Οργάνωση και λειτουργία των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας του Υπουργείου Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και ρυθμίσεις για τον ευρύτερο τομέα των μέσων ενημέρωσης.

loading...

Φόρτωση περιεχομένων ...


Εμφάνιση ολόκληρου του εγγράφου 

ΤΜΗΜΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΣΥΣΤΑΣΗ - ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ - ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
Άρθρο 1 "Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας"
1.  
  Τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας είναι υπηρεσίες εξωτερικού του Υπουργείου Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.), υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης του Υπουργείου, λειτουργούν στις έδρες των Ελληνικών Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών και ασκούν τις αρμοδιότητές τους σε άμεση συνεργασία με αυτές.
Άρθρο 2 "Σύσταση, τοπική αρμοδιότητα και έδρα"
1.  
  Κάθε Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας συνιστάται, αλλάζει τάξη ή καταργείται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
2.  
  Με το προεδρικό διάταγμα της σύστασης καθορίζεται η τάξη, η έδρα και η περιφέρεια αρμοδιότητας του Γραφείου. Η περιφέρεια αρμοδιότητας των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας, εάν δεν καθορίζεται διαφορετικά, συμπίπτει με την περιφέρεια της ελληνικής διπλωματικής ή προξενικής αρχής στην έδρα της οποίας λειτουργεί.
3.  
  Όπου δεν υπάρχουν Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας, μπορεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Τύπου και Μ.Μ.Ε. να τοποθετούνται ως Σύμβουλοι ή Ακόλουθοι Τύπου υπάλληλοι του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας, καθώς και δημοσιογράφοι του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε. που έχουν τα προσόντα που ορίζονται στις διατάξεις των περιπτώσεων β΄ και ε΄ της παρ.1 και της παρ. 2 του άρθρου 13, σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 9.
Άρθρο 3 "Διάρθρωση"
1.  
  Τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας διακρίνονται σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Α΄ Τάξης, Β΄ Τάξης και Γ΄ Τάξης
2.  
  Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Α΄ Τάξης είναι τα εξής: Άγκυρας, Βερολίνου, Βρυξελλών, Λευκωσίας, Λονδίνου, Μαδρίτης, Μόσχας, Νέας Υόρκης, Ουάσιγκτον, Παρισίων , Πεκίνου, Ρώμης, Τόκιο
3.  
  Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Β΄ Τάξης είναι τα εξής.Αμβούργου, Βαρσοβίας, Βελιγραδίου, Βέρνης, Βιέννης, Βουδαπέστης, Βουκουρεστίου, Γενεύης, Δελχί, Δουβλίνου, Ελσίνκι, Καΐρου, Κοπεγχάγης, Κωνσταντινούπολης, Λισσαβώνας, Λος Άντζελες, Λουξεμβούργου, Μονάχου, Όσλο, Οττάβας, Πράγας, Σαγκάης, Σίδνεϋ, Σκοπίων, Σόφιας, Στοκχόλμης, Στρασβούργου, Τελ Αβίβ, Τιράνων, Χάγης.
Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Β΄ Τάξης είναι τα εξής: Αμβούργου, Βαρσοβίας, Βελιγραδίου, Βέρνης, Βιέννης, Βουδαπέστης, Βουκουρεστίου, Γενεύης, Δελχί, Δουβλίνου, Ελσίνκι, Καΐρου, Κοπεγχάγης, Κωνσταντινούπολης, Λισσαβώνας, Λος Άντζελες, Λουξεμβούργου, Μονάχου, Όσλο, Οττάβας, Πράγας, Σίδνεϋ, Σκοπίων, Σόφιας, Στοκχόλμης, Στρασβούργου, Τελ Αβίβ, Τιράνων, Χάγης
4.  
  Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Γ΄ Τάξης είναι τα εξής.Βηρυτού, Βοστώνης, Γιοχάνεσμπουργκ, Δαμασκού, Ερεβάν, Ζάγκρεμπ, Κιέβου, Λουμπλιάνας, Μπουένος Άυρες, Μπραζίλια, Ντουμπάι, Ριάντ, Σεράγεβο, Τεχεράνης, Τυφλίδας.
Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Γ΄ Τάξης είναι τα εξής: Βηρυτού, Βοστώνης, Γιοχάνεσμπουργκ, Δαμασκού, Ερεβάν, Ζάγκρεμπ, Κιέβου, Λουμπλιάνας, Μπουένος Άυρες, Μπραζίλια, Σεράγεβο, Τεχεράνης, Τυφλίδας
Άρθρο 4 "Αρμοδιότητα Στην αρμοδιότητα των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας ανήκει:"
1.  
  Η ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης και των Μ.Μ.Ε. για τα εθνικά θέματα, καθώς και για τις πολιτικές, οικονομικές, πολιτισμικές και κοινωνικές εξελίξεις στη Χώρα. Η προβολή των θέσεων της Χώρας σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, ιδίως μέσα από την παραγωγή έντυπου υλικού, ηλεκτρονικών μηνυμάτων, φιλμ και βίντεο, με σκοπό τη δημιουργία θετικής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό.
2.  
  Η ενημέρωση της Κεντρικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Διπλωματικής Αποστολής της έδρας κάθε Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας για κάθε ζήτημα ελληνικού ενδιαφέροντος, καθώς και για τον αντίκτυπο της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής της Χώρας στο διεθνή χώρο, στη διεθνή κοινή γνώμη και τα Μ.Μ.Ε. του εξωτερικού.
3.  
  Η οργάνωση στην περιφέρεια αρμοδιότητας του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας, σε συνεργασία με άλλες ελληνικές υπηρεσίες, δημοσιογραφικών συναντήσεων, η συνδιοργάνωση με επιστημονικούς φορείς επιστημονικών συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, που αποβλέπουν στην προβολή της Ελλάδας στο χώρο ευθύνης του Γραφείου και συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της χώρας διαπίστευσης
4.  
  Η ενημέρωση της Κεντρικής Υπηρεσίας για τις σημαντικές πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές εξελίξεις, καθώς και για το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Μ.Μ.Ε., στην περιφέρεια αρμοδιότητας των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας.
5.  
  Η ενημέρωση των ελληνικών διπλωματικών, προξενικών και λοιπών αρχών της περιοχής τους και η μέριμνα για την επικοινωνία αυτών με τα μέσα ενημέρωσης της περιφέρειας αρμοδιότητας των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας και τον ομογενειακό τύπο
6.  
  Οι επαφές με τους εκπροσώπους του Τύπου και των ηλεκτρονικών Μ.Μ.Ε. της περιφέρειας αρμοδιότητας των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας, με σκοπό τη δημιουργία θετικής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό.
7.  
  Η εκπροσώπηση της χώρας σε Ιδρύματα, Ινστιτούτα και Οργανισμούς Τύπου ή Επικοινωνίας που έχουν την έδρα τους στην περιφέρεια αρμοδιότητας του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας, ύστερα από ειδική ανάθεση από την αρμόδια για το σχετικό θέμα Κεντρική Υπηρεσία
8.  
  Η επισκόπηση και ο σχολιασμός των δημοσιευμάτων του ξένου τύπου, του διαδικτύου, των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και των κάθε μορφής εκδόσεων, που αφορούν τη χώρα και η φροντίδα για την ανασκευή ανακριβών δημοσιευμάτων, ύστερα από συνεννόηση της Κεντρικής Υπηρεσίας με το αρμόδιο Υπουργείο
9.  
  Οι επαφές, η βοήθεια και η συνεργασία με τον ομογενειακό τύπο και τους ομογενειακούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, στο πλαίσιο των προγραμμάτων που αφορούν τον Ελληνισμό της διασποράς
10.  
  Η υποστήριξη των ελληνικών δημοσιογραφικών αποστολών κατά τις επισκέψεις που πραγματοποιούν στο εξωτερικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Βουλής, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, οι αρχηγοί και οι βουλευτές των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η διευκόλυνση των επαφών τους με τα ξένα μέσα ενημέρωσης, καθώς και η ευθύνη της οργάνωσης των Κέντρων Τύπου
11.  
  Η διεκπεραίωση, σύμφωνα με τις γενικές και ειδικές οδηγίες της Κεντρικής Υπηρεσίας κάθε άλλου ζητήματος που ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε. Σε περίπτωση διεκπεραίωσης θέματος που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών, οι απαιτούμενες ενέργειες εκτελούνται με βάση τις οδηγίες του Προϊσταμένου της οικείας Διπλωματικής Αρχής.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΚΛΑΔΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ, ΒΑΘΜΟΙ, ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ, ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ, ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ, ΘΕΜΑΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Άρθρο 5 "Κλάδος Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας"
1.  
  Ο Κλάδος ΠΕ2 Τύπου του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε., που προβλέπεται στο άρθρο 24 παρ. 2 του π.δ. 258/1993, μετονομάζεται σε Κλάδο Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας. Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται ο Κλάδος ΠΕ2 Τύπου, στο εξής εννοείται ο Κλάδος Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας.
2.  
 1. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας τοποθετούνται στη Διεύθυνση Υπηρεσιών Εξωτερικού, στη Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων, στη Διεύθυνση Πληροφόρησης, στη Διεύθυνση Αναλύσεων και Τεκμηρίωσης, στη Διεύθυνση Εποπτείας Μ.Μ.Ε., στη Διεύθυνση Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης, στο Γραφείο ΜΕDΙΑ Αθηνών, καθώς και στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε.
 2. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας επιτρέπεται να τοποθετούνται, επίσης, στις Διευθύνσεις Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών, απασχολούμενοι με ζητήματα διοικητικής και οικονομικής φύσης που σχετίζονται με τη λειτουργία των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας και για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο του ενός έτους για κάθε θητεία τους στην Κεντρική Υπηρεσία.
 3. Με αίτησή τους οι υπάλληλοι του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας επιτρέπεται να τοποθετούνται στις Διευθύνσεις αυτές ή σε άλλες της Κεντρικής Υπηρεσίας ή να ζητούν να παρατείνεται η τοποθέτησή τους σε αυτές.
 4. Η υπηρεσία των υπαλλήλων του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας στις ως άνω Διευθύνσεις δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα έτη συνολικά.
Άρθρο 6 "Σύσταση «Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου» - Ρύθμιση θεμάτων Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και άλλες διατάξεις."
1.  
  Σύμβουλος Επικοινωνίας Α΄
2.  
  Σύμβουλος Επικοινωνίας Β΄ Στους βαθμούς των περιπτώσεων α΄ και β΄ συνιστώνται ογδόντα (80) οργανικές θέσεις, οι οποίες είναι ενιαίες.
3.  
  Γραμματέας Επικοινωνίας Α΄
4.  
  Γραμματέας Επικοινωνίας Β΄ Στους βαθμούς των περιπτώσεων γ΄ και δ΄ συνιστώνται εκατόν είκοσι (120) οργανικές θέσεις, οι οποίες είναι ενιαίες.
5.  
  Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε. και του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, μπορεί να μεταβάλλεται ο αριθμός των ενιαίων θέσεων, σύμφωνα με τις εκάστοτε υπηρεσιακές ανάγκες.
1.  
  και βαθμοί του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας Οι βαθμοί των υπαλλήλων του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας ορίζονται ως εξής
Άρθρο 6
1.  
  Θέσεις και βαθμοί του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας Οι βαθμοί των υπαλλήλων του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας και οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις καθορίζονται ως εξής: α) Σύμβουλος Επικοινωνίας Α΄ β) Σύμβουλος Επικοινωνίας Β΄ Οι θέσεις των περιπτώσεων α΄ και β΄ είναι ενιαίες και ορίζονται σε σαράντα εννέα (49). γ) Ακόλουθος Επικοινωνίας Α΄ δ) Ακόλουθος Επικοινωνίας Β΄ Οι θέσεις των περιπτώσεων γ΄ και δ΄ είναι ενιαίες και ορίζονται σε εκατόν έντεκα (111). ε) Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε., δύναται να μεταβάλλεται ο αριθμός των ενιαίων θέσεων σύμφωνα με τις εκάστοτε υπηρεσιακές ανάγκες.
Άρθρο 7 "Πλήρωση θέσεων του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας"
1.  
  Ο Κλάδος Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας στελεχώνεται από τους αποφοίτους του Τμήματος Ακολούθων Τύπου της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.), το οποίο μετονομάζεται σε Τμήμα Ακολούθων Επικοινωνίας, κατά τα οριζόμενα στο ν. 1388/1983.
2.  
  Οι απόφοιτοι του Τμήματος Ακολούθων Επικοινωνίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε. με το βαθμό του Ακολούθου Επικοινωνίας Β΄.
3.  
  Το Υπουργείο Τύπου και Μ.Μ.Ε. καθορίζει και γνωστοποιεί κατ έτος στην Ε.Σ.Δ.Δ. τις ανάγκες του σε αποφοίτους του Τμήματος Ακολούθων Επικοινωνίας.
4.  
  Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Τύπου και Μ.Μ.Ε., επιτρέπεται να αποσπάται στην Ε.Σ.Δ.Δ. υπάλληλος του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας, με βαθμό Συμβούλου Επικοινωνίας Α΄ ή Β΄, ως συντονιστής σπουδών στο Τμήμα Ακολούθων Επικοινωνίας, με διετή θητεία, που μπορεί να παραταθεί έως τέσσερα έτη συνολικά.
Άρθρο 8 "Προαγωγές"
1.  
  Για την προαγωγή των υπαλλήλων του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας απαιτείται
 1. Από το βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Β΄ στο βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Α΄, τετραετής υπηρεσία στο βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Β΄.
 2. Από το βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Α΄ στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Β΄, τετραετής υπηρεσία στο βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Α΄.
 3. Ειδικά για την προαγωγή των υπαλλήλων από το βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Α΄ στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Β΄ απαιτείται κενή θέση.
 4. Από το βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Β΄ στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α΄, τετραετής υπηρεσία στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Β΄ και τριετής υπηρεσία στο εξωτερικό ή συνολικά εικοσαετής υπηρεσία.
Για την προαγωγή των υπαλλήλων του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας απαιτείται:
Από το βαθμό του Ακολούθου Επικοινωνίας Β΄ στο βαθμό του Ακολούθου Επικοινωνίας Α΄, πενταετής υπηρεσία στο βαθμό του Ακολούθου Επικοινωνίας Β΄
Από το βαθμό του Ακολούθου Επικοινωνίας Α΄ στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Β΄, πενταετής υπηρεσία στο βαθμό του Ακολούθου Επικοινωνίας Α΄
Από το βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Β΄ στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α΄, εξαετής υπηρεσία στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Β΄
Από το βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α΄ στο βαθμό του Γενικού Διευθυντή άσκηση καθηκόντων Προϊσταμένου Διεύθυνσης επί τέσσερα τουλάχιστον έτη
2.  
  Ο χρόνος φοίτησης στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης προσμετράται ως πλεονάζων στο βαθμό του Ακολούθου Επικοινωνίας Β΄
2.  
  Για την επιλογή ως Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων από τον Κλάδο Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας επιλέγονται μόνιμοι υπάλληλοι με βαθμό Συμβούλου Επικοινωνίας Α, με την προϋπόθεση ότι έχουν διατελέσει ή είναι Προϊστάμενοι Διευθύνσεων κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης υποψηφιότητας. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος για τη θέση Γενικού Διευθυντή κρίνονται οι υπάλληλοι, που έχουν καταταγεί στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α΄ και έχουν συνολικό χρόνο υπηρεσίας είκοσι (20) έτη. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής, ο βαθμός Α΄ κατηγορίας ΠΕ αντιστοιχεί στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α΄ του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας. Η ανωτέρω αντιστοίχιση ισχύει και για όσους Συμβούλους Επικοινωνίας Α΄ ορίστηκαν ως μέλη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας - Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και τοποθετήθηκαν Προϊστάμενοι Διεύθυνσης κατά τις διατάξεις των άρθρων 9 και 11 παρ. 5 και 7 του ν. 3260/2004 (ΦΕΚ 151 Α).
3.  
  Για την προαγωγή των υπαλλήλων του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας απαραίτητη είναι η αξιολόγηση βάσει ειδικών κριτηρίων, τα οποία θα καθορισθούν λεπτομερώς με απόφαση του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε.
4.  
  Οι υπάλληλοι του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας προάγονται στον αμέσως επόμενο βαθμό, όταν συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο στο βαθμό που κατέχουν, διαθέτουν τα ουσιαστικά προσόντα, γνώση αντικειμένου, υπηρεσιακές σχέσεις και συμπεριφορά, διοικητική ικανότητα και αποτελεσματικότητα σε υψηλό βαθμό, σύμφωνα με τα στοιχεία του προσωπικού τους μητρώου, και έχουν αξιολογηθεί, σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης της προηγούμενης παραγράφου. Η υπηρεσία των υπαλλήλων του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας που εδρεύουν σε χώρες ειδικών συνθηκών, όπως αυτές ορίζονται με την εκάστοτε ισχύουσα απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, συνεκτιμάται για την προαγωγή τους.
5.  
  Ειδικά:
 1. Για την προαγωγή των υπαλλήλων από το βαθμό του Ακολούθου Επικοινωνίας Α΄ στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Β΄ απαιτείται κενή θέση
 2. Για την προαγωγή από το βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Β΄ στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α΄ απαιτείται πενταετής, τουλάχιστον, υπηρεσία του κρινόμενου υπαλλήλου ως Προϊσταμένου Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό
6.  
  Η προαγωγή στο βαθμό του Γενικού Διευθυντή γίνεται με απόφαση του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 158 του ν. 2683/1999 Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. και άλλες διατάξεις. Για τις προαγωγές αυτές έχουν ανάλογη εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 81, 82, 83 του ίδιου νόμου.
7.  
  Οι εκθέσεις υπηρεσιακής ικανότητας των υπαλλήλων του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας συντάσσονται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες για τους υπαγόμενους στον Υπαλληλικό Κώδικα διατάξεις. Κατά τη σύνταξη των ανωτέρω εκθέσεων λαμβάνεται υποχρεωτικά υπόψη η αξιολόγηση της παραγράφου 3. Οι εκθέσεις των υπαλλήλων του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας που υπηρετούν σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό συντάσσονται από τον Προϊστάμενο του οικείου Γραφείου (Α΄ Αξιολογητής) και από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Εξωτερικού (Β΄ Αξιολογητής). Οι εκθέσεις των Προϊσταμένων των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό συντάσσονται από τον Διευθυντή Υπηρεσιών Εξωτερικού (Α΄ Αξιολογητής) και από τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης (Β΄ Αξιολογητής).
Άρθρο 9 "Προϊστάμενοι Οργανικών Μονάδων"
1.  
  Οι υπάλληλοι του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας προΐστανται στις Διευθύνσεις Υπηρεσιών Εξωτερικού και Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε., στα Τμήματα αυτών, καθώς και στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό, ως ακολούθως:.
 1. Στις Διευθύνσεις Υπηρεσιών Εξωτερικού και Δημοσίων Σχέσεων:
 2. Υπάλληλοι με βαθμό Συμβούλου Επικοινωνίας Α΄, οι οποίοι έχουν ασκήσει χρέη Προϊσταμένου Τμήματος των Διευθύνσεων Υπηρεσιών Εξωτερικού και Δημοσίων Σχέσεων ή Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό, για δύο τουλάχιστον τριετίες
 3. Στα Τμήματα των ως άνω Διευθύνσεων:
 4. Υπάλληλοι με βαθμό Συμβούλου Επικοινωνίας Α΄ και, εν ελλείψει αυτών, υπάλληλοι με βαθμό Συμβούλου Επικοινωνίας Β΄, οι οποίοι έχουν ασκήσει χρέη Προϊσταμένου Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό
 5. Στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Α΄ Τάξης:
 6. Υπάλληλοι με βαθμό Συμβούλου Επικοινωνίας Α΄ ή Β΄
 7. Στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Β΄ Τάξης.Υπάλληλοι με βαθμό τουλάχιστον Γραμματέα Επικοινωνίας Α.
 8. Στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Γ΄ Τάξης.Υπάλληλοι με βαθμό τουλάχιστον Γραμματέα Επικοινωνίας Α .
 9. Υπάλληλοι του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας, με βαθμό Συμβούλου Επικοινωνίας Α΄ ή Β΄, επιτρέπεται, με αίτησή τους, να τοποθετούνται σε θέσεις των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας οποιασδήποτε τάξης, με εξαίρεση τη θέση του Προϊσταμένου
 10. Για τα θέματα επιλογής Προϊσταμένων των Διευθύνσεων Υπηρεσιών Εξωτερικών και Δημοσίων Σχέσεων, καθώς και των Τμημάτων αυτών από τον Κλάδο Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, που δεν ρυθμίζονται από τις διατάξεις του ν. 3166/2003 εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του ν. 3260/2004 (ΦΕΚ 151 Α΄).
2.  
  Στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας όλων των τάξεων επιτρέπεται να προΐστανται δημοσιογράφοι του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε., μόνιμοι ή με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, εφόσον έχουν συμπληρώσει τριετή τουλάχιστον υπηρεσία σε Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό, στην περίπτωση που τοποθετούνται ως Προϊστάμενοι σε Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Β΄ ή Γ΄ Τάξης, και πενταετή τουλάχιστον υπηρεσία σε Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας στην περίπτωση που τοποθετούνται σε Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Α΄ Τάξης.
3.  
  Οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Υπηρεσιών Εξωτερικού και Δημοσίων Σχέσεων των Τμημάτων αυτών, καθώς και των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε., ύστερα από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
Άρθρο 10 "Θέματα Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε."
1.  
  Με την απόφαση συγκρότησης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε., σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 160 και 161 του ν. 2683/1999 περί Κύρωσης του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. και άλλες διατάξεις, ορίζεται ένα τουλάχιστον μέλος, εκ των μη αιρετών, προερχόμενο από τον Κλάδο Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας, που προΐσταται Διεύθυνσης.
2.  
  Στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε., όταν αυτό κρίνει θέματα στελέχωσης των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό, εισηγείται, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Εξωτερικού.
3.  
  Η ιδιότητα του εισηγητή στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο δεν είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του μέλους του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
Άρθρο 11 "Σύμβουλοι με θητεία στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας"
1.  
  Συνιστώνται πέντε θέσεις Συμβούλων Επικοινωνίας, με θητεία, οι οποίοι τοποθετούνται στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό
2.  
  Στις θέσεις αυτές διορίζονται με βαθμό Συμβούλου Επικοινωνίας Α΄ και με τριετή θητεία, που μπορεί να ανανεώνεται, για το ίδιο ή μικρότερο χρονικό διάστημα, δημοσιογράφοι αναγνωρισμένου κύρους, καθώς και προσωπικότητες ιδιαίτερης μόρφωσης με εμπειρία σε θέματα τύπου, επικοινωνίας και διεθνών σχέσεων. Οι διοριζόμενοι πρέπει να έχουν όλα τα, κατά τις κείμενες διατάξεις, γενικά προσόντα διορισμού.
3.  
  Οι Σύμβουλοι Επικοινωνίας με θητεία διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε., κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί προσλήψεων του ν.2190/1994, στο δημόσιο τομέα, όπως αυτός ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ίδιου νόμου, και παύονται οποτεδήποτε με απόφαση του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε., εφόσον έχουν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους.
4.  
  Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Τύπου και Μ.Μ.Ε., μπορεί να τοποθετούνται σε Πρεσβείες ή άλλες Ελληνικές Διπλωματικές Υπηρεσίες του εξωτερικού, όπου δεν υπάρχουν Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας, Σύμβουλοι Επικοινωνίας με θητεία.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΣΥΝΘΕΣΗ - ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ - ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Άρθρο 12 "Σύνθεση του προσωπικού των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας"
1.  
  Η σύνθεση του προσωπικού των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας, κατά Τάξη, έχει ως εξής:
 1. Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Α΄ Τάξης:
 2. Έως πέντε (5) θέσεις του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας.
 3. Έως δύο (2) θέσεις δημοσιογράφων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή μονίμων.
 4. Μία (1) θέση του Κλάδου ΠΕ1 Διοικητικός.
 5. Έως δύο (2) θέσεις υπαλλήλων των Κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ.
 6. Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Β΄ Τάξης:
 7. Έως τέσσερις (4) θέσεις του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας.
 8. Έως δύο (2) θέσεις δημοσιογράφων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή μονίμων.
 9. Μία (1) θέση του Κλάδου ΠΕ1 Διοικητικός.
 10. Μία (1) θέση υπαλλήλου των Κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ.
 11. Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Γ΄ Τάξης:
 12. Έως δύο (2) θέσεις του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας.
 13. Μία (1) θέση δημοσιογράφου με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή μονίμου.
 14. Μία (1) θέση υπαλλήλου των Κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ.
2.  
  Σε όλα τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας η σύνθεση του προσωπικού περιλαμβάνει και επιτόπιο προσωπικό, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 του ν. 2328/1995.
Άρθρο 13 "Στελέχωση των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας"
1.  
  Στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό τοποθετούνται:
 1. Υπάλληλοι του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε.
 2. Δημοσιογράφοι του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε., οι οποίοι υπηρετούν άνω της διετίας στο Υπουργείο Τύπου και Μ.Μ.Ε.
 3. Μόνιμοι υπάλληλοι του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε. των Κλάδων των Κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ.
 4. Επιτόπιο προσωπικό, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 του ν. 2328/1995.
 5. Δημοσιογράφοι μόνιμοι ή με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου αορίστου χρόνου άλλων Υπηρεσιών που υπηρετούν με απόσπαση στο Υπουργείο Τύπου και Μ.Μ.Ε., μπορεί να τοποθετούνται σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας μετά τη συμπλήρωση δύο τουλάχιστον ετών υπηρεσίας στην Κεντρική Υπηρεσία.
2.  
  Το προσωπικό των περιπτώσεων β΄ και ε΄ που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο πρέπει να γνωρίζει άριστα, και το προσωπικό της περίπτωσης γ΄ πολύ καλά, την αγγλική ή τη γαλλική ή τη γερμανική γλώσσα ή τη γλώσσα της χώρας διαπίστευσης. Η γνώση των παραπάνω γλωσσών αποδεικνύεται με διπλώματα γλωσσομάθειας, όπως ορίζονται από τις οικείες διατάξεις. Αν ελλείπουν τίτλοι γλωσσομάθειας, η γνώση της ξένης γλώσσας διαπιστώνεται κατόπιν γραπτής και προφορικής εξέτασης των υποψηφίων από Επιτροπή που συ-γκροτείται με απόφαση του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε. και αποτελείται από τρεις υπαλλήλους του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε. μόνιμους ή με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, οι οποίοι γνωρίζουν άριστα την αντίστοιχη ξένη γλώσσα. Η συμμετοχή του ανωτέρω προσωπικού σε επιμορφωτικά σεμινάρια συνεκτιμάται για την τοποθέτησή του σε Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας. Η ικανότητα χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και πρόσβασης στο διαδίκτυο είναι απαραίτητη για όλες τις κατηγορίες του προσωπικού, που στελεχώνει τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας. Η δυνατότητα χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και πρόσβασης στο διαδίκτυο αποδεικνύεται από τη συμμετοχή των υπαλλήλων σε σεμινάρια πληροφορικής ή από την προϋπηρεσία τους.
3.  
  Στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας είναι δυνατή η άμισθη απασχόληση, για πρακτική εκπαίδευση , σπουδαστών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ή σχολών δημοσιογραφίας της χώρας της έδρας του Γραφείου Τύπου, κατά προτίμηση ελληνικής καταγωγής
Άρθρο 14 "Μεταθέσεις των υπαλλήλων του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας"
1.  
  Οι μεταθέσεις των υπαλλήλων του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό πραγματοποιούνται με απόφαση του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε., που εκδίδεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε.
2.  
  Η μετάθεση των υπαλλήλων του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας, που υπηρετούν σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό, πραγματοποιείται εφόσον έχουν συμπληρώσει διετή τουλάχιστον υπηρεσία στο ίδιο Γραφείο. Η μετάθεση υπαλλήλου μπορεί να γίνει και πριν από την παρέλευση της διετίας είτε ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, είτε για υπηρεσιακές ανάγκες, είτε εάν έχει κινηθεί πειθαρχική διαδικασία για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα. Ανώτατο όριο συνεχούς παραμονής στο ίδιο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας ορίζεται η εξαετία. Η συνολική υπηρεσία στο ίδιο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα δέκα έτη, στο σύνολο της υπηρεσίας του υπαλλήλου στο Υπουργείο Τύπου και Μ.Μ.Ε.
3.  
  Οι υπάλληλοι του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας, που υπηρετούν σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό, μετατίθενται υποχρεωτικά στην Κεντρική Υπηρεσία, όταν συμπληρώσουν δεκαετή συνεχή υπηρεσία στο εξωτερικό.
4.  
  Κατά τη διενέργεια των μεταθέσεων των υπαλλήλων στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας, η Υπηρεσία μεριμνά, ώστε να διασφαλίζεται, κατά το δυνατόν, η εναλλαγή του προσωπικού. Κατά τη διαμόρφωση της πρότασης για τις μεταθέσεις, η αρμόδια Διεύθυνση Υπηρεσιών Εξωτερικού, λαμβάνει υπόψη: α) τις υπηρεσιακές ανάγκες, β) την ανάγκη εναλλαγής σε γεωγραφικές περιοχές, ώστε ο υπάλληλος να αποκτά γενικότερη εμπειρία, γ) την αίτηση του υπαλλήλου, δ) την ιδιαιτερότητα της θέσης, στην οποία καλείται να υπηρετήσει και ε) την προϋπηρεσία, τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και την απόδοση του υπαλλήλου.
5.  
  Οι μεταθέσεις των υπαλλήλων του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Τύπου και Επικοινωνίας, εκτός των Προϊσταμένων, πραγματοποιούνται κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, για τις χώρες του βορείου ημισφαιρίου και τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο, για τις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου. Για τις μεταθέσεις αυτές εκδίδεται ανακοίνωση της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Εξωτερικού το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους. Για εξαιρετικούς λόγους μπορεί να πραγματοποιηθεί μετάθεση υπαλλήλων εκτός των ανωτέρω χρονικών ορίων.
6.  
  Οι απόφοιτοι του Τμήματος Ακολούθων Επικοινωνίας της Ε.Σ.Δ.Δ. υπηρετούν, μετά το διορισμό τους, υποχρεωτικά, τουλάχιστον δύο έτη στην Κεντρική Υπηρεσία, προτού μετατεθούν σε Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό.
7.  
  Επιτρέπεται η απόσπαση υπαλλήλων από την Κεντρική Υπηρεσία στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας, από ένα Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας σε άλλο, καθώς και σε Πρεσβευτικές ή Προξενικές Αρχές ή Μόνιμες Ελληνικές Αντιπροσωπείες, εάν αυτό υπαγορεύεται από υπηρεσιακές ανάγκες. Η απόσπαση αυτή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα δύο έτη και γίνεται με απόφαση του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε., ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Υπηρεσιών Εξωτερικού και γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε., προκειμένου για Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας, ή με κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Τύπου και Μ.Μ.Ε., προκειμένου για Πρεσβευτικές ή Προξενικές Αρχές ή Μόνιμες Αντιπροσωπείες.
8.  
  Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης, που εκδίδεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, μπορεί να εξαιρούνται έως τρεις (3) υπάλληλοι του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, οι οποίοι γνωρίζουν αποδεδειγμένα τις γλώσσες τουρκική, αρμενική, αραβική, γεωργιανή, ρωσική, κινεζική και ιαπωνική, από τις διατάξεις του άρθρου αυτού για το χρονικό περιορισμό τοποθέτησης ή απόσπασης σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας αντίστοιχων χωρών.
Άρθρο 15 "Μεταθέσεις δημοσιογράφων μονίμων ή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και υπαλλήλων Κλάδων των Κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε."
1.  
  Οι μεταθέσεις των μόνιμων ή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δημοσιογράφων και των υπαλλήλων Κλάδων των Κατηγοριών ΠΕ,ΤΕ και ΔΕ του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε. στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό πραγματοποιούνται με απόφαση του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε., που εκδίδεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε.
2.  
  Οι δημοσιογράφοι μόνιμοι ή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και οι υπάλληλοι του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε. Κλάδων των Κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, που έχουν τα προσόντα να στελεχώσουν τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό και υπηρετούν στην Κεντρική Υπηρεσία ή στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας, υποβάλλουν αιτήσεις τον Απρίλιο κάθε έτους, δηλώνοντας με σειρά προτεραιότητας τις προτιμήσεις τους, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη, προκειμένου να μετατεθούν σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας. Για τον έγκαιρο προγραμματισμό των μεταθέσεων η Διεύθυνση Υπηρεσιών Εξωτερικού ανακοινώνει εγγράφως, μέχρι την 31η Μαρτίου κάθε έτους, τις προς πλήρωση θέσεις στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας για το ίδιο έτος.
3.  
  Οι δημοσιογράφοι μόνιμοι ή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και οι υπάλληλοι που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους μπορεί να μετατίθενται στην Κεντρική Υπηρεσία όταν συμπληρώσουν τριετή τουλάχιστον υπηρεσία στο ίδιο Γραφείο. Η μετάθεση δημοσιογράφου ή υπαλλήλου μπορεί να πραγματοποιηθεί και προτού παρέλθει τριετία, είτε μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου είτε εάν έχει κινηθεί πειθαρχική διαδικασία για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα. Ανώτατο όριο συνεχούς παραμονής στο ίδιο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας ορίζεται η εξαετία, μετά τη συμπλήρωση της οποίας μετατίθενται υποχρεωτικά στην Κεντρική Υπηρεσία.
4.  
  Η συνολική υπηρεσία των υπαλλήλων των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ στο εξωτερικό δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα δέκα έτη στο σύνολο της υπηρεσίας τους στο Υπουργείο Τύπου και Μ.Μ.Ε., μετά τη συμπλήρωση της οποίας δεν επιτρέπεται νέα τοποθέτησή τους σε Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας.
5.  
  Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης, που εκδίδεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, μπορεί να εξαιρούνται έως δύο (2) υπάλληλοι από τους υπαλλήλους που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους, οι οποίοι γνωρίζουν αποδεδειγμένα τις γλώσσες τουρκική, αρμενική, αραβική, γεωργιανή, ρωσική, κινεζική και ιαπωνική, από τις διατάξεις του άρθρου αυτού για το χρονικό περιορισμό τοποθέτησης ή απόσπασης σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας αντίστοιχων χωρών.
Άρθρο 16 "Διπλωματική ιδιότητα των υπηρετούντων στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας"
1.  
  Οι υπάλληλοι του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας και οι δημοσιογράφοι, για το χρόνο που υπηρετούν σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό, ανακοινώνονται ως μέλη του Διπλωματικού Προσωπικού ή ως Προξενικοί Λειτουργοί, αναλόγως εάν τοποθετούνται σε Γραφεία Τύπου τα οποία λειτουργούν σε Διπλωματικές ή Προξενικές Αρχές αντίστοιχα, απολαύουν του καθεστώτος το οποίο προβλέπεται από τις οικείες διεθνείς συμβάσεις και τους ελληνικούς νόμους και εφοδιάζονται με διπλωματικά διαβατήρια
2.  
  Η αντιστοιχία των βαθμών του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας προς τους βαθμούς του Διπλωματικού Κλάδου του Υπουργείου Εξωτερικών καθορίζεται, για την υπηρεσία των υπαλλήλων του Κλάδου στο εξωτερικό, ως εξής:
 1. Ο Σύμβουλος Επικοινωνίας Α΄, με Σύμβουλο Πρεσβείας Α΄
 2. Ο Σύμβουλος Επικοινωνίας Β΄, με Σύμβουλο Πρεσβείας Β΄
 3. Ο Ακόλουθος Επικοινωνίας Α΄, με Γραμματέα Πρεσβείας Α΄
 4. Ο Ακόλουθος Επικοινωνίας Β΄, με Γραμματέα Πρεσβείας Β΄
 5. Ο Προϊστάμενος Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας, που δεν φέρει το βαθμό Συμβούλου Επικοινωνίας Α΄ ή Β΄, αντιστοιχεί με Σύμβουλο Πρεσβείας Β΄
3.  
  Οι υπάλληλοι του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας και οι δημοσιογράφοι, που τοποθετούνται ως Σύμβουλοι ή Ακόλουθοι Τύπου στις έδρες Διπλωματικών ή Προξενικών Αρχών στο εξωτερικό, όπου δεν υπάρχουν Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας, αντιστοιχούν με Σύμβουλο Πρεσβείας Α΄ ή Β΄ ή Γραμματέα Πρεσβείας Α΄ ή Β΄
4.  
  Οι δημοσιογράφοι για το χρόνο που υπηρετούν σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό αντιστοιχούν:
 1. Ο Προϊστάμενος Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Α΄ Τάξης, με Σύμβουλο Πρεσβείας Α΄
 2. Ο Προϊστάμενος Γραφείου Τύπου Β΄ ή Γ΄ Τάξης, με Σύμβουλο Πρεσβείας Β΄
 3. Οι υπηρετούντες σε θέσεις δημοσιογράφων Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας, με Γραμματέα Πρεσβείας
5.  
  Όσον αφορά το προβάδισμα στο εξωτερικό, ισχύει η διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 6 του ν. 2594/1998 Οργανισμός Υπουργείου Εξωτερικών. Οι επικεφαλής των Διπλωματικών ή Προξενικών Αρχών ασκούν συντονισμό επί των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας που λειτουργούν στην περιφέρεια αρμοδιότητάς τους.
6.  
  Οι υπάλληλοι Κλάδων των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, για το χρόνο που υπηρετούν σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας, ανακοινώνονται στα κατά τόπους αρμόδια Υπουργεία Εξωτερικών ως μέλη του διοικητικού προσωπικού της Διπλωματικής Αποστολής ή ως ειδικοί προξενικοί υπάλληλοι, αναλόγως εάν τοποθετούνται σε Γραφεία Τύπου τα οποία λειτουργούν σε Διπλωματικές ή Προξενικές Αρχές αντίστοιχα, απολαύουν του καθεστώτος το οποίο προβλέπεται από τις οικείες διεθνείς συμβάσεις και έχουν όλα τα προνόμια που παρέχονται στους αντιστοίχους υπαλλήλους του Κλάδου Διοικητικής - Λογιστικής και Γραμματειακής Υποστήριξης και του Κλάδου Διοικητικών Γραμματέων του Υπουργείου Εξωτερικών
7.  
  Η αντιστοιχία των βαθμών των υπαλλήλων του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε. προς τους βαθμούς των υπαλλήλων του Κλάδου Διοικητικής - Λογιστικής και Γραμματειακής Υποστήριξης και του Κλάδου Διοικητικών Γραμματέων, αντίστοιχα, του Υπουργείου Εξωτερικών καθορίζεται, για την υπηρεσία των υπαλλήλων αυτών στο εξωτερικό, ως εξής:.
 1. Οι υπάλληλοι της Κατηγορίας ΠΕ με βαθμό Α΄, εφόσον υπηρετούν σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Α΄ Τάξης, αντιστοιχούν με υπάλληλο του κλάδου Διοικητικής - Λογιστικής και Γραμματειακής Υποστήριξης με βαθμό Α΄.
 2. Οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ με βαθμό Α΄, εφόσον υπηρετούν σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Β΄ή Γ΄ Τάξης, αντιστοιχούν με υπάλληλο του κλάδου Διοικητικής - Λογιστικής και Γραμματειακής Υποστήριξης με βαθμό Γ΄.
 3. Οι υπάλληλοι της Κατηγορίας ΤΕ με βαθμό Α΄ αντιστοιχούν με υπάλληλο του Κλάδου Διοικητικής - Λογιστικής και Γραμματειακής Υποστήριξης με βαθμό Δ΄
 4. Οι υπάλληλοι της Κατηγορίας ΔΕ με βαθμό Α΄ αντιστοιχούν με υπάλληλο του Κλάδου Διοικητικών Γραμματέων με βαθμό Α΄
 5. Οι υπάλληλοι της Κατηγορίας ΠΕ με βαθμό Β΄, Γ΄, και Δ΄ αντιστοιχούν με υπάλληλο του Κλάδου Διοικητικής - Λογιστικής και Γραμματειακής Υποστήριξης με βαθμό Ε΄
 6. Οι υπάλληλοι της Κατηγορίας ΤΕ με βαθμό Β΄, Γ΄ και Δ΄ αντιστοιχούν με υπάλληλο του Κλάδου Διοικητικής - Λογιστικής και Γραμματειακής Υποστήριξης με βαθμό ΣΤ΄
 7. Οι υπάλληλοι της Κατηγορίας ΔΕ με βαθμό Β΄, Γ΄ και Δ΄ αντιστοιχούν με υπάλληλο του Κλάδου Διοικητικών Γραμματέων με βαθμό Γ΄
8.  
  Η αντιστοιχία που καθορίζεται στις προηγούμενες παραγράφους είναι βαθμολογική και όχι μισθολογική
8.  
  Οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΥΕ με βαθμό Ε΄, Δ΄, Γ, Β΄ αντιστοιχούν με υπάλληλο του κλάδου βοηθητικού προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικών.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Άρθρο 17 "Αποδοχές εξωτερικού"
1.  
  Το κάθε κατηγορίας προσωπικό του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε. που υπηρετεί σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό, εκτός εκείνων που εδρεύουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνει, κατ επιλογή του, σε ευρώ ή σε ξένο νόμισμα, τις αποδοχές εσωτερικού που δικαιούται, οι οποίες αντιστοιχούν στο μισθολογικό κλιμάκιο που κατέχει.
2.  
  Το κάθε κατηγορίας προσωπικό του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε., που υπηρετεί σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό, δικαιούται του επιδόματος υπηρεσίας στην αλλοδαπή της χώρας, στην οποία υπηρετεί, που είναι ανάλογο με το χορηγούμενο στους υπαλλήλους του Διπλωματικού Κλάδου ή των Κλάδων Διοικητικής - Λογιστικής και Γραμματειακής Υποστήριξης και Διοικητικών Γραμματέων αντίστοιχα του Υπουργείου Εξωτερικών, κατά την αντιστοιχία που καθορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 16. Υπάλληλοι του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας με βαθμό Συμβούλου Επικοινωνίας Α΄ ή Β΄ που τοποθετούνται, ύστερα από αίτησή τους, σε θέσεις των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας, με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 1ζ΄ του άρθρου 9 του παρόντος νόμου, δικαιούνται του επιδόματος υπηρεσίας στην αλλοδαπή Γραμματέα Πρεσβείας Α΄.
3.  
  Το επίδομα υπηρεσίας στην αλλοδαπή προσαυξάνεται για την κάλυψη των δαπανών στέγασης και των οικογενειακών βαρών στην αλλοδαπή, αναλόγως, σύμφωνα με τα ποσοστά που ορίζονται από τις εκάστοτε ισχύουσες αποφάσεις για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών. Σε περίπτωση συνυπηρέτησης συζύγων στο ίδιο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας ή σε άλλη Υπηρεσία της ίδιας Διπλωματικής Αρχής της έδρας του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας, καταβάλλονται και στους δύο συζύγους πλήρεις οι αποδοχές και τα επιδόματα που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2, εκτός από τις προσαυξήσεις για τα οικογενειακά βάρη και τη στέγαση, οι οποίες καταβάλλονται μόνο σε εκείνον από τους συζύγους που δικαιούται το μεγαλύτερο επίδομα υπηρεσίας στην αλλοδαπή.
4.  
  Σε περίπτωση αναπλήρωσης του Προϊσταμένου πάνω από ένα μήνα, καταβάλλεται στον αναπληρωτή το επίδομα υπηρεσίας στην αλλοδαπή του Προϊσταμένου
5.  
  Το δικαίωμα για την καταβολή του επιδόματος υπηρεσίας στην αλλοδαπή αρχίζει από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων, η οποία αποδεικνύεται με έγγραφη γνωστοποίηση του Γραφείου Τύπου προς την Κεντρική Υπηρεσία και παύει μετά από δέκα ημέρες από την παράδοση υπηρεσίας από τον υπάλληλο, σε περίπτωση μετάθεσης ή λήξης της απόσπασης ή αποχώρησης από την Υπηρεσία λόγω ορίου ηλικίας ή συμπλήρωσης τριακονταπενταετούς πραγματικής υπηρεσίας. Σε περίπτωση θανάτου του υπαλλήλου, το δικαίωμα παύει τη δέκατη ημέρα από την ημερομηνία θανάτου και σε περίπτωση παραίτησης, από την ημέρα της παραίτησης.
6.  
  Δημοσιογράφοι που υπηρετούν με απόσπαση στο Υπουργείο Τύπου και Μ.Μ.Ε. και τοποθετούνται σε Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας, σύμφωνα με την περίπτωση ε΄ της παρ.1 του άρθρου 13, λαμβάνουν επίδομα υπηρεσίας στην αλλοδαπή, που καθορίζεται κάθε φορά με κοινή απόφαση των Υπουργών Τύπου και Μ.Μ.Ε. και Οικονομίας και Οικονομικών.
Άρθρο 18 "Δαπάνες μετάθεσης - τοποθέτησης - απόσπασης"
1.  
  Το κάθε κατηγορίας προσωπικό του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε., καθώς και οι δημοσιογράφοι άλλων υπηρεσιών, που υπηρετούν με απόσπαση στο Υπουργείο Τύπου και Μ.Μ.Ε., όταν μετατίθενται ή τοποθετούνται ή αποσπώνται είτε από την Κεντρική Υπηρεσία σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό είτε από Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας του εξωτερικού στην Κεντρική Υπηρεσία είτε από ένα Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας σε άλλο, δικαιούνται τις δαπάνες μετάθεσης ή τοποθέτησης ή απόσπασης, που προβλέπονται από την ισχύουσα εκάστοτε νομοθεσία για τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 19
1.  
  Η κατάταξη των υπαλλήλων του Κλάδου ΠΕ2 Τύπου, που υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού στους βαθμούς του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας, γίνεται ως εξής:
 1. Στο βαθμό του Ακολούθου Επικοινωνίας Β΄ κατατάσσονται αυτοδίκαια, με απόφαση του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε., οι υπάλληλοι που έχουν χρόνο υπηρεσίας κάτω των πέντε ετών.
 2. Στο βαθμό του Ακολούθου Επικοινωνίας Α΄ κατατάσσονται αυτοδίκαια, με απόφαση του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε., οι υπάλληλοι που έχουν χρόνο υπηρεσίας πέντε ετών και άνω.
 3. Στους βαθμούς του Συμβούλου Επικοινωνίας Α΄ και Β΄, η κατάταξη διενεργείται μετά από προαγωγή, κατόπιν κρίσης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, κατά τα οριζόμενα στις παραγράφους 1 περιπτώσεις β΄ και γ΄, 4 και 5 του άρθρου 8
 4. Οι υπηρετούντες κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου υπάλληλοι του Κλάδου ΠΕ2 Τύπου, με βαθμό Διευθυντή, καθώς και όσοι έχουν ασκήσει χρέη Προϊσταμένου Διεύθυνσης, καθ οιονδήποτε τρόπο, τουλάχιστον δύο έτη, κατατάσσονται στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α΄
2.  
  Υπάλληλοι του Κλάδου ΠΕ4 Μεταφραστών - Διερμηνέων, που υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, μετατάσσονται σε κενές και, εν ελλείψει κενών, σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας. Η μετάταξη πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε., ύστερα από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, εφόσον συντρέχουν, αποκλειστικά και μόνο, οι ακόλουθες προϋποθέσεις:.
 1. Υποβολή αιτήσεως σε προθεσμία δύο μηνών από τη δημοσίευση του νόμου αυτού
 2. Υπηρεσία του υπαλλήλου σε Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό, συνεχής ή διακεκομμένη, επτά ετών και άνω.
 3. Η κατάταξη όσων μετατάσσονται στους βαθμούς του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας του άρθρου 6 του νόμου γίνεται έως και το βαθμό του Ακολούθου Επικοινωνίας Α΄.
 4. Για την προαγωγή τους στους βαθμούς του Συμβούλου Επικοινωνίας Β΄ και Α΄ κρίνονται με τους λοιπούς υπαλλήλους του ίδιου Κλάδου.
3.  
  Προσωπικό που υπηρετεί κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού σε θέσεις Ειδικών Επιστημόνων ή σε θέσεις του Κλάδου ΠΕ Διοικητικού - Λογιστικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καθώς και σε θέση εκτάκτου υπαλλήλου της παραγράφου 7 του άρθρου 7 του ν. 506/1976, μετατάσσεται σε κενές οργανικές ή, αν αυτές δεν υπάρχουν, σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις δημοσιογράφων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου. Η μετάταξη πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε., ύστερα από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, εφόσον συντρέχουν, αποκλειστικά και μόνο, οι ακόλουθες προϋποθέσεις:.
 1. Υποβολή αιτήσεως σε προθεσμία δύο μηνών από τη δημοσίευση του νόμου αυτού
 2. Υπηρεσία του υπαλλήλου σε Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό, συνεχής ή διακεκομμένη, επτά ετών και άνω, ή ασφαλισμένη δημοσιογραφική προϋπηρεσία, επτά ετών και άνω
4.  
  Οι διαδικασίες των παραγράφων 1, 2 και 3 του παρόντος άρθρου ολοκληρώνονται μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού
Άρθρο 20
1.  
  Η πλήρης εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 14, καθώς και των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 15 ολοκληρώνεται σε δύο χρόνια μετά τη λήξη της προθεσμίας που τάσσεται στην παράγραφο 4 του προηγούμενου άρθρου
2.  
  Προσωπικό κάθε κατηγορίας του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε., το οποίο έχει υπηρετήσει σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό και έχει εξετασθεί στην αγγλική ή τη γαλλική γλώσσα, όταν πρόκειται να τοποθετηθεί εκ νέου σε Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό, δεν εξετάζεται για τη διαπίστωση γνώσης ξένης γλώσσας.
3.  
  Στο Γραφείο Προώθησης Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΜΕDΙΑ Αθηνών, που προβλέπεται από τη διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 3 του π.δ. 258/1993, προΐσταται υπάλληλος με βαθμό Α΄ του Κλάδου ΠΕ1 Διοικητικού ή υπάλληλος με βαθμό Συμβούλου Επικοινωνίας Α΄ ή Β΄ του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας.
4.  
  Οι υπηρετούντες, κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων του άρθρου 9 εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι την τοποθέτηση νέων προϊσταμένων, σύμφωνα με τις διατάξεις του
5.  
  Για τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων του Κλάδου Συμβούλων και Ακολούθων Επικοινωνίας, που δεν ρυθμίζονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού, έχουν ανάλογη εφαρμογή οι διατάξεις του ν. 2683/1999 περί Κύρωσης του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ και άλλες διατάξεις, όπως ισχύει.

ΤΜΗΜΑ
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Άρθρο 21
1.  
  Οι συμβάσεις ενεχυρίασης μετοχών, μη εισηγμένων σε χρηματιστήριο αξιών, ή εταιρικών μεριδίων ή σημάτων ή άλλων διακριτικών γνωρισμάτων επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης, που εμπίπτουν στην έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 3021/2002 (ΦΕΚ 143 Α΄), περιβάλλονται υποχρεωτικά το συμβολαιογραφικό τύπο και γνωστοποιούνται με ποινή ακυρότητας εντός δέκα ημερών από την κατάρτισή τους στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και στο Υπουργείο Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Επίσης, στις ανωτέρω αρχές γνωστοποιούνται με ποινή ακυρότητας, εντός δέκα ημερών από την κατάρτισή τους, οι συμβάσεις δανείου ή σύστασης αλληλόχρεου λογαριασμού, οι οποίες καταρτίζονται από τις επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης, με τον τύπο που προβλέπεται για τις συμβάσεις αυτές στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, για ποσό που υπερβαίνει το δεκαπέντε τοις εκατό του μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου. Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται και για τις συμβάσεις δανείου ή σύστασης αλληλόχρεου λογαριασμού, που συνάπτονται με το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο για ποσό μικρότερο του δεκαπέντε τοις εκατό του μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου, αλλά αθροιστικά υπερβαίνουν το ανωτέρω ποσό. Η γνωστοποίηση των συμβάσεων, που προβλέπονται στην παρούσα παράγραφο, γίνεται με επιμέλεια οποιουδήποτε από τους αντισυμβαλλομένους. Οι τυχόν υφιστάμενες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου συμβάσεις δανείου ή αλληλόχρεου λογαριασμού, οι οποίες δεν έχουν καταρτιστεί με τον τύπο που ίσχυε κατά το χρόνο της σύναψής τους, θεωρούνται ως έγκυρες από το χρόνο αυτόν, εφόσον κοινοποιηθούν σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στην παρούσα παράγραφο εντός τριάντα ημερών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου.
2.  
  Η ενεχυρίαση άυλων ονομαστικών μετοχών επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης εισηγμένων σε χρηματιστήριο αξιών γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της οικείας νομοθεσίας για τη σύσταση βαρών επί άυλων μετοχών. Σε περίπτωση που η σχετική σύμβαση περιβάλλεται τον τύπο του ιδιωτικού εγγράφου, απαιτείται να βεβαιώνεται επί του ίδιου εγγράφου από αρμόδια αρχή ότι οι υπογραφές των συμβαλλομένων είναι γνήσιες. Το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών Α.Ε. οφείλει να θέτει στη διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε. και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τις κατατιθέμενες συμβάσεις ενεχυρίασης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό στοιχείο. Με την επιφύλαξη των παραγράφων 3 και 6, σε κάθε άλλη περίπτωση οι συμβάσεις ενεχυρίασης άυλων μετοχών των επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης ισχύουν έναντι πάντων από το χρόνο καταχώρισής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής αξιών του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών Α.Ε..
3.  
  Οι συμβάσεις ενεχυρίασης μετοχών ή εταιρικών μεριδίων, που υπερβαίνουν το πέντε τοις εκατό του μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης, που υπάγονται στις περιπτώσεις β΄ και γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 3021/2002 και με τις οποίες εκχωρείται στον ενεχυρούχο δανειστή το δικαίωμα ψήφου στη γενική συνέλευση της εταιρείας για οποιοδήποτε θέμα ή για θέματα σχετικά με τη διοίκηση της εταιρείας, εγκρίνονται από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ύστερα από έλεγχο συνδρομής, ως προς τον ενεχυρούχο δανειστή, των όρων και προϋποθέσεων που προβλέπει η οικεία νομοθεσία για τους μετόχους ή τους εταίρους των ανωτέρω επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης. Η απόφαση για την έγκριση ή μη των ανωτέρω συμβάσεων εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας σαράντα πέντε ημερών από τη γνωστοποίησή τους στην αρμόδια για την έγκριση αρχή. Στην έγκριση της παρούσας παραγράφου υπόκειται και η εκχώρηση του δικαιώματος ψήφου για κάθε άλλη επαχθή ή χαριστική αιτία.
4.  
  Οι συμβάσεις ενεχυρίασης μετοχών ή εταιρικών μεριδίων της παραγράφου 3, που έχουν καταρτισθεί και γνωστοποιηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εγκρίνονται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σε περίπτωση μη έγκρισης, η εκχώρηση του δικαιώματος ψήφου παύει να ισχύει για το μέλλον, εφαρμοζομένου κατά τα λοιπά του άρθρου 181 του Αστικού Κώδικα.
5.  
  Η απόκτηση από το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, με μία ή περισσότερες συμβάσεις ή άλλες πράξεις μεταβίβασης, μετοχών ή εταιρικών μεριδίων, που υπερβαίνουν το πέντε τοις εκατό του κεφαλαίου επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης, που υπάγονται στις περιπτώσεις α΄ και δ΄ του άρθρου 1 του ν. 3021/2002, ελέγχεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε., όσον αφορά τη συνδρομή των όρων και των προϋποθέσεων, που προβλέπονται στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, για τη διαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και των μέσων χρηματοδότησης των αντίστοιχων επιχειρήσεων, καθώς και την αποφυγή συγκέντρωσης στον ίδιο ή στον ευρύτερο τομέα των μέσων ενημέρωσης. Το ίδιο ισχύει και για τη μεταβίβαση των ανωτέρω μέσων ενημέρωσης ως επιχειρήσεων. Εάν οι προβλεπόμενες στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία προϋποθέσεις παύσουν, ολικώς ή μερικώς, να ισχύουν μετά από την έκδοση της σχετικής εγκριτικής πράξης του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε., εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 3021/2002. Για τις επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης, των οποίων οι μετοχές είναι εισηγμένες σε χρηματιστήριο αξιών, έγκριση απαιτείται μόνο για τις συμβάσεις μεταβίβασης μετοχών που υπερβαίνουν, αυτοτελώς ή αθροιστικά με άλλες προγενέστερες μεταβιβάσεις, το είκοσι τοις εκατό του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Για τις επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης της παρούσας παραγράφου όλες οι γνωστοποιήσεις των μεταβιβάσεων μετοχών που προβλέπονται στις διατάξεις του π.δ. 51/1992 (ΦΕΚ 22 Α΄) γίνονται και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε. Για την απόκτηση μετοχών ή εταιρικών μεριδίων λόγω κληρονομικής διαδοχής, ο διοικητικός έλεγχος της παρούσας παραγράφου ασκείται μετά την παρέλευση τριών μηνών από το χρόνο κτήσης. Αντίγραφο των αποφάσεων που εκδίδονται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε. στο πλαίσιο του διοικητικού ελέγχου της παρούσας παραγράφου κοινοποιείται στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
6.  
  Η εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία για τους μετόχους των επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης, που υπάγονται στις περιπτώσεις α΄ και δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 3021/2002, ισχύει και για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο οποίο εκχωρείται για οποιαδήποτε επαχθή ή χαριστική αιτία το δικαίωμα ψήφου στη γενική συνέλευση των επιχειρήσεων αυτών για οποιοδήποτε θέμα ή για θέματα σχετικά με τη διοίκησή τους.
7.  
  Το εδάφιο β΄ της παραγράφου 3 εφαρμόζεται αναλόγως και για την έγκριση, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις, των συμβάσεων μεταβίβασης μετοχών ή εταιρικών μεριδίων επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης, που υπάγονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν. 3021/2002, οι οποίες καταρτίζονται μετά την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου. Η είσοδος νέων μετόχων ή εταίρων μετά από αύξηση του μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου των επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης υπόκειται στην έγκριση, που τυχόν προβλέπεται στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, για τη μεταβίβαση μετοχών ή εταιρικών μεριδίων της ίδιας επιχείρησης.
Άρθρο 22
1.  
  Η παράγραφος 23 του άρθρου 1 του ν. 2328/1995 αντικαθίσταται ως εξής: 23. Οι επιχειρήσεις στις οποίες χορηγείται άδεια ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού ελεύθερης λήψης υποχρεούνται να συνάπτουν, είτε οι ίδιες απευθείας είτε ο συλλογικός φορέας στον οποίο συμμετέχουν, συλλογικές συμβάσεις εργασίας με το κάθε είδους απασχολούμενο σε αυτές προσωπικό. Εάν οι ανωτέρω συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν υπογραφούν, θα ισχύουν, για το προσωπικό που εκτελεί δημοσιογραφική εργασία, οι αντίστοιχες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που συνάπτει η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών με την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Αντιστοίχως για το τεχνικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό θα ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που εφαρμόζονται για το προσωπικό που ασκεί ομοειδή ή παρεμφερή εργασία σε άλλες επιχειρήσεις με συναφές αντικείμενο, όπως αυτές καθορίζονται κάθε φορά με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Τύπου και Μ.Μ.Ε., που εκδίδεται εντός του πρώτου εξαμήνου κάθε έτους. Η παρούσα παράγραφος εφαρμόζεται αναλόγως και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης κάθε κατηγορίας. Η παρούσα παράγραφος δεν εφαρμόζεται για τους δημοσιογράφους που απασχολούνται στην Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., για τους οποίους υπογράφονται συλλογικές συμβάσεις, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
2.  
  Επιτρέπεται η σύσταση σωματείου νομίμως λειτουργούντων τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας με σκοπό τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη διατύπωση προς τις δημόσιες αρχές των προβλεπόμενων στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία απόψεων και γνωμών, καθώς και την εν γένει προώθηση των νόμιμων επαγγελματικών και οικονομικών συμφερόντων των μελών τους, κατά παρέκκλιση του εδαφίου β΄ του άρθρου 78 του Αστικού Κώδικα και με τη συμμετοχή τριών τουλάχιστον ανωνύμων εταιριών, που είναι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών της κατηγορίας αυτής. Επίσης, με την ίδια ως άνω προϋπόθεση της συμμετοχής τριών τουλάχιστον μελών, επιτρέπεται για έναν ή περισσότερους χάρτες συχνοτήτων, που προβλέπονται στην κοινή υπουργική απόφαση της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 2328/1995, η σύσταση σωματείων νομίμως λειτουργούντων τηλεοπτικών σταθμών, περιφερειακής ή τοπικής εμβέλειας αντίστοιχα. Σε περίπτωση που για την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας απαιτείται ο χαρακτηρισμός ενός σωματείου ως του πιο αντιπροσωπευτικού στην αντίστοιχη κατηγορία εμβέλειας ή στους αντίστοιχους χάρτες συχνοτήτων, ο χαρακτηρισμός αυτός γίνεται μετά από αίτηση παντός έχοντος έννομο συμφέρον από τον Υπουργό Τύπου και Μ.Μ.Ε., λαμβανομένων υπόψη και κριτηρίων που είναι συναφή με τον επιχειρηματικό τομέα της παροχής τηλεοπτικών υπηρεσιών, όπως το ποσοστό τηλεθέασης και τα μερίδια επί της συνολικής διαφημιστικής δαπάνης των μελών κάθε σωματείου. Ως έναρξη ισχύος της παρούσας παραγράφου ορίζεται η 1η Δεκεμβρίου 2002.
3.  
  Στην παράγραφο 21 του άρθρου 1 του ν. 2328/1995 προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως εξής: Με κοινή απόφαση των ίδιων ως άνω Υπουργών μπορεί να μεταβάλλεται το είδος και ο τρόπος υπολογισμού και καταβολής του ανταλλάγματος χρήσης, σύμφωνα και με τις εκάστοτε κρατούσες δημοσιονομικές συνθήκες, καθώς και την ανάγκη διασφάλισης ίσων όρων ανταγωνισμού σε κάθε ειδικότερη κατηγορία τηλεοπτικών σταθμών. Επίσης με την ίδια απόφαση η υποχρέωση καταβολής ετήσιου ανταλλάγματος μπορεί να επεκτείνεται στους ραδιοφωνικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης κάθε κατηγορίας, με βάση τα ίδια κριτήρια και τον ίδιο ή ανάλογο τρόπο υπολογισμού..
4.  
  Η παράγραφος 4 του άρθρου 10 του ν. 2328/1995 αντικαθίσταται ως εξής: 4. Η ιδιότητα του παραγωγού οπτικοακουστικών έργων ή του μετόχου ή εταίρου ή μέλους οργάνου διοίκησης εταιρείας παραγωγής οπτικοακουστικών έργων είναι ασυμβίβαστη με τις ιδιότητες του απασχολουμένου με οποιαδήποτε νομική σχέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 του ν. 3021/2002, και του ιδιοκτήτη ή μετόχου ή εταίρου ή μέλους οργάνου διοίκησης ή εργαζόμενου διαφημιστικής επιχείρησης..
5.  
  Οι κάτοχοι αδειών λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης ή παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών οφείλουν να τηρούν την προβλεπόμενη στο εκάστοτε ισχύον δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχρέωση ανάθεσης παραγωγής ενός τμήματος του μεταδιδόμενου προγράμματός τους σε εταιρείες παραγωγής ανεξάρτητες από τηλεοπτικούς φορείς. Δεν θεωρούνται ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής οι εταιρείες στις οποίες μετέχουν ως βασικοί μέτοχοι, βασικοί μέτοχοι των επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης του προηγούμενου εδαφίου κατά την έννοια του άρθρου 1 παρ. 4 του ν. 3021/2002.
6.  
  Η προβλεπόμενη στην παράγραφο 3 του άρθρου 10 του ν. 2328/1995 εγγραφή των παραγωγών οπτικοακουστικών έργων μπορεί να γίνεται στο οικείο για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο επιμελητήριο.
7.  
  Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 84 του ν. 2725/1999 (ΦΕΚ 121 Α΄), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: Σε περίπτωση παραβίασης του προηγούμενου εδαφίου, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης μπορεί να επιβάλει, εκτός από τις προβλεπόμενες στην οικεία νομοθεσία διοικητικές κυρώσεις, την κύρωση του αποκλεισμού από την άσκηση του δικαιώματος αναμετάδοσης στιγμιοτύπων για την επόμενη ημέρα διεξαγωγής αγώνων, εφαρμοζομένης αναλόγως και της παραγράφου 3 του άρθρου 15 του ν. 2644/1998..
8.  
  Για τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης άδειας ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού ελεύθερης λήψης, ο οποίος μεταδίδει το πρόγραμμά του απευθείας προς το κοινό μέσω δορυφόρου ή καλωδιακού δικτύου και με οποιαδήποτε τεχνική μέθοδο επεξεργασίας του ραδιοτηλεοπτικού σήματος και ο οποίος υπάγεται, σύμφωνα με τα κριτήρια του άρθρου 3 του π.δ. 100/2000, στη δικαιοδοσία του Ελληνικού Κράτους, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των άρθρων 2 και 6 του ν. 2644/1998, καθώς και του άρθρου 11 παρ. 2 του ν. 2863/ 2000. Κάθε άλλη σχετική ρύθμιση καταργείται. Οι συμβάσεις προμήθειας και διαχείρισης ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού προγράμματος, που τυχόν καταρτίζουν οι κάτοχοι της άδειας της παρούσας παραγράφου, υπάγονται στις διατάξεις των άρθρων 3 και 4 του ίδιου νόμου. Το εδάφιο γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του ν. 2644/ 1998 αντικαθίσταται ως εξής: Εάν η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη, η άδεια θεωρείται ότι έχει χορηγηθεί..
9.  
  Στο τέλος της παραγράφου 6α του άρθρου 6 του ν. 2328/1995 προστίθενται δύο νέα εδάφια ως εξής: Από τους περιορισμούς του πρώτου εδαφίου εξαιρούνται οι ανώνυμες εταιρίες, που είναι εισηγμένες σε ημεδαπό ή αλλοδαπό χρηματιστήριο αξιών ή σε διεθνώς αναγνωρισμένο χρηματιστηριακό θεσμό, καθώς και οι τράπεζες που διαθέτουν υψηλή οικονομική φερεγγυότητα, εφόσον η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο δεν υπερβαίνει για όλες μαζί τις πιο πάνω εταιρίες το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%). Για τη συνδρομή των προϋποθέσων, που προβλέπονται για την εξαίρεση του προηγούμενου εδαφίου, οι αρμόδιες δημόσιες αρχές ζητούν τη γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος ή άλλων αρμόδιων αρχών..
10.  
  Στην παράγραφο 1 του άρθρου 2 του ν. 1730/1987 Ελληνική Ραδοφωνία - Τηλεόραση Α.Ε. (ΦΕΚ 145 Α΄) προστίθενται εδάφια ως εξής: Στο πλαίσιο του κατά το προηγούμενο εδάφιο σκοπού της Ε.Ρ.Τ. - Α.Ε. περιλαμβάνεται και η υποχρέωσή της για παραχώρηση στη Βουλή των Ελλήνων ενός αυτοτελούς ραδιοφωνικού και ενός αυτοτελούς τηλεοπτικού δικτύου με συχνότητες πανελλαδικής (εθνικής) εμβέλειας για να μεταδίδει τις εργασίες της, καθώς και συναφή με αυτές και τους εν γένει σκοπούς της προγράμματα. Για τις κατά τα ανωτέρω παραχώρηση και μεταδόσεις δεν απαιτείται η χορήγηση οποιασδήποτε σχετικής άδειας. Με αποφάσεις του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε. καθορίζονται οι συχνότητες που παραχωρούνται από την Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. προς τη Βουλή των Ελλήνων για τη λειτουργία των ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού της δικτύων, η σχετική διαδικασία και κάθε άλλη λεπτομέρεια. Η πρώτη των αποφάσεων αυτών εκδίδεται εντός ενός μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου..
Άρθρο 23
1.  
  Η διάρκεια της ισχύος των αδειών ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας του άρθρου 2 του ν. 2328/1995 ορίζεται σε πέντε έτη.
2.  
  Για την ιδιωτική χρήση παράνομων συσκευών, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 2 του π.δ. 343/2002 (ΦΕΚ 284 Α΄), εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των άρθρων 5 και 6 του ανωτέρω διατάγματος, εφόσον ο χρήστης γνώριζε ή είχε τη δυνατότητα να γνωρίζει, σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας, ότι η ανωτέρω χρήση ή κατοχή αποτελεί παράνομη δραστηριότητα. Ως ιδιωτική χρήση για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου θεωρείται και η πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες μέσω παράνομων συσκευών, που δεν βρίσκονται στην κατοχή του χρήστη, καθώς και η χρήση για οποιονδήποτε σκοπό νόμιμων συσκευών ή η πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες μέσω νόμιμων συσκευών, που δεν βρίσκονται στην κατοχή ή χρήση του αποκτώντος την πρόσβαση προσώπου, καθ υπέρβαση του περιεχομένου της έγκρισης του φορέα της προστατευόμενης συνδρομητικής υπηρεσίας.
3.  
  Επιτρέπεται η έκδοση άδειας από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.), κατά τις διατάξεις του ν. 2801/2000 (ΦΕΚ 64 Α΄), όπως ισχύει, για εργασίες επισκευής ή ανακατασκευής υφιστάμενων κεραιών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι κατέχουν άδεια λειτουργίας ή θεωρούνται ως νομίμως λειτουργούντες βάσει των άρθρων 17 του ν. 2644/1998 (ΦΕΚ 233 Α΄) και 53 του ν. 2778/1999 (ΦΕΚ 295 Α΄) και ανεξάρτητα από την εκχώρηση ή έγκριση ραδιοσυχνοτήτων, εφόσον συντρέχει επείγουσα περίπτωση διενέργειας επισκευής ή ανακατασκευής. Με τις ίδιες προϋποθέσεις επιτρέπεται και η συνεγκατάσταση κεραιών των ανωτέρω ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών, επί κοινής κατασκευής κεραίας, υπό την προϋπόθεση της ταυτόχρονης κατεδάφισης των υφιστάμενων κεραιών, οι οποίες και καταργούνται, της υποχρέωσης αυτής περιλαμβανομένης στο περιεχόμενο της σχετικής άδειας που χορηγείται από την Ε.Ε.Τ.Τ.
4.  
  Το εδάφιο β΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του ν. 3021/2002 εφαρμόζεται αναλόγως και για τις επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης των οποίων βασικός μέτοχος ή βασικός μέτοχος του βασικού μετόχου είναι το Ελληνικό Δημόσιο.
5.  
  Η παράγραφος 3 του άρθρου 4 του ν. 2328/1995 και η παράγραφος 7 του άρθρου 12 του ν. 2644/1998 αντικαθίστανται ως εξής: Η διοικητική κύρωση του προστίμου που προβλέπεται στο παρόν άρθρο επιβάλλεται στην εταιρεία που κατέχει την άδεια. Η ανωτέρω διοικητική κύρωση επιβάλλεται από κοινού και εις ολόκληρο και στο νόμιμο ή στους περισσότερους νομίμους εκπροσώπους της εταιρείας ατομικά, καθώς και σε όσα εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τελούσαν, αποδεδειγμένα, εν γνώσει της καταλογισθείσας στην εταιρεία παραβίασης της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας..
Άρθρο 24
1.  
  Τα εδάφια β΄, γ΄ και δ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 24 του ν. 1746/1988 (ΦΕΚ 2 Α΄), όπως ισχύουν, αντικαθίστανται ως εξής: Οι περιορισμοί του προηγούμενου εδαφίου δεν ισχύουν για οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες και εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, ανεξάρτητα από το κράτος στο οποίο βρίσκεται η έδρα ή από το οποίο προέρχονται τα κεφάλαιά τους, εφόσον ο αριθμός των μετοχών, που ανήκουν στους ανωτέρω οργανισμούς και εταιρείες, δεν υπερβαίνει, ως ποσοστό επί του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών της παραγράφου 1, το τριάντα πέντε τοις εκατό συνολικά και το τρισήμισι τοις εκατό για τον κάθε οργανισμό ή εταιρεία ξεχωριστά. Αν κατά την προεγγραφή οι επενδυτές της κατηγορίας αυτής καλύπτουν ποσοστό μεγαλύτερο του τριάντα πέντε τοις εκατό συνολικά και του τρισήμισι τοις εκατό ο καθένας, οι μετοχές, που αναλαμβάνει ο καθένας από αυτούς μειώνονται, με σκοπό την τήρηση των ανωτέρω ποσοστών, αναλόγως..
2.  
  Τα εδάφια β΄, γ΄ και δ΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 7 του ν. 3021/2002 εφαρμόζονται αναλόγως για τις επιχειρήσεις που εκδίδουν περιοδικά και τις επιχειρήσεις εκτύπωσης εντύπων, που υπάγονται στην περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ίδιου νόμου.
3.  
  Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε. και του κατά περίπτωση τυχόν αρμόδιου Υπουργού, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος του φωτοειδησεογράφου.
Άρθρο 25
1.  
  Η μετάταξη των υπαλλήλων της παραγράφου 2 του άρθρου 11 του ν. 3021/2002 γίνεται, σε περίπτωση μη ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων, σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις με την ίδια σχέση εργασίας και σε ειδικότητα αντίστοιχη με την ειδικότητα που κατείχαν στην υπηρεσία προέλευσης, λαμβανομένων υπόψη και των τυπικών προσόντων τους. Η μετάταξη σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο των υπαλλήλων σε προσωποπαγείς θέσεις γίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Τύπου και Μ.Μ.Ε. ύστερα από γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε. Για την κατάταξη των μεταφερομένων σε μισθολογικά κλιμάκια εφαρμόζεται αναλόγως η διάταξη του άρθρου 20 του ν. 2515/1997.
2.  
  Για την αντιμετώπιση γενικών ή ειδικότερων θεμάτων, που υπάγονται στους τομείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε., μπορεί να συγκροτούνται με απόφαση του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε. ειδικές επιτροπές, αποτελούμενες από υπαλλήλους του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε. στις οποίες μπορεί να μετέχουν και υπάλληλοι άλλων υπηρεσιών ή και ιδιώτες με ειδικές γνώσεις και εμπειρία στα αντίστοιχα θέματα. Η αποζημίωση των μελών κάθε επιτροπής καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Τύπου και Μ.Μ.Ε. και Οικονομίας και Οικονομικών.
3.  
  Το εδάφιο β΄ της παραγράφου 7 του άρθρου 20 του ν. 2656/1997 (ΦΕΚ 270 Α΄), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 13 του ν. 3050/2002 (ΦΕΚ 214 Α΄), εφαρμόζεται αναλόγως και για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε.
4.  
  Στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που συγκροτείται από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για την πρόσληψη του κάθε είδους επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού, εκτός από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, ο οποίος προΐσταται της Επιτροπής, συμμετέχει τουλάχιστον ένα ακόμη μέλος, καθώς και ένας εμπειρογνώμονας με ειδικές γνώσεις ή εμπειρία στο αντικείμενο των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου
5.  
  Οι κατά την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου προσωποπαγείς θέσεις μονίμων δημοσίων υπαλλήλων του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε. ειδικότητας δημοσιογράφου, στις οποίες υπηρετούν δημοσιογράφοι κατ εφαρμογή της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του ν. 2747/ 1999, μπορεί να μετατραπούν σε προσωποπαγείς θέσεις σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του ίδιου Υπουργείου, οι οποίες συνιστώνται με την πράξη μετατροπής. Για τη μετατροπή απαιτείται υποβολή αιτήσεως των ενδιαφερομένων εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου. Οι θέσεις αυτές καταργούνται αυτοδικαίως με την αποχώρηση, με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε λόγο, των προσώπων που τις κατέχουν. Η προϋπηρεσία των υπαλλήλων αυτών στο Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου λαμβάνεται υπόψη για την εν γένει μισθολογική τους εξέλιξη.
Άρθρο 26
1.  
  Στην πενταμελή διοικούσα επιτροπή της Ε.Ρ.Τ. - 3 συμμετέχει ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων, ο οποίος εκλέγεται με άμεση και μυστική ψηφοφορία από το σύνολο των εργαζομένων στην Ε.Ρ.Τ. - 3, η οποία διενεργείται από το συνδικαλιστικό φορέα, που είναι υπεύθυνος για τη διενέργεια των εκλογών που προβλέπονται για την εκλογή των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της Ε.Ρ.Τ. - Α.Ε.. Ως έναρξη ισχύος της παρούσας παραγράφου ορίζεται η ημερομηνία λήξης της θητείας της Διοικούσας Επιτροπής που υπηρετεί κατά το χρόνο δημοσίευσης του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
2.  
  Το άρθρο 7 του π.δ. 442/1993 (ΦΕΚ 184 Α΄) εφαρμόζεται για τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης των ασφαλισμένων στον Κλάδο Ασφάλισης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ανεξάρτητα από την ημερομηνία υπαγωγής τους στην ασφάλιση του ανωτέρω κλάδου.
3.  
  Το στοιχείο α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 24 του ν. 2079/1992 (ΦΕΚ 142 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής: α) Εισφορά των ανωτέρω εφημερίδων ίση με το 0,40% στην τιμή κάθε πωλούμενου φύλλου εφημερίδας. Το συνολικό ποσοστό της κράτησης επί της τιμής κάθε πωλούμενου φύλλου ημερήσιας εφημερίδας, που εκδίδεται στο Νομό Αττικής, το οποίο προβλέπεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 του ν.δ. 406/1947 (ΦΕΚ 186 Α΄), αναπροσαρμόζεται σε 1,60% και το επί μέρους ποσοστό της ίδιας κράτησης, που προβλέπεται στην περίπτωση β΄ της ανωτέρω παραγράφου, αναπροσαρμόζεται σε 0,60%.
Άρθρο 27
1.  
  Το εδάφιο ε΄ της παραγράφου 15 του άρθρου 12 του ν. 2328/1995, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 19 του ν. 2644/1998 (ΦΕΚ 233 Α΄), αντικαθίσταται ως εξής: Ειδικά για την παροχή διαφημιστικών υπηρεσιών προς τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 του ν. 3021/2002, και την εγγραφή στο Μητρώο Διαφημιστών του Δημοσίου του άρθρου 3 του π.δ. 261/1997 (ΦΕΚ 196 Α΄), η εξαίρεση του προηγούμενου εδαφίου ισχύει μόνο για τις ανώνυμες εταιρείες, οι οποίες προσκομίζουν πιστοποιητικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας προς το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και έγγραφο δανειοληπτικής ικανότητας από αξιόχρεο πιστωτικό ίδρυμα..
2.  
  Ως αναθέτουσες αρχές για την εφαρμογή των διατάξεων του π.δ. 261/1997 (ΦΕΚ 186 Α΄) θεωρούνται όλοι οι φορείς που υπάγονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 του ν. 3021/2002 (ΦΕΚ 143 Α΄).
3.  
  Στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 του π.δ. 261/1997 προστίθεται μετά την περίπτωση γ΄ νέα περίπτωση δ΄, ως εξής: δ) η παροχή συμβουλών και εν γένει υπηρεσιών προώθησης και δημοσίων σχέσεων ή/και σχεδιασμού και οργάνωσης ιστοσελίδων στο διαδίκτυο. Η ισχύουσα περίπτωση δ΄ αναγραμματίζεται σε ε΄.
4.  
  Για την εγγραφή τους στο Μητρώο του άρθρου 3 του π.δ. 261/1997, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες πρέπει:.
 1. να έχουν κεφάλαιο τουλάχιστον εξήντα χιλιάδες ευρώ,
 2. το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) τουλάχιστον των ακαθάριστων εσόδων τους κατά τους τελευταίους είκοσι τέσσερις (24) μήνες πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης να προέρχεται από συμβάσεις και εν γένει συμφωνίες, που έχουν καταρτίσει απευθείας με διαφημιζόμενους ή άλλους τελικούς χρήστες των υπηρεσιών τους.
 3. Αιτήσεις, οι οποίες κατά τη θέση της παρούσας σε ισχύ ήταν εκκρεμείς, καταλαμβάνονται, μέχρι την κρίση τους από την αρμόδια επιτροπή, από τις διατάξεις που ίσχυαν κατά την υποβολή τους.
 4. εφόσον είναι ανώνυμες εταιρείες, να έχουν ονομαστικές μετοχές, σύμφωνα με τους όρους και τις εξαιρέσεις της παραγράφου 15 του άρθρου 12 του ν. 2328/ 1995, όπως εκάστοτε ισχύει,.
 5. να διαθέτουν σε κάθε περίπτωση την απαιτούμενη για την αντίστοιχη δραστηριότητα οργάνωση, στελέχωση και υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και να εκπληρώνουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους με τον ενδεδειγμένο τρόπο και την προσήκουσα αποτελεσματικότητα.
 6. Οι αιτήσεις εξετάζονται από ειδική επιτροπή, που συ-γκροτείται με απόφαση του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε., στην οποία καλούνται να διατυπώσουν τις απόψεις τους με κάθε πρόσφορο τρόπο οι αιτούσες εταιρείες, καθώς και εκπρόσωποι της πιο αντιπροσωπευτικής οργάνωσης ή ένωσης των φορέων που ασκούν τη δραστηριότητα για την οποία έχει υποβληθεί η εξεταζόμενη αίτηση.
5.  
  Με απόφαση του Υπουργού, στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες του Υπουργού Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, καθορίζονται τα δικαιολογητικά που υποχρεούνται να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες προς εγγραφή στο Μητρώο του άρθρου 3 του π.δ. 261/1997.
Οι εταιρείες που εγγράφονται στο Μητρώο του άρθρου 3 του π.δ. 261/1997 υποχρεούνται να ενημερώνουν, το αργότερο εντός δέκα ημερών, τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε. για κάθε μεταβίβαση μετοχών ή εταιρικών μεριδίων, καθώς και για κάθε μεταβολή στη σύνθεση των οργάνων διοίκησής τους.
6.  
  Οι εταιρείες που αναλαμβάνουν την παροχή προς τους φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 του ν. 3021/2002, υπηρεσιών σχετικά με την καταχώριση ή τη μετάδοση σε έντυπα ή ηλεκτρονικά, αντίστοιχα, μέσα ενημέρωσης κάθε είδους διαφημιστικών ή άλλων μηνυμάτων των ανωτέρω φορέων, υποχρεούνται να υποβάλλουν στη Διεύθυνση Εποπτείας του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε., μέχρι την 20η ημέρα κάθε μήνα, αναλυτική κατάσταση σχετικά με το αντικείμενο, την ποσότητα και την αξία για κάθε συγκεκριμένο έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης στο οποίο πραγματοποιήθηκαν, καθ υπόδειξη ή εντολή τους, οι αντίστοιχες καταχωρίσεις ή μεταδόσεις κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα. Η υποχρέωση ενημέρωσης περιλαμβάνεται στους όρους της συμβάσεως που καταρτίζεται μεταξύ των ανωτέρω εταιρειών και των φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η μη τήρηση του όρου αυτού για περισσότερες από δύο φορές, διαδοχικές ή μη, στο πλαίσιο της ίδιας συμβάσεως, συνεπάγεται την αυτοδίκαιη έκπτωση της αναδόχου εταιρείας.
7.  
  Κατά τον έλεγχο της τήρησης της ποσοστιαίας κατανομής της διαφημιστικής δαπάνης του Δημοσίου και των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που προβλέπεται στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία για τα περιφερειακά και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε. ζητά τη διατύπωση γνώμης από τους συλλογικούς φορείς της αντίστοιχης κατηγορίας μέσων ενημέρωσης σχετικά με την ορθή εφαρμογή των οικείων διατάξεων. Για τον ίδιο σκοπό ο Υπουργός Τύπου και Μ.Μ.Ε. συγκροτεί σχετική γνωμοδοτική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν υποχρεωτικά εκπρόσωποι των ανωτέρω συλλογικών φορέων.
8.  
  Για την καταχώριση ή τη μετάδοση των διαφημιστικών μηνυμάτων του Δημοσίου και των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα στα κάθε είδους μέσα ενημέρωσης, απαγορεύεται η μεσολάβηση οποιουδήποτε τρίτου φυσικού ή νομικού προσώπου, εκτός αυτού στο οποίο ο αντίστοιχος φορέας του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχει τυχόν αναθέσει τη σχετική παροχή υπηρεσιών, σύμφωνα με τους όρους και τη διαδικασία που προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία
9.  
  Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε., μπορεί να καθορίζονται πρόσθετοι ή ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις για την εγγραφή ή τη διαγραφή μιας εταιρείας στο Μητρώο του άρθρου 3 του π.δ. 261/1997, καθώς και να ρυθμίζεται κάθε άλλο θέμα που είναι σχετικό με την οργάνωση και τη λειτουργία του ανωτέρω Μητρώου και εν γένει την αποτελεσματική παροχή προς τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα των αντίστοιχων υπηρεσιών.
9.  
  Οι εταιρείες που εγγράφονται στο Μητρώο Διαφημιστών του άρθρου 3 του π.δ. 261/1997 υποχρεούνται να ενημερώνουν το αργότερο εντός δέκα (10) ημερών τη Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Τμήμα Διοικητικής Εποπτείας για κάθε μεταβίβαση μετοχών ή εταιρικών μεριδίων, καθώς και για κάθε μεταβολή στη σύνθεση των οργάνων διοίκησης τους. Σε κάθε περίπτωση, οι εγγεγραμμένες εταιρείες υποχρεούνται να προσκομίζουν κάθε δύο (2) έτη φάκελο με όλα τα στοιχεία που αναφέρονται ανωτέρω, άλλως διαγράφονται από το Μητρώο.
Άρθρο 28
1.  
  Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε., που ιδρύθηκε και λειτουργεί σύμφωνα με το π.δ. 150/1994 (ΦΕΚ 101 Α΄), και το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε., που ιδρύθηκε και λειτουργεί σύμφωνα με το π.δ. 149/1994 (ΦΕΚ 100 Α΄), συγχωνεύονται σε μία ανώνυμη εταιρεία το σύνολο των μετοχών της οποίας ανήκει στο Δημόσιο. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε. ρυθμίζονται τα σχετικά με την επωνυμία, τους σκοπούς, την έδρα, την περιουσία, το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου, την οργάνωση, τη διοίκηση, την εκπροσώπηση, το προσωπικό, τη λειτουργία, την εποπτεία της ανωτέρω ανώνυμης εταιρείας, που ασκείται από τον Υπουργό Τύπου και Μ.Μ.Ε., καθώς και κάθε άλλο θέμα και λεπτομέρεια, που είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία της νέας εταιρείας.
2.  
  Συνιστάται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την επωνυμία Ινστιτούτο Δικαίου Μέσων Ενημέρωσης, το οποίο λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε. και έχει ως σκοπό την παρακολούθηση, μελέτη, έρευνα και επεξεργασία θεμάτων σχετικά με το νομικό και θεσμικό, εν γένει, καθεστώς του ευρύτερου τομέα των μέσων ενημέρωσης, καθώς και των εξελίξεων στον τομέα αυτόν σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Εξαιρούνται των ανωτέρω θεμάτων του Ινστιτούτου τα θέματα που αφορούν το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων και τα θέματα τεχνικού χαρακτήρα. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε., καθορίζεται ο οργανισμός λειτουργίας του Ινστιτούτου και ορίζεται κάθε θέμα που είναι αναγκαίο για την επίτευξη των σκοπών του και την εύρυθμη λειτουργία του, όπως οι θέσεις του διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού του και η προέλευση των πόρων του. Με το ίδιο διάταγμα μπορεί να προβλέπονται ειδικοί τρόποι συνεργασίας με άλλους φορείς του δημόσιου τομέα και ειδικά με το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων του άρθρου 1 παρ. 7 του ν. 2173/1993. Το Ινστιτούτο διοικείται από διοικητικό συμβούλιο, που απαρτίζεται από πρόσωπα με εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ευρύτερου τομέα των μέσων ενημέρωσης και διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε. Ένα από τα μέλη διορίζεται ως Πρόεδρος - Διευθυντής του Ινστιτούτου.
Άρθρο 29 "Έναρξη ισχύος - Καταργούμενες διατάξεις"
1.  
  Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται οι διατάξεις των παραγράφων 1 έως 7 του άρθρου 6 του ν. 506/1976, όπως ισχύει, των άρθρων 16, 17, 18, 19, της περίπτωσης 2 του εδαφίου Α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 24 και των παραγράφων 3 και 6 του άρθρου 30 του π.δ. 258/1993, όπως ισχύει, της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του π.δ. 261/1997, του εδαφίου β΄ της παραγράφου 13 του άρθρου 1, της παραγράφου 23 του άρθρου 1, του εδαφίου δ΄ της παραγράφου 11 του άρθρου 6, της παραγράφου 4 του άρθρου 10 και του εδαφίου ε΄ της παραγράφου 15 του άρθρου 12 του ν. 2328/1995, του εδαφίου γ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 84 του ν. 2725/1999, του εδαφίου γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του ν. 2644/1998, των εδαφίων β΄, γ΄ και δ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 24 του ν. 1746/1988, του προτελευταίου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του ν. 2863/2000, του στοιχείου α) της παραγράφου 2 του άρθρου 24 του ν. 2079/1992, καθώς και κάθε άλλη διάταξη, γενική ή ειδική, που είναι αντίθετη ή ρυθμίζει διαφορετικά το αντικείμενο των διατάξεων του νόμου αυτού.
2.  
  Η ισχύς των διατάξεων του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επί μέρους διατάξεις του. Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Ημερομηνία Τίτλος ΦΕΚ
2003-07-02 Οργάνωση και λειτουργία των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας του Υπουργείου Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και ρυθμίσεις για τον ευρύτερο τομέα των μέσων ενημέρωσης.
Τροποποίηση Τύπος
A/2003/178
2006-03-02 Σύσταση «Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου» - Ρύθμιση θεμάτων Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και άλλες διατάξεις.
Τροποποίηση Τύπος
Οι εταιρείες που εγγράφονται στο Μητρώο Διαφημιστών του άρθρου 3 του π.δ. 261/1997 υποχρεούνται να ενημερώνουν το αργότερο εντός δέκα (10) ημερών τη Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Τμήμα Διοικητικής Εποπτείας για κάθε μεταβίβαση μετοχών ή εταιρικών μεριδίων, καθώς και για κάθε μεταβολή στη σύνθεση των οργάνων διοίκησης τους.
Σε κάθε περίπτωση, οι εγγεγραμμένες εταιρείες υποχρεούνται να προσκομίζουν κάθε δύο (2) έτη φάκελο με όλα τα στοιχεία που αναφέρονται ανωτέρω, άλλως διαγράφονται από το Μητρώο.
Προσθήκη
Η ιδιότητα του εισηγητή στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο δεν είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του μέλους του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
Προσθήκη
 • Σύμβουλος Επικοινωνίας Α΄
 • Σύμβουλος Επικοινωνίας Β΄ Στους βαθμούς των περιπτώσεων α΄ και β΄ συνιστώνται ογδόντα (80) οργανικές θέσεις, οι οποίες είναι ενιαίες.
 • Γραμματέας Επικοινωνίας Α΄
 • Γραμματέας Επικοινωνίας Β΄ Στους βαθμούς των περιπτώσεων γ΄ και δ΄ συνιστώνται εκατόν είκοσι (120) οργανικές θέσεις, οι οποίες είναι ενιαίες.
 • Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε. και του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, μπορεί να μεταβάλλεται ο αριθμός των ενιαίων θέσεων, σύμφωνα με τις εκάστοτε υπηρεσιακές ανάγκες.
 • και βαθμοί του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας Οι βαθμοί των υπαλλήλων του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας ορίζονται ως εξής
  Αντικατάσταση
  Για την επιλογή ως Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων από τον Κλάδο Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας επιλέγονται μόνιμοι υπάλληλοι με βαθμό Συμβούλου Επικοινωνίας Α, με την προϋπόθεση ότι έχουν διατελέσει ή είναι Προϊστάμενοι Διευθύνσεων κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης υποψηφιότητας.
  Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος για τη θέση Γενικού Διευθυντή κρίνονται οι υπάλληλοι, που έχουν καταταγεί στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α΄ και έχουν συνολικό χρόνο υπηρεσίας είκοσι (20) έτη.
  Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής, ο βαθμός Α΄ κατηγορίας ΠΕ αντιστοιχεί στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α΄ του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας.
  Η ανωτέρω αντιστοίχιση ισχύει και για όσους Συμβούλους Επικοινωνίας Α΄ ορίστηκαν ως μέλη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας - Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και τοποθετήθηκαν Προϊστάμενοι Διεύθυνσης κατά τις διατάξεις των άρθρων 9 και 11 παρ. 5 και 7 του ν. 3260/2004 (ΦΕΚ 151 Α).
  Προσθήκη
  Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης, που εκδίδεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, μπορεί να εξαιρούνται έως τρεις (3) υπάλληλοι του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, οι οποίοι γνωρίζουν αποδεδειγμένα τις γλώσσες τουρκική, αρμενική, αραβική, γεωργιανή, ρωσική, κινεζική και ιαπωνική, από τις διατάξεις του άρθρου αυτού για το χρονικό περιορισμό τοποθέτησης ή απόσπασης σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας αντίστοιχων χωρών.
  Προσθήκη
  Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης, που εκδίδεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, μπορεί να εξαιρούνται έως δύο (2) υπάλληλοι από τους υπαλλήλους που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους, οι οποίοι γνωρίζουν αποδεδειγμένα τις γλώσσες τουρκική, αρμενική, αραβική, γεωργιανή, ρωσική, κινεζική και ιαπωνική, από τις διατάξεις του άρθρου αυτού για το χρονικό περιορισμό τοποθέτησης ή απόσπασης σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας αντίστοιχων χωρών.
  Προσθήκη
  Οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΥΕ με βαθμό Ε΄, Δ΄, Γ, Β΄ αντιστοιχούν με υπάλληλο του κλάδου βοηθητικού προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικών.
  Προσθήκη
  Με απόφαση του Υπουργού, στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες του Υπουργού Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, καθορίζονται τα δικαιολογητικά που υποχρεούνται να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες προς εγγραφή στο Μητρώο του άρθρου 3 του π.δ. 261/1997.
  Αντικατάσταση
  Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Β΄ Τάξης είναι τα εξής.Αμβούργου, Βαρσοβίας, Βελιγραδίου, Βέρνης, Βιέννης, Βουδαπέστης, Βουκουρεστίου, Γενεύης, Δελχί, Δουβλίνου, Ελσίνκι, Καΐρου, Κοπεγχάγης, Κωνσταντινούπολης, Λισσαβώνας, Λος Άντζελες, Λουξεμβούργου, Μονάχου, Όσλο, Οττάβας, Πράγας, Σαγκάης, Σίδνεϋ, Σκοπίων, Σόφιας, Στοκχόλμης, Στρασβούργου, Τελ Αβίβ, Τιράνων, Χάγης.
  Αντικατάσταση
  Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Γ΄ Τάξης είναι τα εξής.Βηρυτού, Βοστώνης, Γιοχάνεσμπουργκ, Δαμασκού, Ερεβάν, Ζάγκρεμπ, Κιέβου, Λουμπλιάνας, Μπουένος Άυρες, Μπραζίλια, Ντουμπάι, Ριάντ, Σεράγεβο, Τεχεράνης, Τυφλίδας.
  Αντικατάσταση
  Για την προαγωγή των υπαλλήλων του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας απαιτείται
 • Από το βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Β΄ στο βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Α΄, τετραετής υπηρεσία στο βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Β΄.
 • Από το βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Α΄ στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Β΄, τετραετής υπηρεσία στο βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Α΄.
 • Ειδικά για την προαγωγή των υπαλλήλων από το βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Α΄ στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Β΄ απαιτείται κενή θέση.
 • Από το βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Β΄ στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α΄, τετραετής υπηρεσία στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Β΄ και τριετής υπηρεσία στο εξωτερικό ή συνολικά εικοσαετής υπηρεσία.
 • Αντικατάσταση
 • το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) τουλάχιστον των ακαθάριστων εσόδων τους κατά τους τελευταίους είκοσι τέσσερις (24) μήνες πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης να προέρχεται από συμβάσεις και εν γένει συμφωνίες, που έχουν καταρτίσει απευθείας με διαφημιζόμενους ή άλλους τελικούς χρήστες των υπηρεσιών τους.
 • Αιτήσεις, οι οποίες κατά τη θέση της παρούσας σε ισχύ ήταν εκκρεμείς, καταλαμβάνονται, μέχρι την κρίση τους από την αρμόδια επιτροπή, από τις διατάξεις που ίσχυαν κατά την υποβολή τους.
 • Αντικατάσταση
  Για τις προαγωγές αυτές έχουν ανάλογη εφαρμογή οι αντίστοιχες διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως κυρώθηκε με το ν. 2683/1999 και όπως εκάστοτε ισχύει. .
  Αντικατάσταση
 • Στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Β΄ Τάξης.Υπάλληλοι με βαθμό τουλάχιστον Γραμματέα Επικοινωνίας Α.
 • Αντικατάσταση
 • Στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Γ΄ Τάξης.Υπάλληλοι με βαθμό τουλάχιστον Γραμματέα Επικοινωνίας Α .
 • Αντικατάσταση
 • Για τα θέματα επιλογής Προϊσταμένων των Διευθύνσεων Υπηρεσιών Εξωτερικών και Δημοσίων Σχέσεων, καθώς και των Τμημάτων αυτών από τον Κλάδο Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, που δεν ρυθμίζονται από τις διατάξεις του ν. 3166/2003 εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του ν. 3260/2004 (ΦΕΚ 151 Α΄).
 • Αντικατάσταση
  Νέα μετάθεση ή απόσπαση σε Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας δεν επιτρέπεται προ της παρέλευσης τουλάχιστον δύο (2) ετών υπηρεσίας στην Κεντρική Υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας - Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. .
  Αντικατάσταση
  A/2006/46
  Τίτλος Κωδικός Ημερομηνία
  ΝΟΜΟΣ 1976/506 (ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ) 1976/506 1976
  ΝΟΜΟΣ 1983/1388 (ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ) 1983/1388 1983
  ΝΟΜΟΣ 1987/1730 (ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ) 1987/1730 1987
  ΝΟΜΟΣ 1988/1746 (ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ) 1988/1746 1988
  Κατάργηση του Ταμείου Ασφαλίσεως Τυπογράφων και Μισθωτών Γραφικών Τεχνών, υπαγωγή των ασφαλισμένων του στην ασφάλιση του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.) και άλλες διατάξεις. 1992/2079 1992
  Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Ιδρυση της Εθνικής Επιτροπής Ηλεκτρονικών Μέσων Επικοινωνίας και άλλες διατάξεις. 1993/2173 1993
  Σύσταση ανεξάρτητης αρχής για την επιλογή προσωπικού και ρύθμιση θεμάτων διοίκησης. 1994/2190 1994
  Νομικό καθεστώς της ιδιωτικής τηλεόρασης και της τοπικής ραδιοφωνίας, ρύθμιση θεμάτων της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς και άλλες διατάξεις. 1995/2328 1995
  Άσκηση επαγγέλματος Λογιστή Φοροτεχνικού, λειτουργία Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών (Σ.Ο.Ε.) και άλλες διατάξεις. 1997/2515 1997
  ΝΟΜΟΣ 1997/2656 (ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ) 1997/2656 1997
  Κύρωση ως Κώδικα του σχεδίου νόμου «Οργανισμός του Υπουργείου Εξωτερικών». 1998/2594 1998
  Για την παροχή συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών και συναφείς διατάξεις. 1998/2644 1998
  ΝΟΜΟΣ 1999/2683 (ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ) 1999/2683 1999
  Ερασιτεχνικός και επαγγελματικός αθλητισμός και άλλες διατάξεις. 1999/2725 1999
  Ρύθμιση συνταξιοδοτικών θεμάτων προσωπικού Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και άλλες διατάξεις 1999/2747 1999
  Αμοιβαία Κεφάλαια Ακίνητης Περιουσίας - Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία και άλλες διατάξεις. 1999/2778 1999
  ΝΟΜΟΣ 2000/2801 (ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ) 2000/2801 2000
  Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και άλλες αρχές και όργανα του τομέα παροχής ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή: ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης Άρθρο 1 Διοικητι[...]" 2000/2863 2000
  Περιορισμοί στη σύναψη δημοσίων συμβάσεων με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται ή συμμετέχουν σε επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης και άλλες διατάξεις. 2002/3021 2002
  Σύσταση Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας και άλλες διατάξεις 2002/3050 2002
  ΝΟΜΟΣ 2003/3166 (ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ) 2003/3166 2003
  ΝΟΜΟΣ 2004/3260 (ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ) 2004/3260 2004
  ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 1947/406 (ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ) 1947/406 1947
  Για τις πληροφορίες που πρέπει να δημοσιεύονται κατά την απόκτηση και την εκχώρηση σημαντικής συμμετοχής σε εταιρία της οποίας οι μετοχές είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών σε συμμόρφωση προς την οδηγία 88/627/ ΕΟΚ. 1992/51 1992
  Οργανισμός της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης. 1993/258 1993
  ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 1993/442 (ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ) 1993/442 1993
  Ίδρυση και καταστατικό της Ανώνυμης Εταιρείας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Α.Ε.». 1994/149 1994
  Ίδρυση και καταστατικό της Ανώνυμης Εταιρείας «ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Α.Ε.». 1994/150 1994
  ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 1997/261 (ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ) 1997/261 1997
  ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 2000/100 (ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ) 2000/100 2000
  Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 98/84 ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Νοεμβρίου 1998 για τη νομική προστασία των υπηρεσιών που βασίζονται ή συνίστανται στην παροχή πρόσβασης υπό όρους [συνδρομ[...]" 2002/343 2002
  Τίτλος Κωδικός Ημερομηνία
  Μέτρα για τη διασφάλιση της διαφάνειας και την αποτροπή καταστρατηγήσεων κατά τη διαδικασία σύναψης δημοσίων συμβάσεων. 2005/3310 2005
  Ρυθμίσεις για την προώθηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και άλλες διατάξεις. 2005/3385 2005
  Τροποποίηση του ν. 3310/2005 «Μέτρα για τη διασφάλιση της διαφάνειας και την αποτροπή καταστρατη­γήσεων κατά τη διαδικασία σύναψης δημοσίων συμβά­σεων» (ΦΕΚ 30/Α΄/14.2.2005). 2005/3414 2005
  Σύσταση «Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου» - Ρύθμιση θεμάτων Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και άλλες διατάξεις. 2006/3444 2006
  Καταχώρηση δημοσιεύσεων των φορέων του Δημοσίου στο νομαρχιακό και τοπικό Τύπο και άλλες διατάξεις. 2007/3548 2007
  Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικής Αστυνομίας καιάλλες διατάξεις. 2008/3688 2008
  Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο «Πρόγραμμα Διαύγεια» και άλλες διατάξεις. 2010/3861 2010
  Τροποποίηση Οργανισμού του Υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ και αναδιάρθρωση Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. 2004/23 2004
  Διατήρηση σε ισχύ ειδικού συστήματος αξιολόγησης υπαλλήλων και επιλογής προϊσταμένων του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης. 2012/18 2012
  Οργανισμός της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Προβολής. 2014/102 2014
  Οργανισμός του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. 2017/82 2017