ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΤΥΠΟΣ

Νόμος

ΚΩΔΙΚΟΣ

1994/2240

 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ

1994-09-16

ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

1994-09-16

ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ

1994-09-16

 ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ

 ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

 ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΔΙΚΑΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρxική Έκδοση
 Εξαγωγή XML
 Εξαγωγή PDF
 Εξαγωγή RDF
 Εξαγωγή JSON

Συμπλήρωση διατάξεων για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και άλλες διατάξεις.

loading...

Φόρτωση περιεχομένων ...


Εμφάνιση ολόκληρου του εγγράφου 

Άρθρο 1 "Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις - Νομαρχιακά Διαμερίσματα - Επαρχεία"
1.  
  Συνιστώνται Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις με κατά τόπο (χωρική) αρμοδιότητα την περιφέρεια περισσότερων του ενός νομών ή της μιας νομαρχιών ως εξής:
 1. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με χωρική αρμοδιότητα τις περιφέρειες των Νομαρχιών Αθηνών και Πειραιώς, προσωρινή έδρα την Αθήνα και ονομασία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών - Πειραιώς
 2. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με χωρική αρμοδιότητα τις περιφέρειες των Νομών Έβρου και Ροδόπης, προσωρινή έδρα την Κομοτηνή και ονομασία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης Εβρου
 3. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με χωρική αρμοδιότητα τις περιφέρειες των Νομών Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης, προσωρινή έδρα την Ξάνθη και ονομασία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης
2.  
  Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων μπορεί να συσταθεί Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με χωρική αρμοδιότητα το Νομό Θεσσαλονίκης και τους γειτονικούς νομούς. Η ονομασία και η έδρα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αυτής καθορίζεται με το ίδιο διάταγμα.
3.  
  Ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου και οι Κοινότητες Μικροκλεισούρα, Ποταμοί, Μικρομηλιά, Αχλαδιά, Παγονέρι, Λευκόγεια, Εξοχή, Χρυσοκέφαλος, Δασωτό, Περιθώρι, Κάτω Βρόντου, Κατάφυτο, Βαθύτοπος, Οχυρό, Γρανίτης και Βώλακας του Νομού Δράμας, καθώς και οι οικισμοί του Δήμου και των Κοινοτήτων αυτών, αποσπώνται από την επαρχία του νομού Δράμας και αποτελούν ξεχωριστή επαρχία με περιφέρεια την περιφέρεια του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου και των ανωτέρω κοινοτήτων, ονομασία επαρχία Κάτω Νευροκοπίου και πρωτεύουσα το Δήμο Κάτω Νευροκοπίου. Η συνιστώμενη επαρχία Κάτω Νευροκοπίου του Νομού Δράμας, οι επαρχίες Λαγκαδά του Νομού Θεσσαλονίκης, Ελασσόνας του Νομού Λάρισας, Κέας, Πάρου και Τήνου του Νομού Κυκλάδων αποτελούν Επαρχεία. Οι επαρχίες Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας του Νομού Έβρου αποτελούν Επαρχείο με ονομασία Επαρχείο Βορείου Έβρου. Στα Επαρχεία αυτά εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για τα Επαρχεία των άρθρων 7 παράγραφος 2α, 9 παράγραφος 11, 15 παράγραφος 2 και 30 παράγραφος 3 εδάφιο τέταρτο του ν. 2218/1994.
4.  
  Μέχρι να εκδοθεί ο οριστικός Οργανισμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Εσωτερικών και Οικονομικών, καταρτίζεται προσωρινός οργανισμός των Επαρχείων της προηγούμενης παραγράφου. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και του αρμόδιου υπουργού μεταφέρονται από το σύνολο των οργανικών θέσεων των αρμόδιων υπουργείων ο αριθμός των θέσεων που απαιτούνται για την κάλυψη των θέσεων του προσωρινού οργανισμού.
5.  
  Η χωρική αρμοδιότητα των νομαρχιών του Νομού Αττικής ανακαθορίζεται ως εξής:
 1. Η Νομαρχία Αθηνών με έδρα την Αθήνα περιλαμβάνει τους Δήμους Αθηναίων, Αγίας Βαρβάρας, Αγίας Παρασκευής, Αγίου Δημητρίου, Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Αλίμου, Αμαρουσίου, Αργυρούπολης, Βριλησσίων, Βύρωνα, Γαλατσίου, Γλυφάδας, Δάφνης, Ελληνικού, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Ηρακλείου, Καισαριανής, Καλλιθέας, Καματερού, Κηφισιάς, Μελισσίων, Μεταμόρφωσης, Μοσχάτου, Νέας Ερυθραίας, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης, Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Χαλκηδόνας, Νέου Ψυχικού, Νέων Λιοσίων, Παλαιού Φαλήρου, Παπάγου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Πεύκης, Ταύρου, Υμηττού, Φιλοθέης, Χαϊδαρίου, Χαλανδρίου, Χολαργού, Ψυχικού και τις Κοινότητες Εκάλης, Λυκόβρυσης, Νέας.
 2. Πεντέλης και .Πεντέλης.
 3. Η Νομαρχία Πειραιώς με έδρα τον Πειραιά περιλαμβάνει τους Δήμους Πειραιώς, Σπετσών, Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Δραπετσώνας, Κερατσινίου, Κορυδαλλού, Νίκαιας, Περάματος, τις επαρχίες Αίγινας, Κυθήρων, Τροιζηνίας και Ύδρας και τη νήσο Σαλαμίνα
 4. Η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής με προσωρινή έδρα την Παλλήνη περιλαμβάνει τους Δήμους Αυλώνος, Αχαρνών, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, Γέρακα, Κερατέας, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνος, Μαρκοπούλου Μεσογείων, Νέας Μάκρης, Παιανίας, Παλλήνης και Σπάτων και τις Κοινότητες Αγίου Κωνσταντίνου, Αγίου Στεφάνου, Αναβύσσου, Ανθούσας, Άνοιξης, Αρτέμιδος, Αφιδνών, Βαρνάβα, Γλυκών Νερών, Γραμματικού, Διονύσου, Δροσιάς, Θρακομακεδόνων, Καλάμου, Καλυβίων Θορικού, Καπανδριτίου, Κουβαρά, Κρυονερίου, Μαλακάσας, Μαρκοπούλου Ωρωπού, Νέων Παλατίωγ, Παλαιάς Φώκαιας, Πικερμίου, Πολυδενδρίου, Ραφήνας, Ροδόπολης, Σαρωνίδας, Σκάλας Ωρωπού, Σταμάτας, Συκαμινίου και Ωρωπού,
 5. Η Νομαρχία Δυτικής Αττικής με προσωρινή έδρα την Ελευσίνα περιλαμβάνει τους Δήμους Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Φυλής, Ασπροπύργου, Βιλλίων, Ελευσίνας, Ερυθρών, Μάνδρας, Μεγαρέων και τις κοινότητες Μαγούλας, Νέας Περάμου και Οινόης
6.  
  Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών μέχρι 31.12.1994, ορίζεται η οριστική έδρα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 1 και των Νομαρχιών Ανατολικής Αττικής και Δυτικής Αττικής. Η προσωρινή έδρα, που αναφέρεται στις περιπτώσεις α, β και γ της παραγράφου 1 και γ και δ της παραγράφου 5, καταργείται το αργότερο στις 31.12.1994.
7.  
  Οι διατάξεις του τέταρτου και πέμπτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 2218/1994 καταργούνται.
Άρθρο 3 "οικονομικά μέτρα"
1.  
  Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθορίζονται αναπτυξιακά και οικονομικά κίνητρα για τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις των περιπτώσεων β και γ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 και τους Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού των Νομαρχιακών αυτών Αυτοδιοικήσεων. Τα κίνητρα αυτά αναφέρονται ιδίως: Σε αύξηση κατά 50% της επιχορήγησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό των Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Σε αύξηση κατά 100% της χρηματοδότησης που αναλογεί, σύμφωνα με τα κριτήρια που προβλέπονται από το προεδρικό διάταγμα της παραγράφου 8 του άρθρου 76 του ν.1622/1986 (ΦΕΚ 92 Α) από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σε αύξηση κατά 100% για τους Ο.Τ.Α. των ανωτέρω Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χρηματοδότησης από τη Σ.Α.Τ.Α.
2.  
  Τα κίνητρα της παραγράφου 1 παρέχονται με την ίδια διαδικασία και: α) στα Επαρχεία, β) στους Ο.Τ.Α. των Επαρχείων, που έχουν συσταθεί μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού ή συνιστώνται με αυτόν και γ) στους Δήμους Ψαρρών, Οινουσών, Μεγίστης. Σύμης, Χάλκης, Μεγάλου Χωριού Τήλου, Μεγανησίου και στις Κοινότητες Λειβαδίων Τήλου, Οθωνών, Ερείκουσας, Μαθρακίου, Καλάμου, Επισκοπής, Καστού, Γαύδου και στις κοινότητες της επαρχίας Παξών.
3.  
  Στις ιδιωτικές επενδύσεις που πραγματοποιούνται στις περιφέρειες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της παραγράφου 1, των Επαρχείων, των Ο.Τ Α. της περίπτωσης γ της παραγράφου 2 και των Ο.Τ.Α. της επόμενης παραγράφου, οι επιχορηγήσεις, που προβλέπονται από τους αναπτυξιακούς νόμους, αυξάνονται κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες, με την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσό της επιχορήγησης δεν ξεπερνά το 65% του ύψους της επένδυσης.
4.  
  Ο οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης που προκύπτει από ένωση όλων των Ο.Τ.Α. ενός νησιού ή περισσότερων γειτονικών νησιών και ο μοναδικός Ο.Τ.Α. ενός νησιού λαμβάνει επί μία πενταετία τετραπλάσια οικονομική ενίσχυση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.).
Άρθρο 4
1.  
  Συνιστάται σε κάθε νομό και νομαρχία υπηρεσία με τίτλο Υπηρεσία Περιφερειακής Διοίκησης και με χωρική αρμοδιότητα την περιφέρεια του οικείου νομού ή της οικείας νομαρχίας, η οποία αποτελεί υπηρεσία της ενιαίας υπηρεσίας της οικείας Περιφέρειας. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Εσωτερικών, καθορίζονται λεπτομερώς η διάρθρωση και οι αρμοδιότητες της ανωτέρω υπηρεσίας και οι κατηγορίες και οι κλάδοι του προσωπικού της. Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα μεταφέρονται από το σύνολο των οργανικών θέσεων της Κεντρικής και των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών ο αριθμός θέσεων που απαιτείται για τη στελέχωση της Υπηρεσίας Περιφερειακής Διοίκησης.
2.  
  Συνιστάται σε κάθε νομό και νομαρχία θέση μετακλητού υπαλλήλου με βαθμό 2ο της κατηγορίας ειδικών θέσεων, ο οποίος φέρει τον τίτλο Περιφερειακός Διευθυντής και διορίζεται και παύεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών. Ο Περιφερειακός Διευθυντής προΐσταται των πολιτικών κρατικών υπηρεσιών του νομού ή της νομαρχίας, οι οποίες ασκούν τις κρατικές αρμοδιότητες που δεν περιέρχονται στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 2218/1994.
3.  
  Περιφερειακοί Διευθυντές διορίζονται πρόσωπα που είναι ή έχουν διατελέσει ανώτατοι ή ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί ή υπάλληλοι δημόσιων υπηρεσιών ή νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα και έχουν γνώση και εμπειρία σε θέματα λειτουργίας της κρατικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης ή διατελέσαντες αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η ιδιότητα του συνταξιούχου δεν αποτελεί κώλυμα διορισμού και λήψεως πλήρων αποδοχών. Κρατικοί λειτουργοί ή υπάλληλοι εν ενεργεία που διορίζονται Περιφερειακοί Διευθυντές μπορούν να επιλέγουν η τις αποδοχές της οργανικής τους θέσης ή τις αποδοχές της θέσης στην οποία διορίζονται. Οι Περιφερειακοί Διευθυντές για τα θέματα, που αναφέρονται στην προσωπική τους κατάσταση, υπάγονται στο Υπουργείο Εσωτερικών και για τα θέματα άσκησης των αρμοδιοτήτων τους στους καθ ύλην αρμόδιους υπουργούς.
4.  
  Τον Περιφερειακό Διευθυντή, όταν απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνει ο προϊστάμενος δημόσιας υπηρεσίας του νομού, που ορίζεται από τό Γενικό Γραμματέα της περιφέρειας. Αν δεν ορισθεί αναπληρωτής του Διευθυντή, καθώς και όταν η θέση του είναι κενή, αναπληρούται από τον ανώτερο Και μεταξύ ισόβαθμων τον αρχαιότερο προϊστάμενο δημόσιας υπηρεσίας της έδρας της νομαρχίας.
5.  
  Ο Περιφερειακός Διευθυντής λαμβάνει το 80% του συνόλου των αποδοχών και επιδομάτων, καθώς και των εξόδων παράστασης και κίνησης των υπαλλήλων ειδικών θέσεων με βαθμό 1ο. Οι διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 39 του ν.1832/1989 (ΦΕΚ 54 Α), όπως συμπληρώθηκαν με τις διατάξεις της παραγράφου 16 του άρθρου 57 του ν 2218/1994, εφαρμόζονται και για τους Περιφερειακούς Διευθυντές.
6.  
  Ο Περιφερειακός Διευθυντής έχει τις πιο κάτω αρμοδιότητες:
 1. Ασκεί τις αρμοδιότητες των νομαρχών και των νομαρχιακών υπηρεσιών που δεν περιέρχονται στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις κατά το άρθρο 3 του ν. 2218/1994, καθώς και την εποπτεία των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.).
 2. Ασκεί, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, την εποπτεία στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού.
 3. Όλες οι πράξεις των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων και λοιπών συλλογικών οργάνων των Ο.Τ.Α. και των νομικών τους προσώπων δημοσίου δικαίου αποστέλλονται στον Περιφερειακό Διευθυντή, μέσα σε προθεσμία πέντε (5) ημερών από τη συνεδρίαση, μαζί με αντίγραφο του αποδεικτικού δημοσίευσης.
 4. Ο Περιφερειακός Διευθυντής παραπέμπει, μέσα σε προθεσμία πέντε (5) ημερών από τη λήψη τους στην Επιτροπή του άρθρου 18, με τη σύνθεση, που προβλέπεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 47 του ν. 2218/1994, τις πράξεις που θεωρεί αιτιολογημένα ότι δεν είναι νόμιμες.
 5. Το παραπεμπτικό έγγραφο κοινοποιείται στον Ο.Τ.Α. ή στο νομικό πρόσωπο που εξέδωσε την πράξη.
 6. Για την εκδίκαση των παραπομπών ισχύουν οι διατάξεις της παραγράφου 10 εδάφια πρώτο και δεύτερο του άρθρου 18 του ν. 2218/1994.
 7. Οι διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 47 του ν. 2218/1994 εφαρμόζονται και στις αποφάσεις της επιτροπής που εκδίδονται ύστερα από παραπομπή.
7.  
  Η παράγραφος 6 του άρθρου 52 του ν. 2218/1994 αντικαθίσταται ως εξής: 6. Οι αρμοδιότητες των Υπουργών σε θέματα των υπηρεσιών, που σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 39 εξαιρούνται από την κατάργηση, οι οποίες ανήκαν ή είχαν μεταβιβασθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος στους νομάρχες, ανήκουν στον Περιφερειακό Διευθυντή και θεωρούνται ότι έχουν μεταβιβασθεί αυτοδικαίως στα αρμόδια όργανα των υπηρεσιών αυτών, πλην εκείνων των οποίων την άσκηση αναλαμβάνει ο ίδιος με απόφαση του.
8.  
  Οι διατάξεις του άρθρου 8 του ν. 3200/1955 (ΦΕΚ 97 Α) εφαρμόζονται και για τις αποφάσεις του Περιφερειακού Διευθυντη.
9.  
  Ο Περιφερειακός Διευθυντής δεν ασκεί εποπτεία ή έλεγχο στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις
10.  
  Αντικείμενα γενικότερης σημασίας ή που ανάγονται σε θέματα συναρμοδιότητας των Υπουργείων Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών, Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων ή Δημόσιας Τάξης και που απαιτούν έγκριση νομαρχιακού επιπέδου δύναται με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του αρμόδιου υπουργού και του Υπουργού Εσωτερικών, να περιέρχονται στην αρμοδιότητα του Γενικού Γραμματέα της περιφέρειας και επί μέρους λειτουργικές διαδικασίες των ανωτέρω αρμοδιοτήτων να προσδιορίζονται με υπουργικές αποφάσεις
Άρθρο 5 "Συμπλήρωση διατάξεων του άρθρου 3 του ν. 2218/1994"
1.  
  Στο εδάφιο 2 της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ν.2218/1994 (ΦΕΚ 90 Α) προστίθεται η λέξη σχετικές πριν από τις λέξεις αρμοδιότητες των νομαρχών κλπ..
2.  
  Μετά την παράγραφο 1 του ίδιου άρθρου προστίθεται νέα παράγραφος με αριθμό 2, οι δε υφιστάμενες 2, 3 και 4 αναριθμούνται σε 3. 4 και 5, που έχει ως εξής:2. Οι αρμοδιότητες της προηγούμενης παραγράφου αρχίζουν να ασκούνται από τα όργανα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των εσωτερικών οργανισμών οργάνωσης και λειτουργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 30 και 39 του νόμου αυτού, ρε~ εξαίρεση τις αρμοδιότητες των διατάξεων για το Δημοκρατικό Προγραμματισμό του άρθρου 22 παράγραφος 1 και των άρθρων 70 έως 74 του ν. 1622/ 1986 (ΦΕΚ 92 Α), οι οποίες ασκούνται από τα όργανα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης από την, κατά το άρθρο 39 παράγραφος 16, έναρξη λειτουργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων..
3.  
  Στο άρθρο 3 του ν. 2218/1994 προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής: 6. Σε περίπτωση πολέμου, επιστράτευσης, θεομηνίας ή άμεσης και επείγουσας κοινωνικής ανάγκης, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή υγεία ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της χώρας και ύστερα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κατά περίπτωση αρμόδιος υπουργός μπορεί να παρέχει διαταγές, εντολές ή οδηγίες απευθείας προς τις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες για το σκοπό αυτόν θεωρείται ότι υπάγονται σε αυτόν.
Άρθρο 6
1.  
  Το προτελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του ν. 2218/1994 αντικαθίσταται ως εξής: Κατ εξαίρεση ο αριθμός των μελών των Νομαρχιακών Συμβουλίων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων είναι 41 και 43 αντίστοιχα.
2.  
  Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ν. 2218/1994 αντικαθίσταται ως εξής: Δικαστικοί λειτουργοί, αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και θρησκευτικοί λειτουργοί των γνωστών θρησκειών δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι Πρόεδροι Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. νομάρχες, νομαρχιακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, πρόεδροι κοινοτήτων, δημοτικοί ή κοινοτικοί σύμβουλοι και πάρεδροι.
3.  
  Στο τέλος της παραγράφου 4 του άρθρου 6 του · ν. 2218/1994 προστίθεται εδάφιο ως εξής: Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου αυτής δεν εφαρμόζεται για τους θρησκευτικούς λειτουργούς.
4.  
  Η παράγραφος 2 του άρθρου 15 του ν.2218/1994 αντικαθίσταται ως εξής: 2. Οι περιορισμοί της παραγράφου 3 του άρθρου 4 για τον ανώτατο αριθμό των Νομαρχιακών Επιτροπών δεν ισχύουν για τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις στις οποίες έχουν συσταθεί Επαρχεία. Για κάθε Επαρχείο συνιστάται μια Νομαρχιακή Επιτροπή, η οποία φέρει τον τίτλο ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, μέλη της οποίας είναι όλοι οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της αντίστοιχης επαρχίας. Πρόεδρος του Επαρχιακού Συμβουλίου είναι ο πρώτος σε σταυρούς i προτίμησης νομαρχιακός σύμβουλος του Επαρχείου από τον επιτυχόντα συνδυασμό, ο οποίος φέρει τον τίτλο ΕΠΑΡΧΟΣ. Αν ο σύμβουλος αυτός δεν αποδέχεται τη θέση του Επαρχου, παραμένει σύμβουλος και τη θέση του Επάρχου παίρνουν οι επόμενοι σύμβουλοι του ίδιου συνδυασμού κατά τη σειρά των ψήφων καθενός. Σε περίπτωση ισοψηφίας ενεργείται κλήρωση..
5.  
  Η παράγραφος 10 του άρθρου 16 του ν. 2218/1994 αντικαθίσταται ως εξής: 10. Ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και ο νομάρχης, ως προϊστάμενοι των υπηρεσιών, υπόκεινται ως προς το προσωπικό τους νομικό καθεστώς στις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα, στο μέτρο που αυτές δεν αντιφάσκουν με τις διατάξεις του νόμου αυτού.
6.  
  Η παράγραφος 3 του άρθρου 30 του ν. 2218/1994 αντικαθίσταται ως εξής: 3. Ο οργανισμός των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στις οποίες έχουν συσταθεί Επαρχεία προβλέπει τη λειτουργία ισάριθμων με τα υφιστάμενα Επαρχείων. Νέα Επαρχεία μπορεί να συνιστώνται με τον οργανισμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Στα Επαρχεία αυτά εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 7 παράγραφος 2α, 8 παράγραφος 3, 9 παράγραφος 11 και 15 παράγραφος 2 από τις πρώτες εκλογές μετά τη σύστασή τους. ΤαΕπαρχεία έχουν ως τίτλο τη λέξη ΕΠΑΡΧΕΙΟ . . . . . . , που ακολουθείται από το όνομα της αντίστοιχης επαρχίας και τοπική αρμοδιότητα την περιφέρεια της επαρχίας.
7.  
  Τροποποιείται το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 39 του ίδιου νόμου ως εξής: 2. Οι υφιστάμενες κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού δημόσιες πολιτικές υπηρεσίες που συγκροτούν τη νομαρχία, καθώς και τα επαρχεία και οι διοικητικές τους υπηρεσίες, καταργούνται από την έναρξη της άσκησης των αρμοδιοτήτων από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, κατά τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου, εκτός από:.
 1. Τις Υπηρεσίες Στατιστικής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας,
 2. τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και
 3. τις Δασικές Υπηρεσίες και τους Συνοριακούς Σταθμούς Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου του Υπουργείου Γεωργίας
8.  
  Η παράγραφος 3 του άρθρου 39 του ν. 2218/1994 καταργείται και τα εδάφια πρώτο και δεύτερο της παραγράφου 4 του ίδιου άρθρου αντικαθίστανται ως εξής: 4. Το προσωπικό των υπηρεσιών, που καταργούνται προσφέρει εφεξής τις υπηρεσίες του στην οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Το προσωπικό αυτό θεωρείται αποσπασμένο στην οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κατά παρέκκλιση των διατάξεων για τα χρονικά όρια της απόσπασης δημόσιων υπαλλήλων, εφόσον δεν με- . ταταγούν στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις της επόμενης παραγράφου.
9.  
  Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 23 του π.δ/τος 323/1989. όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 41 του ν. 2218/1994, αντικαθίσταται ως εξής: 2. Για την άσκηση της αρμοδιότητας της περίπτωσης ιε της παραγράφου 1 ο δήμος ή η κοινότητα μπορεί να προβλέπει στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας τη συγκρότηση ειδικής υπηρεσίας.
10.  
  Το άρθρο 50 του ν.2218/1994 αντικαθίσταται ως εξής:.
Άρθρο 7 "Έναρξη ισχύος"
1.  
  Η ισχύς των διατάξεων του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις. Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Άρθρο 40 "Στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, των οποίων η περιφέρεια περιλαμβάνει δύο ή περισσότερους νομούς ή νομαρχίες, εφαρμόζονται οι πιο κάτω ειδικές ρυθμίσεις:"
1.  
  Κάθε νομός ή νομαρχία αποτελεί Νομαρχιακό Διαμέρισμα της ενιαίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Έδρα του Νομαρχιακού Διαμερίσματος είναι η έδρα του αντίστοιχου νομού ή της νομαρχίας. Σε κάθε Νομαρχιακό Διαμέρισμα εκλέγεται αριθμός Νομαρχιακών Συμβούλων ανάλογος με τον πληθυσμό του, κατά τις διακρίσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 4 Ο συνολικός αριθμός των μελών του Συμβουλίου της ενιαίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι ίσος με το άθροισμα του αριθμού των μελών των Νομαρχιακών Συμβουλίων των Διαμερισμάτων.
2.  
  Το Νομαρχιακό Συμβούλιο και ο Νομάρχης κάθε Νομαρχιακού Διαμερίσματος έχουν για την περιφέρεια του Νομαρχιακού Διαμερίσματος όλες τις αρμοδιότητες των άρθρων 13 και 16 αντίστοιχα
3.  
  Όργανα της ενιαίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και το Συμβούλιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που αποτελείται από όλους τους συμβούλους των Διαμερισμάτων. Όργανα του Νομαρχιακού Διαμερίσματος είναι το Νομαρχιακό Συμβούλιο, οι Νομαρχιακές Επιτροπές του Διαμερίσματος και ο Νομάρχης του Διαμερίσματος.
4.  
 1. Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει έναν υποψήφιο Πρόεδρο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ισάριθμους με τα Νομαρχιακά Διαμερίσματα νομάρχες και υποψηφίους για μέλη του Συμβουλίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των Νομαρχιακών Συμβουλίων.
 2. Ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων του Συμβουλίου κάθε Διαμερίσματος είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των νομαρχιακών συμβούλων που εκλέγει και μπορεί να αυξηθεί μέχρι 30%.
 3. Στον αριθμό των νομαρχιακών συμβούλων δεν περιλαμβάνονται ο υποψήφιος Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και οι υποψήφιοι νομάρχες.
 4. Η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 7 για την κατανομή των υποψήφιων συμβούλων κάθε συνδυασμού στις επαρχίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εφαρμόζεται χωριστά σε κάθε Διαμέρισμα με βάση τον πληθυσμό του Διαμερίσματος.
 5. Η δήλωση της παραγράφου 3 του άρθρου 7 περιλαμβάνει για κάθε υποψήφιο νομάρχη και νομαρχιακό σύμβουλο και ένδειξη του Νομαρχιακού Διαμερίσματος για το οποίο είναι υποψήφιος.
 6. Στη δήλωση πρώτος γράφεται ο υποψήφιος Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
 7. Στα ψηφοδέλτια, μετά το επώνυμο, το όνομα και το όνομα πατέρα του υποψήφιου Προέδρου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των υποψήφιων νομαρχών και υποψήφιων συμβούλων αναγράφεται το Νομαρχιακό Διαμέρισμα για το οποίο είναι υποψήφιοι.
 8. Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμηση του μέχρι και προς τέσσερις (4) υποψήφιους συμβούλους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
 9. Ο υπολογισμός των 3/5 και των 2/5 των εδρών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που ανήκουν στον επιτυχόντα συνδυασμό και στους επιλαχόντες συνδυασμούς, αντίστοιχα, γίνεται χωριστά για κάθε Διαμέρισμα, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε κάθε συνδυασμός σε ολόκληρη την περιφέρεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης
 10. Η αναλογική κατανομή των εδρών στις περιπτώσεις του άρθρου 9 παράγραφοι 5 και 6, καθώς και η κατανομή των εδρών στις περιπτώσεις του άρθρου 10 παράγραφοι 2, 3 και 4 γίνεται χωριστά σε κάθε Διαμέρισμα, με βάση όμως τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων σε ολόκληρη την περιφέρεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης
5.  
  Το Συμβούλιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι αρμόδιο για:
 1. τον κανονισμό των εργασιών του και τον Οργανισμό της Κεντρικής Υπηρεσίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης,
 2. την κατάρτιση και το συντονισμό της εφαρμογής αναπτυξιακών προγραμμάτων
 3. την κατάρτιση και εκτέλεση του γενικού μέρους του προϋπολογισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του απολογισμού,
 4. την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης,
 5. την άσκηση των αρμοδιοτήτων των περιπτώσεων ε έως ι και κβ έως κε της παραγράφου 1 του άρθρου 13 για την Κεντρική Υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης
6.  
  Για τη συγκρότηση και λειτουργία του Συμβουλίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 14, με τις κατωτέρω διαφοροποιήσεις:
 1. Το Συμβούλιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης συνέρχεται για τη συγκρότησή του σε σώμα την τρίτη Κυριακή του Ιανουαρίου του πρώτου και του τρίτου χρόνου της νομαρχιακής περιόδου και. αν για οποιονδήποτε λόγο δεν προσκληθεί σε συνεδρίαση, συνέρχεται χωρίς πρόσκληση την αμέσως επόμενη Κυριακή στις 11 το πρωί.
 2. Ο σύμβουλος ή οι σύμβουλοι, που αναφέρονται στις παραγράφους 1, 2, 3 και 5, είναι σύμβουλος ή σύμβουλοι του Νομαρχιακού Διαμερίσματος στο οποίο βρίσκεται η έδρα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης
 3. Η διάταξη του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 6 δεν ισχύει για το Συμβούλιο των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων του άρθρου αυτού
7.  
 1. Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και νομάρχες εκλέγονται οι υποψήφιοι του επιτυχόντος συνδυασμού
 2. Ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εκτελεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της και ασκεί για την Κεντρική της Υπηρεσία τις αρμοδιότητες των περιπτώσεων β έως η της παραγράφου 1 του άρθρου 16.0 Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης μπορεί, με απόφαση του, να αποσπά για τη λειτουργία του γραφείου του μέχρι πέντε (5) υπαλλήλους από τις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
 3. Η απόσπαση γίνεται για χρονικό διάστημα ενός (1) έτους που μπορεί να παρατείνεται για έναν ακόμη χρόνο.
 4. Νομαρχιακές Επιτροπές συνιστώνται μόνο στα Νομαρχιακά Διαμερίσματα.
 5. Οι διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 4 και των παραγράφων 1, 3 και 4 του άρθρου 15 εφαρμόζονται αναλόγως για τις Νομαρχιακές Επιτροπές των Νομαρχιακών Διαμερισμάτων.
 6. Όταν απουσιάζει ή κωλύεται ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αναπληρούται από το νομάρχη της έδρας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται από το νομάρχη άλλου Διαμερίσματος, που ορίζεται από τον Πρόεδρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης
 7. Ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης λαμβάνει ως έξοδα παράστασης το ποσό που προβλέπει η παράγραφος 1 του άρθρου 17 για το νομάρχη, καθώς και ημερήσια αποζημίωση και έξοδα μετακίνησης, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου αυτού.
 8. Η αποζημίωση της παραγράφου 4 για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου καταβάλλεται και για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
 9. Ο υποψήφιος Πρόεδρος Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης επιλαχόντος συνδυασμού θεωρείται πρώτος επιτυχών σύμβουλος του συνδυασμού του στο Νομαρχιακό Διαμέρισμα στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται ο δήμος ή η κοινότητα που είναι δημότης
8.  
  Οι πράξεις των οργάνων του Νομαρχιακού Διαμερίσματος είναι εκτελεστές αφότου εκδοθούν. Οι διατάξεις του άρθρου 18 για τον έλεγχο των πράξεων των οργάνων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εφαρμόζονται αναλόγως και για τον έλεγχο των πράξεων των οργάνων του Νομαρχιακού Διαμερίσματος. Οι διατάξεις της παραγράφου 12 του άρθρου αυτού εφαρμόζονται και για τις πράξεις του Προέδρου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
9.  
  Κάθε τμήμα του προϋπολογισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης περιλαμβάνει το γενικό μέρος και παραρτήματα. αντίστοιχα με τα Νομαρχιακά Διαμερίσματα. Στο γενικό μέρος γράφονται τα έσοδα και τα έξοδα της Κεντρικής Υπηρεσίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και οι δαπάνες για την εκτέλεση του Επενδυτικού Διανομαρχιακού Προγράμματοςκαι σταπαραρτήματα τα έσοδα και τα έξοδα λειτουργίας και οι δαπάνες για την εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος του αντίστοιχου Διαμερίσματος. Ποσοστό των εσόδων κάθε Διαμερίσματος, το οποίο καθορίζεται με απόφαση του Συμβουλίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αποτελεί έσοδο του γενικού μέρους του προϋπολογισμού για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας της Κεντρικής Υπηρεσίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
10.  
 1. Οι διατάξεις των παραγράφων 4 έως 10 του άρθρου 16 εφαρμόζονται αναλόγως και για τον Πρόεδρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
 2. Η εκλογή του νομάρχη γίνεται από τους συμβούλους του Διαμερίσματος.
 3. Οι διατάξεις των άρθρων 19 και 20 εφαρμόζονται αναλόγως και για τον Πρόεδρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης
Άρθρο 50
1.  
  Το Γενικό Γραμματέα, όταν απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνει ο Περιφερειακός Διευθυντής της έδρας της περιφέρειας και, όταν και αυτός απουσιάζει ή η θέση του είναι κενή, ο Περιφερειακός Διευθυντής νομού ή νομαρχίας της περιφέρειας που ορίζεται από τον Υπουργό Εσωτερικών
2.  
  Ο Γενικός Γραμματέας, όταν απουσιάζει ή κωλύεται, εξακολουθεί να λαμβάνει τα έξοδα παράστασης
11.  
  Η περίπτωση β της παραγράφου 1 του άρθρου 51 του ν. 2218/1994 αντικαθίσταται ως εξής: β. Τους νομάρχες της περιφέρειας και τους Προέδρους των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων του άρθρου 40 του νόμου αυτού.
12.  
  Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 58 του ν. 2218/1994 αντικαθίσταται ως εξής: 3. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, μπορεί να κωδικοποιούνται οι διατάξεις των νόμων για την Περιφέρεια και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε ιδιαίτερο κείμενο κάθε κατηγορίας διατάξεων.
13.  
  Το προεδρικό διάταγμα, που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 48 του ν. 2218/1994 για τον προσδιορισμό της εδαφικής περιφέρειας των Συμβουλίων Περιοχής, εκδίδεται μέχρι 31.12.1994.
14.  
  Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 13 του άρθρου 57 του ν. 2218/1994 αντικαθίσταται ως εξής: 13. Ο Υπουργός Γεωργίας, μετά από γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών, μπορεί να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις του άρθρου 28 του π.δ/τος 323/1989 για τη μελέτη, κατασκευή και εκτέλεση έργων, εργασιών και προμηθειών από τα αναφερόμενα στο άρθρο 16 του ν. 998/1979.
15.  
  Μέχρι την έναρξη άσκησης των αρμοδιοτήτων από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του ν. 2218/1994, οι αρμοδιότητες αυτές ασκούνται από τον Περιφερειακό Διευθυντή. Από την ανάληψη της άσκησης των ανωτέρω αρμοδιοτήτων από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις εφαρμόζονται οι διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 2 και των παραγράφων 6 και 7 του άρθρου 4 του παρόντος νόμου.
16.  
  Η προβλεπόμενη στην παράγραφο 1 του άρθρου 39 του ν. 2218/1994 προθεσμία των δεκαοκτώ (18) μηνών για την κατάρτιση του προβλεπόμενου στο άρθρο 30 του ίδιου νόμου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων περιορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες από την έναρξη λειτουργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών συγκροτείται στο Υπουργείο Εσωτερικών Επιστημονική Επιτροπή από εκπροσώπους της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., δημόσιους υπαλλήλους και ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι έχουν γνώση και εμπειρία στην οργάνωση και λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη σύνταξη πρότυπων Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και κανονισμών λειτουργίας των Νομαρχιακών Συμβουλίων. Για την αποζημίωση του προέδρου, των μελών και του γραμματέα της επιτροπής εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 58 του ν. 2218/1994.
17.  
  Από την κατά την παράγραφο 16 του άρθρου 39 του ν. 2218/1994 έναρξη λειτουργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου συνιστάται Υπηρεσία Προγραμματισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων Επενδύσεων, στην οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, κατά τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 39 του ίδιου νόμου, το προσωπικό της Νομαρχιακής Διεύθυνσης Προγραμματισμού και του Νομαρχιακού Ταμείου.
18.  
  Τα νομαρχιακά ταμεία, τα ταμεία γεωργίας, κτηνοτροφίας και δασών και τα ταμεία προστασίας ελαιοπαραγωγής καταργούνται αυτοδικαίως από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων
19.  
  Το νησί Σαλαμίνα από τη δημοσίευση του νόμου αυτού αποσπάται από την επαρχία Πειραιώς του Νομού Αττικής και αποτελεί ξεχωριστή επαρχία με εδαφική περιφέρεια το νησί, ονομασία επαρχία Σαλαμίνας και πρωτεύουσα το Δήμο Σαλαμίνας
20.  
  Η παράγραφος 14 του άρθρου 39 του ν. 2218/1994 αντικαθίσταται ως εξής: 14. Από της καταργήσεως των υπηρεσιών της παραγράφου 2 ο προϋπολογισμός τους καθίσταται προϋπολογισμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και εκτελείται από τις Υπηρεσίες Εντελλομένων Εξόδων. Ο προϋπολογισμός των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων για το έτος 1997 θα επιχορηγηθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με το συνολικό ύψος των πιστώσεων του προϋπολογισμού του έτους 1996 των ανωτέρω υπηρεσιών, προσαυξημένο κατά το ποσοστό αύξησης των λειτουργικών (λοιπών) δαπανών τακτικού προϋπολογισμού σε σχέση με το 1996. Οι δαπάνες για τη λειτουργία των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, μέχρι τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των Εσωτερικών Οργανισμών Οργάνωσης και Λειτουργίας τους, καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της οικείας νομαρχίας και πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις που ρυθμίζουν την εκτέλεση του νομαρχιακού προϋπολογισμού.
21.  
  Η παράγραφος 17 του άρθρου 39 του ν.2218/1994 αντικαθίσταται ως εξής: 17. Οι θέσεις των νομαρχών και τα Νομαρχιακά και Επαρχιακά Συμβούλια, που προβλέπονται από τις διατάξεις που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, καταργούνται με την έναρξη λειτουργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Οι θέσεις των έπαρχων, που προβλέπονται από τις ίδιες διατάξεις, καταργούνται από τη δημοσίευση των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
22.  
  Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 47 του ν. 2218/1994 αντικαθίσταται ως εξής: Κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου αυτού ο αντιπρόσωπος της Τ.Ε.Δ.Κ. στην πρώτη επιτροπή ορίζεται μέχρι 31.12.1995 με έγγραφό της προς το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας..
23.  
  Η παράγραφος 6 του άρθρου 47 του ν.2218/1994 αντικαθίσταται ως εξής: 6. Οι διατάξεις αυτού του άρθρου, πλην του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 4, τίθενται σε ισχύ από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
24.  
 1. Η κατασκευή σχολικών κτιρίων υπάγεται στην αρμοδιότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης
 2. Σε απρόβλεπτες και εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, να ανατεθεί στον Ο.Σ.Κ. η μελέτη και εκτέλεση συγκεκριμένων έργων σε βάρος πάντοτε των προβλεπόμενων πιστώσεων στην οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
 3. Κατ εξαίρεση, η κατασκευή σχολικών κτιρίων του Νομού Αττικής παραμένει στην αρμοδιότητα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.).
 4. Ο Ο.Σ.Κ. μπορεί να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις, κατά τις διατάξεις του άρθρου 28 του π.δ/τος 323/1989 (ΦΕΚ 146 Α), με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους Ο.Τ.Α. του Νομού Αττικής.
25.  
  Η κατά το άρθρο 2 παρ. 9 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α) μεταφορά των μαθητών στον τόπο που λειτουργεί το σχολείο πραγματοποιείται από τους οικείους Ο.Τ.Α. είτε με τη χρησιμοποίηση ιδιόκτητων μέσων είτε με τη χρήση των συνήθων αστικών και υπεραστικών μέσων είτε με μίσθωση ιδιωτικών μέσων μεταφοράς είτε με άλλο πρόσφορο τρόπο. Για θέματα που προκύπτουν όταν η μεταφορά αναφέρεται σε μαθητές διαφορετικών Ο.Τ.Α. αποφασίζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Εσωτερικών, που εκδίδεται το Σεπτέμβριο κάθε έτους, κατανέμονται στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις οι πιστώσεις για μεταφορά μαθητών που εγγράφονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών καθορίζονται τα κριτήρια κατανομής των πιστώσεων στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και οι σχετικές λεπτομέρειες εφαρμογής της παραγράφου αυτής.
26.  
  Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μέχρι 31.12.1994, κάθε κοινότητα που αποτελεί το μοναδικό Ο.Τ.Α. ενός νησιού και έχει πληθυσμό τουλάχιστο 1.000 κατοίκων, αναγνωρίζεται σε δήμο με ονομασία, έδρα και περιφέρεια αυτήν που έχει η Κοινότητα.
27.  
  Η Κοινότητα Ίου του Νομού Κυκλάδων αναγνωρίζεται σε Δήμο με την ονομασία Δήμος Ιητών, έδρα και περιφέρεια αυτήν που σήμερα έχει. Οι πρώτες εκλογές στο νέο αυτό Δήμο ορίζεται να γίνουν μαζί με τις γενικές Δημοτικές Εκλογές της 16.10.1994 και η εγκατάσταση της νέας Δημοτικής Αρχής την 1.1.1995, οπότε αρχίζει και η λειτουργία του νέου αυτού Δήμου.
28.  
  Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του, μπορεί να μεταβιβάζονται στην Δημαρχιακή Επιτροπή οι αρμοδιότητες των παραγράφων ιθ, κ, κα, κβ και κγ του άρθρου 41 του ν. 2218/1994 (ΦΕΚ 90 Α).
29.  
  Όλοι ανεξαιρέτως οι διορισμοί ή προσλήψεις του πάσης φύσεως προσωπικού των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, που αποφασίζονται από τα αρμόδια όργανά τους, υπάγονται στις διατάξεις του ν. 2190/1994, όπως ισχύουν κάθε φορά και υπόκεινται στον κατά το άρθρο 8 του ίδιου νόμου έλεγχο του Α.Σ.Ε.Π.
30.  
  Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 102 του π.δ/τος 323/1989 Κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο νόμου, με τίτλο Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας κ.λπ. τροποποιείται ως εξής: 2. Αντιδήμαρχοι είναι οι σύμβουλοι που ορίζει ο δήμαρχος.
31.  
  Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 23 του π.δ/τος 323/1989, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 41 του ν. 2218/1994, οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας μπορούν να επεκτείνονται και σε θέματα των περιπτώσεων β, ιστ, ιη, ιθ, κ, κα, κβ, κγ και λ της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού.
Άρθρο Άρθρο2
1.  
  Τροποποίηση του άρθρου 40 του ν. 2218/1994Το άρθρο 40 του ν. 2218/1994 αντικαθίσταται ως εξής:.
Ημερομηνία Τίτλος ΦΕΚ
1994-09-16 Συμπλήρωση διατάξεων για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και άλλες διατάξεις.
Τροποποίηση Τύπος
A/1994/153
Τίτλος Κωδικός Ημερομηνία
ΝΟΜΟΣ 1955/3200 (ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ) 1955/3200 1955
ΝΟΜΟΣ 1979/998 (ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ) 1979/998 1979
ΝΟΜΟΣ 1985/1566 (ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ) 1985/1566 1985
ΝΟΜΟΣ 1986/1622 (ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ) 1986/1622 1986
ΝΟΜΟΣ 1989/1832 (ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ) 1989/1832 1989
Σύσταση ανεξάρτητης αρχής για την επιλογή προσωπικού και ρύθμιση θεμάτων διοίκησης. 1994/2190 1994
Ίδρυση νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, τροποποίηση διατάξεων για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση και την περιφέρεια και άλλες διατάξεις. 1994/2218 1994
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 1989/323 (ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ) 1989/323 1989
Τίτλος Κωδικός Ημερομηνία
Εθνικό Θέατρο, Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος και άλλες διατάξεις. 1994/2273 1994
Συμβιβαστική επίλυση ιδιωτικών διαφορών - Επιτάχυνση διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης - Σχεδιασμός και εφαρμογή Σωφρονιστικής Πολιτικής και άλλες διατάξεις. 1995/2298 1995
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 1564/1985 και άλλες διατάξεις 1995/2325 1995
Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, ρύθμιση θεμάτων έρευνας παιδείας και μετεκπαίδευσης εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις. 1995/2327 1995
Αναδιοργάνωση υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις 1995/2343 1995
Οργάνωση πολιτικής προστασίας και άλλες διατάξεις. 1995/2344 1995
Ρύθμιση θεμάτων του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) και ειδικών θεμάτων προσωπικού και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις 1995/2349 1995
Ρύθμιση θεμάτων Οργανισμών και Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και άλλες διατάξεις. 1995/2366 1995
Ρυθμίσεις θεμάτων εθνικών κληροδοτημάτων, δημοσίων και ανταλλαξίμων κτημάτων και άλλες διατάξεις. 1996/2386 1996
Υλοποίηση της εισοδηματικής πολιτικής έτους 1996 για μισθούς και συντάξεις και άλλες διατάξεις. 1996/2399 1996
Θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. 1997/2465 1997
Περιορισμός και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών και άλλες διατάξεις. 1997/2469 1997
Συγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 1997/2539 1997
Ενισχύσεις ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας και άλλες διατάξεις. 1998/2601 1998
Ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις. 1998/2621 1998
Αναπροσαρμογή συντάξεων συνταξιούχων μελών ΔΕ Π των Α.Ε.Ι., Ε.Π. των Τ.Ε.Ι., γιατρών Ε.Σ.Υ. και διπλωματικών υπαλλήλων, ρύθμιση συνταξιοδοτικών θεμάτων και άλλες διατάξεις. 1999/2703 1999
Ρύθμιση εκπαιδευτικών θεμάτων και άλλες διατάξεις. 2003/3194 2003
Εξορθολογισμός διαδικασιών και επιτάχυνση της διοικητικής δίκης και άλλες διατάξεις. 2010/3900 2010
Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις. 2011/3937 2011
Καθορισμός οριστικής έδρας Νομαρχιών. 1994/428 1994
Αναγνώριση σε δήμο της κοινότητας Αλονήσου της Επαρχίας Σκοπέλου του Νομού Μαγνησίας. 1994/429 1994
Αναγνώριση σε δήμο της κοινότητας Σερίφου της Επαρχίας Μήλου του Νομού Κυκλάδων. 1994/430 1994
Αναγνώριση σε δήμο της κοινότητας Φούρνων της Επαρχίας Ικαρίας του Νομού Σάμου. 1994/431 1994
Εδαφική Περιφέρεια, έδρα και ονομασία των συνδέσμων «συμβουλίων περιοχής» του Νομού Τρικάλων, άρθρου 48 του Ν. 2218/1994 (90 Α). 1995/142 1995
Εδαφική Περιφέρεια, έδρα και ονομασία των συνδέσμων «συμβουλίων περιοχής» του Νομού Χαλκιδικής, άρθρου 48 του Ν. 2218/1994 (90 Α). 1995/143 1995
Εδαφική Περιφέρεια, έδρα και ονομασία των συνδέσμων «συμβουλίων περιοχής» του Νομού Αργολίδας, άρθρου 48 του Ν. 2218/1994 (90 Α). 1995/144 1995
Εδαφική περιφέρεια, έδρα και ονομασία των συνδέσμων «συμβουλίων περιοχής» του Νομού Ζακύνθου άρθρου 48 του Ν. 2218/94 (90Α). 1995/145 1995
Εδαφική περιφέρεια, έδρα και ονομασία των συνδέσμων «συμβουλίων περιοχής» του Νομού Καρδίτσας άρθρου 48 του Ν. 2218/94 (90Α). 1995/146 1995
Εδαφική περιφέρεια, έδρα και ονομασία των συνδέσμων «συμβουλίων περιοχής» του Ν. Καστοριάς, του άρθρου 48 Ν. 2218/94 (Α 90). 1995/147 1995
Εδαφική περιφέρεια, έδρα και ονομασία των συνδέσμων «συμβουλίων περιοχής» του Ν. Πρεβέζης, άρθρου 48 Ν. 2218/94 (Α 90). 1995/148 1995
Εδαφική περιφέρεια, έδρα και ονομασία των συνδέσμων συμβουλίων περιοχής του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, άρθρου 48 ν. 2218/1994 (Α 90). 1995/154 1995
Εδαφική περιφέρεια, έδρα και ονομασία των συνδέσμων «συμβουλίων περιοχής» του νομού Κέρκυρας, άρθρου 48 του Ν. 2218/1994 (90 Α). 1995/166 1995
ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ - UNKNOWN TITLE 1995/167 1995
Εδαφική περιφέρεια, έδρα και ονομασία των συνδέσμων «συμβουλίων περιοχής» του νομού Λευκάδος, άρθρου 48 του Ν. 2218/1994 (90 Α). 1995/168 1995
Εδαφική περιφέρεια, έδρα και ονομασία των συνδέσμων «συμβουλίων περιοχής» του Ν. Θεσσαλονίκης, άρθρου 48 του Ν. 2218/1994 (90 Α). 1995/169 1995
Εδαφική περιφέρεια, έδρα και ονομασία των συνδέσμων «συμβουλίων περιοχής» του Νομού Βοιωτίας άρθρου 48 του Ν. 2218/94 (90Α·). 1995/170 1995
Εδαφική περιφέρεια, έδρα και ονομασία των συνδέσμων «συμβουλίων περιοχής» του Νομού Άρτας άρθρου 48 του Ν. 2218/94 (90Α). 1995/171 1995
Εδαφική περιφέρεια, έδρα και ονομασία των συνδέσμων «συμβουλίων περιοχής» του Νομού Ροδόπης άρθρου 48 του Ν. 2218/94 (90Α·). 1995/172 1995
Εδαφική περιφέρεια, έδρα και ονομασία των συνδέσμων «συμβουλίων περιοχής» του Ν. Φωκίδας, του άρθρου 48 του Ν. 2218/94 (90 Α). 1995/173 1995
Εδαφική περιφέρεια, έδρα και ονομασία των συνδέσμων «συμβουλίων περιοχής» του Νομού Κιλκίς, άρθρο 48 Ν. 2218/94 (Α 90). 1995/174 1995
Εδαφική περιφέρεια, έδρα και ονομασία των συνδέσμων «συμβουλίων περιοχής» του Νομού Λακωνίας, άρθρου 48 του Ν. 2218/94 (90 Α). 1995/177 1995
Εδαφική περιφέρεια, έδρα και ονομασία των συνδέσμων «συμβουλίων περιοχής» του Νομού Μαγνησίας άρθρου 48 του Ν. 2218/1994 (90 Α). 1995/274 1995
Εδαφική περιφέρεια, έδρα και ονομασία των συνδέσμων «συμβουλίων περιοχής» του Νομού Κεφαλληνίας άρθρου 48 του Ν. 2218/1994 (90 Α). 1995/275 1995
Εδαφική περιφέρεια έδρα και ονομασία των συνδέσμων «συμβουλίων περιοχής» του Ν. Ηλείας άρθρου 48 του Ν. 2218/94 (90Α). 1995/276 1995
Εδαφική περιφέρεια, έδρα και ονομασία των συνδέσμων συμβουλίων περιοχής του Ν. Ξάνθης, άρθρου 48 του Ν. 2218/94 (ΦΕΚ 90/Α). 1995/298 1995
Εδαφική περιφέρεια, έδρα και ονομασία των συνδέσμων συμβουλίων περιοχής του Νομού Κυκλάδων, άρθρου 48 του Ν. 2218/94 (ΦΕΚ 90/Α). 1995/299 1995
Εδαφική Περιφέρεια, έδρα και ονομασία των συνδέσμων «συμβουλίων περιοχής» του Νομού Μεσσηνίας, άρθρου 48 του Ν. 2218/94 (ΦΕΚ 90/Α). 1995/300 1995
Εδαφική Περιφέρεια, έδρα και ονομασία των συνδέσμων «συμβουλίων περιοχής» του Νομού Σάμου, άρθρου 48 του Ν. 2218/94 (ΦΕΚ 90/Α). 1995/301 1995
Εδαφική περιφέρεια έδρα και ονομασία των συνδέσμων «συμβουλίων περιοχής» του Νομού Ευβοίας, άρθρου 48 του Ν. 2218/94 (Α90). 1995/304 1995
Εδαφική περιφέρεια, έδρα και ονομασία των συνδέσμων «συμβουλίων περιοχής» του Ν. Χανίων, άρθρου 48 του Ν. 2218/94(90 Α). 1995/305 1995
Εδαφική περιφέρεια, έδρα και ονομασία των συνδέσμων «συμβουλίων περιοχής» του Νομού Κοζάνης, άρθρου 48 του Ν. 2218/94 (90 Α). 1995/306 1995
Εδαφική περιφέρεια, έδρα και ονομασία των συνδέσμων «συμβουλίων περιοχής» του Νομού Χίου, άρθρου 48 του Ν. 2218/94 (90 Α). 1995/307 1995
Εδαφική περιφέρεια, έδρα και ονομασία των συνδέσμων «συμβουλίων περιοχής» του Ν. Αχαΐας, άρθρου 48 του Ν. 2218/94 (90 Α). 1995/308 1995
(1 ) Εδαφική περιφέρεια, έδρα και ονομασία συνδέσμων «συμβουλίων περιοχής» του Νομού Ιωαννίνων, άρθρου 48 του Ν. 2218/94 (90Α). 1995/347 1995
Εδαφική περιφέρεια, έδρα και ονομασία των συνδέσμων «συμβουλίων περιοχής» του νομού Σερρών, άρθρου 48 του Ν. 2218/1994 (90 Α). 1995/443 1995
Καθορισμός οριστικής έδρας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. 1995/60 1995
ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ - UNKNOWN TITLE 1995/61 1995
Καθορισμός οριστικής έδρας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. 1995/62 1995
Καθιέρωση οικονομικών κινήτρων προς τους Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 3 του Ν. 2240/1994. 1996/161 1996
Σύσταση και λειτουργία ιδρυμάτων και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τα Νομαρχιακά Διαμερίσματα. 1996/198 1996
Σύσταση Οικονομικών Επιθεωρήσεων 1996/211 1996
Καθορισμός έδρας Επαρχείου. 1996/296 1996
Παράταση της προθεσμίας του αρ. 20 παρ. 1 του Νόμου 1091/1980 «περί διοικήσεως και διαχειρίσεως των Βακουφιών της Μουσουλμανικής Μειονότητος εις την Δυτική Θράκη και των περιουσιών αυτών. 1996/91 1996
Σύσταση Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε.) και τροποποίηση διατάξεων του Π.Δ. 284/88 «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών (Α 128)». 1997/200 1997
Τροποποίηση διατάξεων του Π.Δ. 551/88 «Οργανισμός Νομαρχιών (Οργάνωση Οικονομικών Υπηρεσιών) (Α 259)». 1997/217 1997
Διατήρηση εποπτείας Νομικών Προσώπων Δημοσίου καίου (Ν.Π.Δ.Δ.) από τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας. 1997/369 1997
Μετατροπή του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων σε Ανώνυμη Εταιρία και έγκριση του Καταστατικού της. 1998/414 1998
Οργάνωση Υπηρεσιών Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) 1999/136 1999
Αντικατάσταση της 73537/1438/1995 κοινής υπουργικής απόφασης «Διαχείριση των ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών που περιέχουν ορισμένες επικίνδυνες ουσίες» (Β΄ 781) και 19817/2000 κοινής υπουργικής απόφασης «Τροποποίηση της 73537/1995 κοινής υπουργική[...]" 2004/115 2004
Μέτρα, όροι και πρόγραμμα για την εναλλακτική διαχείριση των οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους, των χρησιμοποιημένων ανταλλακτικών τους και των απενεργοποιημένων καταλυτικών μετατροπέων σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2000/53/ ΕΚ «γι[...]" 2004/116 2004
Μέτρα, όροι και πρόγραμμα για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις των Οδηγιών 2002/95 σχετικά με τον περιορισμό της χρήσης ορισμένων επικίνδυνων ουσιών σε είδη ηλεκτρικ[...]" 2004/117 2004
Αντικατάσταση της 98012/2001/1996 ΚΥΑ «Καθορισμός μέτρων και όρων για τη διαχείριση των χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων» (Β~40).» Μέτρα, όροι και πρόγραμμα για την εναλλακτική διαχείριση των Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων». 2004/82 2004
Διαίρεση Δήμου Καλλιθέας Νομού Αττικήςσε δημοτικά διαμερίσματα. 2006/176 2006
Παράταση προθεσμίας παραγράφου 1 άρθρου 20 ν. 1091/19980 «Περί διοικήσεως και διαχειρίσεως των Βακουφίων της Μουσουλμανικής Μειονότητας εις την Δυτικήν Θράκην και των περιουσιών αυτών» (Α΄ 267). 2007/2 2007
Όνομα
Ετικέτα
ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ
ΔΗΜΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΜΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΚΡΩΠΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΙΑΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΦΥΛΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΙΗΤΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΒΟΥΛΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΙΟΥ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΜΑΝΔΡΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΡΟΣΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΘΩΡΙ
ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΒΑΡΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΡΥΘΡΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΟΝΕΡΙ
ΔΗΜΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΥΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΑΝΘΟΥΣΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΠΑΡΧΕΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΑΥΛΩΝΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
ΝΟΜΟΣ ΚΕΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΔΑΦΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΨΥΧΙΚΟΥ - ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΕΚΑΛΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΑΦΙΔΝΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΤΑΥΡΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΣΥΚΑΜΙΝΙΟΥ - ΩΡΩΠΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΒΑΘΥΤΟΠΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΓΕΡΑΚΑ
ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΖΕΦΥΡΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΩΡΩΠΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΟΧΥΡΟ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ - ΣΠΑΤΩΝ - ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΥΒΙΩΝ ΘΟΡΙΚΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΠΟΤΑΜΟΙ
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ - ΟΙΝΟΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ - ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΜΙΚΡΟΚΛΕΙΣΟΥΡΑ
ΔΗΜΟΣ ΧΡΥΣΟΚΕΦΑΛΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΦΩΚΑΙΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΟΙ ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΛΑΓΚΑΔΑ
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΠΟΛΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΑΦΥΤΟ
ΔΗΜΟΣ ΑΝΟΙΞΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΒΙΛΛΙΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΟΓΕΙΑ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ
ΝΟΜΟΣ ΠΑΡΟΥ - ΤΗΝΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΨΑΡΡΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΥΒΑΡΑ
ΔΗΜΟΣ ΔΑΣΩΤΟ
ΝΟΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΩ ΒΡΟΝΤΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΟΙΝΟΥΣΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΤΙΣ ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΑΙΓΙΝΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ - ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΙΚΡΟΜΗΛΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΕΞΟΧΗ
ΔΗΜΟΣ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ - ΥΔΡΑΣ - ΤΗ ΝΗΣΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑ
ΔΗΜΟΣ ΑΧΛΑΔΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΝΕΩΝ ΠΑΛΑΤΙΩΓ
ΝΟΜΟΣ ΚΑΘΩΣ - ΟΙΚΙΣΜΟΙ
ΔΗΜΟΣ ΓΡΑΝΙΤΗΣ - ΒΩΛΑΚΑΣ
Ετικέτα
ΘΕΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑ