ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ

Ηλίας Χαλκίδης

Υποψήφιος Διδάκτορας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

O Ηλίας Χαλκίδης γεννήθηκε στην Αθήνα, Αττικής στις 08/02/1990. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στα «Πληροφοριακά Συστήματα & Εφαρμογές». Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στα «Προηγμένα Πληροφοριακά Συστήματα» στο οικείο τμήμα και παράλληλα εργαζόταν ως βοηθός ερευνητής στα πλαίσια της συγκεκριμένης εργασίας (Nomothesia API), όντας μέλος του Management of Data and Information Knowledge Group (MaDgiK). Πλέον είναι διδακτορικός φοιτητής του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο “Βαθιά Νευρωνικά Δίκτυα για την εξόρυξη πληροφορίας από νομικά κείμενα” με επιστημονικούς υπεύθυνους τους καθηγητές Ίων Ανδρουτσόπουλο, Μανόλη Κουμπαράκη και Νικόλαο Αλετρά. Αποτελεί μέλος της ομάδας Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας [http://nlp.cs.aueb.gr/] του οικίου ιδρύματος, ενώ παράλληλα εργάζεται ως υπεύθυνος έρευνας στην βρετανική εταιρία Cognitiv+.

Στα πλαίσια της πτυχιακής του εργασίας με τίτλο «Νομοθεσία: Πλατφόρμα για την Ελληνική νομοθεσία» με επιβλέποντες τον καθηγητή κ. Μανόλη Κουμπαράκη και τον διδακτορικό φοιτητή Χαράλαμπο Νικολάου επιμελήθηκε τη μοντελοποίηση της Ελληνικής νομοθεσίας με χρήση τεχνολογιών του Σημασιολογικού Ιστού και τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Νομοθεσί@». Τον Μάιο του 2017 παρουσίασε εκ μέρους της ομάδας την εργασία «Modeling and Querying Greek Legislation using Semantic Web Technologies» στο διεθνές συνέδριο ESWC 2017.

Πλέον συνεχίζει την περαιτέρω ανάπτυξη των λειτουργιών του «Νομοθεσία» ως επικεφαλής ερευνητής του έργου.

 

Παναγιώτης Σούρσος

Μεταπτυχιακός Φοιτητής, Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα, Αττικής στις 24/06/1990. Είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα προγραμματιστής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN).

Επιμελήθηκε την αναδιοργάνωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Νομοθεσί@ στα πλαίσια της πτυχιακής του εργασίας με τίτλο "Νομοθεσί@ API: Αναδιοργάνωση της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας" με επιβλέποντα τον καθηγητή κ. Μανόλη Κουμπαράκη, έχοντας ως βάση τη μετατροπή όλης της γνωστικής υποδομής σε RDF/OWL σύνολα δεδομένων, ενώ παράλληλα ανέπτυξε περαιτέρω τις λειτουργιές που παρέχει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή REST υπηρεσιων. Πλεόν συμμετέχει στη μετέπειτα οργάνωση της αρχιτεκτονικής της πλατφόρμας και στην υλοποίηση νέων τεχνολογιών.

Χαράλαμπος Νικολάου

Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης

Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών (DIT) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με επιβλέπων τον καθηγητή Μανώλη Κουμπαράκη , ενώ μέλη της διδακτορικής επιτροπής του αποτελούν ο Βασίλης Χριστοφίδης και ο Philippe Rigaux. Το θέμα της διδακτορικής διατριβής του είναι "Χρονική και Χωρική αναπαράσταση γνώσης σε RDF βάσεις δεδομένων". Είναι μέλος του Management of Data and Information Knowledge Group (MaDgiK).

Είχε τον ρόλο του επιβλέποντα στο πρώτο στάδιο δημιουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Νομοθεσί@ στην πτυχιακή εργασία "Νομοθεσί@: Πλατφόρμα για την Ελληνική νομοθεσία" και ευρήτερα επιτελεί ρόλο επιβλέποντα στο project.

Μανόλης Κουμπαράκης

Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ

Kατείχε στο παρελθόν θέσεις στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πολυτεχνείο Κρήτης (Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής), στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Επισκέπτης Ερευνητής), στο Τμήμα Υπολογιστών του UMIST (νυν Πανεπιστήμιο Μάντσεστερ) (Λέκτορας) και στο Τμήμα Πληροφορικής του Imperial College του Λονδίνου (Επιστημονικός Συνεργάτης). Είναι κάτοχος Ph.D. στην Επιστήμη Υπολογιστών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με M.Sc. στην Επιστήμη Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Έχει επιτελέσει μέλος της επιτροπής προγράμματος σε διάφορα διεθνή συνέδρια και ημερίδες και έχει οργανώσει διάφορες διεθνείς εκδηλώσεις.

Έχει τον ρόλο του επιβλέποντα στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Νομοθεσί@.

 

Ιωσήφ Αγγελίδης

Ερευνητής, Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ

O Ιωσήφ Αγγελίδης γεννήθηκε στον Χολαργό, Αττικής, στις 16/06/1993. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στην «Θεωρητική Πληροφορική», ενώ έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην «Διαχείριση Πληροφορίας και Δεδομένων». Παράλληλα, εργάζεται ως ερευνητής στα πλαίσια της συγκεκριμένης εργασίας (Νομοθεσι@ API, Χωρονομοθεσία), όντας μέλος του Management of Data and Information Knowledge Group (MaDgiK).

Στα πλαίσια της διπλωματικής του εργασίας, με τίτλο «Named Entity Recognition and Linking in Greek Legislation», με επιβλέποντες τον καθηγητή κ. Μανόλη Κουμπαράκη και τον υποψήφιο διδάκτωρ Ηλία Χαλκίδη ανέπτυξε και συντήρησε έναν Named Entity Recognizer που αναγνωρίζει και εξάγει πρόσωπα, οργανισμούς, γεω-πολιτικές οντότητες, νομικές αναφορές, έγγραφα του δημοσίου και ανεπίσημα τοπωνύμια στα Φύλλα Εφημερίδας Κυβερνήσεως με την χρήση τεχνολογιών Νευρωνικών Δικτύων και Deep Learning. Οι οντότητες αυτές κωδικοποιούνται σαν RDF δεδομένα με βάση μια οντολογία Σημασιολογικού Ιστού (Semantic Web) και στη συνέχεια διασυνδέονται με άλλα ανοιχτά σύνολα δεδομένων (Greek Administrative Geography, Greek DBpedia, Public Buildings) με την βοήθεια του εργαλείου Silk.

Πλέον, συνεχίζει την περαιτέρω ανάπτυξη, βελτιστοποίηση και συντήρηση του Named Entity Recognizer του «Νομοθεσία».

Χρίστος Παπαλουκάς

Μεταπτυχιακός Φοιτητής - Ερευνητής, Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 08/06/1993. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και σήμερα ακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές με ειδίκευση «Διαχείριση Πληροφορίας και Δεδομένων» στο οικείο τμήμα. Παράλληλα εργάζεται ως βοηθός ερευνητής στo πλαίσιo των έργων: Νομοθεσί@ API & Χωρονομοθεσία, όντας μέλος του Management of Data and Information Knowledge Group (MaDgiK).

Στο πλαίσιο της ερευνητικής του δουλειάς, βελτίωσε και ανέπτυξε περαιτέρω τις λειτουργίες που παρέχει η ηλεκτρονική πλατφόρμα και γενικότερα επιμελήθηκε την τρέχουσα τελική έκδοση αυτής.

Πλέον, συνεχίζει την περαιτέρω ανάπτυξη και βελτιστοποίηση της πλατφόρμας, έχοντας το ρόλο του full-stack προγραμματιστή καθώς και του maintainer για μερικά από τα components που βρίσκονται στο παρασκήνιο του Νομοθεσί@ API. Επίσης, εκπονεί τη διπλωματική του εργασία (Document Topic Classifier με τεχνικές NLP) στο πλαίσιο της πλατφόρμας.

Γιώργος Αποστολόπουλος

Μεταπτυχιακός Φοιτητής, Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22/07/1994. Είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνων στο πεδίο της Διαχείρισης Δεδομένων, Πληροφορίας και Γνώσης.

Στο πλαίσιο της Πτυχιακής του Εργασίας ασχολήθηκε με τη ριζική αναδιοργάνωση της διαδικτυακής πλατφόρμας Νομοθεσί@ API. Πιο συγκεκριμένα, υλοποίησε ένα καινούριο σύστημα αποθήκευσης των νομικών εγγράφων βασισμένο σε δέντρο Ν-κόμβων. Ταυτόχρονα συμμετείχε στη βελτίωση λειτουργιών και στην προσθήκη νέων δυνατοτήτων με σκοπό τη βελτίωση της αλληλεπίδρασης του χρήστη με την εφαρμογή.

Ρεάλντο Γκάτζι

Προπτυχιακός Φοιτητής, Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκε στο Αργυρόκαστρο Αλβανίας στις 21/11/1993. Είναι τελοιόφοιτος στο Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στα πλαίσια της πτυχιακής του εργασίας, με επιβλέποντες τον καθηγητή κ. Μανόλη Κουμπαράκη και τον διδακτορικό φοιτητή Ηλία Χαλκίδη, επιμελήθηκε τον επανασχεδιαμό και την υλοποίηση του δομικού αναλυτή για το Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με σκοπό την εξαγωγή RDF/OWL συνόλων δεδομένων.

Σταύρος Γιαννάκης

Μεταπτυχιακός Φοιτητής, Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ

Γεννημένος στον Χολαργό Αττικής στις 23/03/1992. Είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στα πλαίσια της πτυχιακής του εργασίας, με επιβλέποντες τον καθηγητή κ. Μανόλη Κουμπαράκη και τον διδακτορικό φοιτητή Ηλία Χαλκίδη, επιμελήθηκε την αυτοματοποιημένη ανανέωση της βιβλιοθήκης των Φύλλων Εφημερίδας Κυβερνήσεως του Νομοθεσί@, καθώς και την δημιουργία ενός Content Managment System για τον έλεγχο και την επεξεργασία της εν λόγω βιβλιοθήκης.