Τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και λοιπές μετακινήσεις του αστυνομικού προσωπικού.

loading...

Φόρτωση περιεχομένων ...


Εμφάνιση ολόκληρου του εγγράφου 

Άρθρο 1 "Γενικές διατάξεις"
1.  
  Οι αστυνομικοί τοποθετούνται και μετατίθενται μόνο σε κενές οργανικές θέσεις του βαθμού τους. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να τοποθετούνται και μετατίθενται σε οργανικές θέσεις του αμέσως ανωτέρου βαθμού, εφόσον δεν είναι δυνατή η πλήρωση αυτών με αστυνομικούς του προβλεπομένου βαθμού. Σε όλως εξαιρετική περίπτωση αξιωματικός δύναται να υπηρετήσει, ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου οργάνου, σε οργανική θέση αμέσως κατώτερη του βαθμού του, εφόσον εξυπηρετείται το υπηρεσιακό συμφέρον.
Άρθρο 2 "Έννοια όρων Για την εφαρμογή του παρόντος:"
1.  
  Ως τόπος συμφερόντων του αστυνομικού θεωρείται ο Δήμος ή η Κοινότητα της επιλογής του, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί εντοπιότητας, εφόσον ο τόπος αυτός αποτελεί έδρα αστυνομικής Υπηρεσίας και περιλαμβάνεται μεταξύ των κατωτέρω περιοριστικά αναφερόμενων τόπων:
 1. Του τόπου γέννησης ή πολιτογράφησης ή εγγραφής στα δημοτολόγια του ιδίου ή της συζύγου του ή του πλησιέστερου προς αυτόν τόπου
 2. Του τόπου στον οποίο υπηρετεί ο ίδιος ή εργάζεται ο/η σύζυγος
 3. Του τόπου στον οποίο έχει ιδιόκτητη κατοικία ο ίδιος ή ο/η σύζυγός του ή διαμένουν οι γονείς του
2.  
  Ως περιοχή μετάθεσης θεωρείται η περιφέρεια κάθε Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης ή Αστυνομικής Διεύθυνσης
3.  
  Ως αυτός τόπος θεωρείται:
 1. Η ίδια πόλη ή κωμόπολη που εδρεύει η Αστυνομική Υπηρεσία
 2. Η περιφέρεια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής εκτός των Υπηρεσιών που εδρεύουν σε νησί και των πόλεων:
 3. Ασπροπύργου, Μεγάρων, Ελευσίνας, Μάνδρας, Κινέττας, Βιλλίων, Φυλής, Καπανδριτίου, Ωρωπού, Μαλακάσας, Καλάμου, Αυλώνα, Μαραθώνα, Νέας Μάκρης, Ραφήνας, Αρτέμιδας, Σπάτων, Κορωπίου, Μαρκοπούλου, Πόρτο Ράφτη, Καλυβίων, Κερατέας, Λαυρίου, Αναβύσσου και Σαρωνίδας
 4. Η περιφέρεια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης εκτός των πόλεων:
 5. Ζαγκλιβερίου, Σοχού, Κουφαλίων, Ασπροβάλτας, Σταυρού, Λαγκαδικίων, Νέας Απολλωνίας, Μαδύτου, Αρεθούσας, Ξυλοπόλεως, Ασκού, Προφήτου, Χαλάστρας και Λαγκαδά
4.  
  Ως υπηρεσιακά κριτήρια νοούνται εκείνα που συνδέονται με υπηρεσιακές ανάγκες, όπως η προϋπηρεσία σε ορισμένες Υπηρεσίες, η εμπειρία, οι ειδικές γνώσεις, η υπηρεσιακή απόδοση και η πειθαρχικότητα. Ως κοινωνικά κριτήρια νοούνται ιδίως η προτίμηση του ενδιαφερομένου, η οικογενειακή του κατάσταση, η συνυπηρέτηση, οι λόγοι υγείας και οι σπουδές του ιδίου ή μέλους της οικογενείας του.
5.  
  Ως μέλη της οικογένειας του αστυνομικού θεωρούνται η σύζυγος και τα άγαμα παιδιά μέχρι ηλικίας 20 ετών ή μέχρι ηλικίας 25 ετών, εφόσον φοιτούν σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της φοίτησης βεβαιούμενης με πιστοποιητικό της οικείας Σχολής, καθώς και τα ανίκανα για εργασία άγαμα παιδιά ανεξάρτητα από το όριο ηλικίας. Η αναπηρία και η ανικανότητα για εργασία βεβαιώνεται με πιστοποιητικό Κρατικού Νοσοκομείου και γνωμάτευση της Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής του Σώματος.
6.  
  Ως Υπηρεσίες δυσμενούς διαβίωσης θεωρούνται οι παρακάτω Υπηρεσίες:
 1. Αστυνομικά Τμήματα:
 2. Εχίνου - Ξάνθης, Φιλλύρας - Ροδόπης, Δικαίων- Ορεστιάδος, Ορμενίου - Ορεστιάδος, Σαμοθράκης - Αλεξανδρούπολης, Σιδηρονέρου - Δράμας, Αγ.
 3. Γερμανού - Φλωρίνης, Κρυσταλλοπηγής - Φλωρίνης, Νεστορίου - Καστοριάς, Πολυνερίου - Γρεβενών, Κηπουρείου - Γρεβενών, Δελβινακίου - Ιωαννίνων, Πυρσόγιαννης - Ιωαννίνων, Πραμάντων - Ιωαννίνων, Φουρνάς - Ευρυτανίας, Κερασοχωρίου - Ευρυτανίας, Λιβαδίου - Λάρισας, Μεγίστης - Δωδεκανήσου, Σύμης - Δωδεκανήσου, Αγ.Κυρήκου - Σάμου, Αγίου Όρους - Χαλκιδικής, Χώρας Σφακίων - Χανίων, Παξών - Κερκύρας, Κιθήρων - Πειραιά και Εμπεσού - Ακαρνανίας.
 4. Αστυνομικοί Σταθμοί:
 5. Μέδουσας - Ξάνθης, Κοτύλης - Ξάνθης, Ωραίου - Ξάνθης, Μύκης - Ξάνθης, Γέρακα - Ξάνθης, Σατρών - Ξάνθης, Ραγάδας - Ροδόπης, Οργάνης - Ροδόπης, Κέχρου - Ροδόπης, Σιδηρού - Αλεξανδρούπολης, Μικρού Δερείου - Αλεξανδρούπολης , Μεγάλου Δερείου - Αλεξανδρούπολης, Μαρασίων - Ορεστιάδας, Λακκώματος - Αλεξανδρούπολης, Ψαράδων - Φλωρίνης, Ανταρτικού - Φλωρίνης, Ακρίτα - Φλωρίνης, Νυμφαίου - Φλωρίνης, Αυγής - Καστοριάς, Επταχωρίου - Καστοριάς, Διποταμίας - Καστοριάς, Μακροχωρίου - Καστοριάς, Πενταλόφου - Κοζάνης, Κρανέας - Γρεβενών, Αγ.
 6. Θεοδώρων - Γρεβενών, Καστανής - Ιωαννίνων, Διστράτου - Ιωαννίνων, Κεφαλοχωρίου - Ιωαννίνων, Αγ.
 7. Παρασκευής - Ιωαννίνων, Σκουληκαριάς - Άρτας, Οθωνών - Κερκύρας, Δάφνης - Χαλκιδικής, Βατοπεδίου - Χαλκιδικής, Μεγίστης Λαύρας - Χαλκιδικής, Ζωγράφου - Χαλκιδικής, Πρασινάδας - Δράμας, Αγ.
 8. Τριάδος - Ευρυτανίας, Αγράφων - Ευρυτανίας, Γραννίτσας - Ευρυτανίας, Αθαν.
 9. Διάκου - Φωκίδας, Αρτοτίνας - Φωκίδας, Πλατάνου - Αιτωλίας, Αγ.
 10. Ευστρατίου - Λέσβου, Καροπλεσίου - Καρδίτσης, Καταφύτου - Τρικάλων, Ανθηρού - Καρδίτσης, Πετρίλου - Καρδίτσης, Βραγκιανών - Καρδίτσης, Γαρδικίου - Τρικάλων, Κομίτου - Ευβοίας, Αντικυθήρων - Πειραιώς, Ανάφης - Κυκλάδων, Σικίνου - Κυκλάδων, Φολεγάνδρου - Κυκλάδων, Κουφονησίων - Κυκλάδων, Φούρνων - Σάμου, Ραχών - Σάμου, Ευδήλου - Σάμου, Οινουσσών - Χίου, Ψαρών - Χίου, Τήλου - Δωδεκανήσου, Λειψών - Δωδεκανήσου, Απερίου - Δωδεκανήσου, Αρκάσας - Δωδεκανήσου, Διαφανίου - Δωδεκανήσου, Κάσου - Δωδεκανήσου, Μεσοχωρίου - Δωδεκανήσου και Νισύρου - Δωδεκανήσου.
 11. Αστυνομικά Φυλάκια:
 12. Βροντερού - Φλωρίνης, Γαύδου - Χανίων, Αγ.
 13. Άννης - Χαλκιδικής, Αγ.
 14. Παντελεήμονος - Χαλκιδικής, Αγαθονησίου - Δωδεκανήσου και Ψερίμου - Δωδεκανήσου.
Άρθρο 3 "Αντικειμενικά κριτήρια"
1.  
  Η προτεραιότητα στις μεταθέσεις των αστυνομικών μέχρι και του βαθμού του Αστυνόμου Β~ από μία περιοχή μετάθεσης σε άλλη καθορίζεται από τον αριθμό των μονάδων (μορίων) που συγκεντρώνει ο αστυνομικός με βάση τα ακόλουθα αντικειμενικά κριτήρια:
 1. Της απόστασης της Υπηρεσίας που υπηρετεί από τον τόπο συμφερόντων του
 2. Των ετών υπηρεσίας και προϋπηρεσίας του σε ορισμένες Υπηρεσίες
 3. Της οικογενειακής του κατάστασης.
 4. Σε περίπτωση συγκέντρωσης ίσου αριθμού μορίων, προηγείται ο ανώτερος ή αρχαιότερος για κάθε κατηγορία.
2.  
  Για κάθε ένα από τα ανωτέρω κριτήρια καθορίζεται ο ακόλουθος αριθμός μορίων:
 1. Ο αστυνομικός, από την έναρξη ισχύος του παρόντος, ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση της έδρας της Υπηρεσίας, στην οποία υπηρετεί, από τον τόπο συμφερόντων του, για κάθε έτος παραμονής του σ’αυτή, λαμβάνει τον ακόλουθο αριθμό μορίων:
 2. (1) Στον τόπο συμφερόντων του και μέχρι 15 χλμ. 0 μόρια (2) Από 16 - 100 χλμ. 1 μόριο (3) Από 101-600 χλμ. για κάθε 100 χλμ., επιπλέον 1 μόριο (4) Από 601 και άνω, επιπλέον 2 μόρια Οι θαλάσσιες αποστάσεις υπολογίζονται στο τριπλάσιο.
 3. Ο χρόνος απόσπασης αστυνομικού στο εξωτερικό, καθώς και ο χρόνος φοίτησής του στις Παραγωγικές Σχολές, στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων (Τ.Ε.Μ.Α.) και στις Υπηρεσίες των εδαφίων γ~ και δ~ του άρθρου 4 του παρόντος λογίζεται, για το διάστημα αυτό, ως διανυθείς στον τόπο συμφερόντων του.
 4. Για τα έτη υπηρεσίας και προϋπηρεσίας σε ορισμένες Υπηρεσίες ο αστυνομικός λαμβάνει τον ακόλουθο αριθμό μορίων:
 5. (1) Για κάθε έτος υπηρεσίας από την ημερομηνία κατάταξης, ένα (1) μόριο.
 6. (2) Για κάθε έτος υπηρεσίας, από την έναρξη ισχύος του παρόντος, σε Υπηρεσίες δυσμενούς διαβίωσης, επιπλέον δύο (2) μόρια.
 7. (3) Για κάθε έτος υπηρεσίας, από την έναρξη ισχύος του παρόντος, σε μια από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις:
 8. Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Χίου, Λέσβου, Καστοριάς, Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Φλώρινας, Ροδόπης, Ξάνθης και Κεφαλληνίας, επιπλέον δύο (2) μόρια, εφόσον δεν συμπίπτει με τον τόπο συμφερόντων του.
 9. Για την οικογενειακή κατάσταση ο αστυνομικός λαμβάνει τον ακόλουθο αριθμό μορίων:
 10. (1) Έγγαμος χωρίς τέκνα, πέντε (5) μόρια.
 11. (2) Έγγαμος με ένα τέκνο, επτά (7) μόρια.
 12. (3) Έγγαμος με δύο τέκνα, έντεκα (11) μόρια.
 13. (4) Έγγαμος με τρία τέκνα, δέκα επτά (17) μόρια.
 14. (5) Για κάθε έτος υπηρεσίας, από την έναρξη ισχύος του παρόντος, μακράν του τόπου εργασίας του συζύγου, σε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα που πιστοποιείται με βεβαίωση της οικείας Υπηρεσίας ή του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα, επιπλέον πέντε (5) μόρια, εφόσον ο τόπος αυτός απέχει πέραν των 30 χλμ. από την έδρα της Υπηρεσίας του αστυνομικού, συμπίπτει με τον τόπο συμφερόντων του και έχει υποβληθεί αίτηση μετάθεσης για τον τόπο αυτό.
3.  
  Για τον υπολογισμό των ετών υπηρεσίας του αστυνομικού και των ετών προϋπηρεσίας του σε ορισμένη Υπηρεσία θεωρείται ότι αυτός υπηρετεί στο Σώμα ή στην Υπηρεσία αυτή μέχρι την 31η Αυγούστου του έτους υποβολής της αίτησης μετάθεσης. Το μικρότερο του εξαμήνου χρονικό διάστημα δεν λαμβάνεται υπόψη, ενώ το μεγαλύτερο λογίζεται ως έτος. Μεταβολές της οικογενειακής κατάστασης του αστυνομικού που επέρχονται μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αίτησης μετάθεσης λαμβάνονται υπόψη για το επόμενο έτος μετάθεσης.
4.  
  Στη σειρά προτεραιότητας προηγούνται οι αστυνομικοί που υπάγονται σε μια από τις κατωτέρω, κατά σειρά, κατηγορίες, συγκρινόμενοι, κατά κατηγορία, μόνο μεταξύ τους με βάση τα παραπάνω κριτήρια:
 1. Οι πολύτεκνοι
 2. Οι έχοντες μέλος της ιδίας οικογένειας με αναπηρία 67% τουλάχιστον ή με ειδικές ανάγκες
 3. Οι τελούντες σε χηρεία, διάσταση ή διάζευξη και τους έχει ανατεθεί αποδεδειγμένα η επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων τους
 4. Οι έχοντες στην περιοχή, για την οποία ζητούν μετάθεση, τον τόπο των συμφερόντων τους
Άρθρο 4 "Εξαιρέσεις από τα αντικειμενικά κριτήρια"
1.  
  Δεν λαμβάνονται υπόψη τα αντικειμενικά κριτήρια (μόρια) στις κατωτέρω περιπτώσεις μεταθέσεων: α. Των τελούντων σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου. β. Των αστυνομικών ειδικών καθηκόντων. γ. Των μετατιθέμενων στις Υπηρεσίες Ασφαλείας Προέδρου Δημοκρατίας και Προέδρου Κυβέρνησης, με την επιφύλαξη των περιορισμών που αναφέρονται στους νεοεξερχομένους Αστυφύλακες και Υπαστυνόμους Β~. δ. Των μετατιθέμενων στην Υπηρεσία Ασφαλείας Βουλής των Ελλήνων, καθώς και των Υπασπιστών του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, του Γενικού Γραμματέα, του Αρχηγού και των Υπαρχηγών της Ελληνικής Αστυνομίας, με την επιφύλαξη των περιορισμών που αναφέρονται στους νεοεξερχομένους Αστυφύλακες και Υπαστυνόμους Β~ και στους νεοπροαγόμενους Αρχιφύλακες.
Άρθρο 5 "Διαδικασία δήλωσης τόπου συμφερόντων"
1.  
  Όλοι οι αστυνομικοί μέχρι και του βαθμού του Αστυνόμου Β~, εντός 20ημέρου από την έναρξη ισχύος του παρόντος, υποβάλλουν δήλωση του τόπου συμφερόντων τους. Αλλαγή του τόπου των συμφερόντων επιτρέπεται μόνο ύστερα από νέα δήλωση του αστυνομικού στην περίπτωση γάμου του, απόκτησης ιδιόκτητης κατοικίας σε διαφορετικό τόπο, λύσης του γάμου του ή θανάτου του συζύγου του ή όταν συντρέχει οποιαδήποτε άλλη περίπτωση από τις αναφερόμενες στην παράγραφο 1 του άρθρου 2 του παρόντος. Η αλλαγή του τόπου συμφερόντων λαμβάνεται υπόψη για τις μεταθέσεις του αμέσως επόμενου της δήλωσης ημερολογιακού έτους.
2.  
  Η δήλωση υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο στην Υπηρεσία του. Ο διοικητής αξιωματικός της Υπηρεσίας προβαίνει στον έλεγχο της δήλωσης και με πράξη του στο σώμα αυτής βεβαιώνει την ακρίβεια του περιεχομένου της, δικαιούμενος να ζητήσει από τον ενδιαφερόμενο να προσκομίσει τα απαραίτητα κατά την κρίση του στοιχεία προς επιβεβαίωση των δηλωθέντων. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανακρίβεια των δηλωθέντων στοιχείων, καλεί εγγράφως τον ενδιαφερόμενο να υποβάλει νέα δήλωση. Αν ο ενδιαφερόμενος εμμένει στην ανακριβή δήλωσή του ή αρνείται να υποβάλει νέα, θεωρείται ότι υπηρετεί στον τόπο των συμφερόντων του. Οι δηλώσεις των διοικητών Υπηρεσιών ελέγχονται από τον διοικητή του αμέσως ιεραρχικά προϊστάμενου κλιμακίου. Όλες οι δηλώσεις υποβάλλονται ιεραρχικά, μέσω των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων και Αστυνομικών Διευθύνσεων ή ισότιμων Υπηρεσιών, στη Διεύθυνση Πληροφορικής του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης με κοινοποίηση στη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση υποβολής δήλωσης αλλαγής του τόπου συμφερόντων. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β~ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ.
Άρθρο 6 "Περιπτώσεις τοποθετήσεων"
1.  
  Οι τοποθετήσεις των αστυνομικών ενεργούνται στις εξής περιπτώσεις: α. Όταν αποφοιτούν από τις Παραγωγικές Σχολές. β. Όταν επανακατατάσσονται ή επαναφέρονται καθ’οιονδήποτε τρόπο στην ενεργό υπηρεσία. γ. Όταν αποφοιτούν από το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων (Τ.Ε.Μ.Α.). δ. Όταν μετατάσσονται σε υπηρεσία γραφείου. ε. Όταν μετατάσσονται σε υπηρεσία ειδικών καθηκόντων.
Άρθρο 7 "Τοποθετήσεις νεοεξερχομένων Αστυφυλάκων και κατόπιν εξετάσεων προαγομένων στο βαθμό του Αρχιφύλακα"
1.  
  Οι νεοεξερχόμενοι Αστυφύλακες τοποθετούνται και εκτελούν υπηρεσία για δύο (2) τουλάχιστον χρόνια υποχρεωτικά στις Διευθύνσεις Αστυνομικών Επιχειρήσεων, σε Αστυνομικά Τμήματα και Αστυνομικούς Σταθμούς. Μετά τη συμπλήρωση δύο (2) ετών από την έξοδό τους από τη Σχολή μπορούν να υπηρετούν και σε Υπηρεσίες Άμεσης Δράσης. Μετά τη συμπλήρωση τριών (3) ετών από την έξοδό τους από τη Σχολή μπορούν να υπηρετούν και σε Υπηρεσίες Τροχαίας, Αγορανομίας και Τουρισμού, ύστερα δε από τη συμπλήρωση πενταετούς υπηρεσίας, μπορούν να υπηρετούν σε Υπηρεσίες Ασφαλείας και σε οποιαδήποτε άλλη μάχιμη ή επιτελική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι περιορισμοί αυτοί δεν ισχύουν για τους δέκα (10) πρώτους αριστεύσαντες, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε Υπηρεσία της προτίμησής τους, εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση, καθώς και για όσους επιλέγονται μετά από διαδικασίες αξιολόγησης για τη Διεύθυνση Πληροφορικής του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
2.  
  Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας καθορίζεται ο αριθμός των κενών οργανικών θέσεων που, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες, θα πληρωθούν από τους νεοεξερχόμενους Αστυφύλακες κατά Διεύθυνση Αστυνομίας, Αστυνομική Διεύθυνση ή Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Η απόφαση αυτή κοινοποιείται, ένα (1) μήνα τουλάχιστον προ της εξόδου, στη Σχολή Αστυφυλάκων και στις Υπηρεσίες που θα τοποθετηθούν. Οι Υπηρεσίες αυτές οφείλουν μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την κοινοποίηση να αναφέρουν στη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού τις συγκεκριμένες Υπηρεσίες δικαιοδοσίας τους που θα τοποθετήσουν τους νέους Αστυφύλακες, που τους κατανέμονται με την απόφαση του Αρχηγού.
3.  
  Η Σχολή Αστυφυλάκων κοινοποιεί στους Δοκίμους Αστυφύλακες την απόφαση του Αρχηγού περί κατανομής των θέσεων και καλεί αυτούς να υποβάλουν αιτήσεις, στις οποίες δηλώνουν υποχρεωτικά όλες τις Διευθύνσεις που αναφέρονται στην απόφαση, κατά σειρά προτίμησής τους
4.  
  Η Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού κατανέμει αυτούς στις Αστυνομικές Δ/νσεις, Δ/νσεις Αστυνομίας ή Δ/νσεις Αστυνομικών Επιχειρήσεων, ανάλογα με τη σειρά εξόδου τους από τη Σχολή και τη σειρά προτίμησής τους. Στη συνέχεια η κατανομή αυτή επικυρώνεται με απόφαση του Αρχηγού και κοινοποιείται στη Σχολή Αστυφυλάκων και στις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες.
5.  
  Οι Διευθύνσεις, στις οποίες κατανέμονται οι νέοι Αστυφύλακες, τοποθετούν υποχρεωτικά αυτούς στις προκαθορισμένες από αυτές θέσεις, βάσει της σειράς εξόδου και της προτίμησής τους. Η σειρά εξόδου αναγράφεται επί του Φύλλου Πορείας.
6.  
  Οι κατόπιν εξετάσεων προαγόμενοι στο βαθμό του Αρχιφύλακα γενικών καθηκόντων τοποθετούνται και εκτελούν υπηρεσία για ένα (1) τουλάχιστον χρόνο υποχρεωτικά στις Διευθύνσεις Αστυνομικών Επιχειρήσεων, σε Αστυνομικά Τμήματα και Αστυνομικούς Σταθμούς, με την επιφύλαξη των διατάξεων της περίπτωσης γ’ του άρθρου 4 και της παραγράφου 6 του άρθρου 14 του παρόντος
Άρθρο 8 "Τοποθετήσεις νεοεξερχομένων Υπαστυνόμων Β~ Παραγωγικής Σχολής"
1.  
  Οι νεοεξερχόμενοι από την Παραγωγική Σχολή Υπαστυνόμοι Β~ τοποθετούνται και υπηρετούν υποχρεωτικά για δύο (2) τουλάχιστον χρόνια σε Αστυνομικά Τμήματα, Αστυνομικούς Σταθμούς και στις Διευθύνσεις Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Εξαιρείται ποσοστό 5% των εξερχομένων, που προηγείται στη σειρά εξόδου, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε Υπηρεσία της προτίμησής τους, εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση. Επίσης, εξαιρούνται όσοι επιλέγονται μετά από διαδικασίες αξιολόγησης για τη Διεύθυνση Πληροφορικής του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
2.  
  Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας καθορίζεται ο αριθμός των κενών οργανικών θέσεων που, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες, θα πληρωθούν από τους νεοεξερχομένους Υπαστυνόμους Β~, κατά Διεύθυνση Αστυνομίας, Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων, καθώς και κατά Αστυνομικό Τμήμα και Αστυνομικό Σταθμό των Αστυνομικών Διευθύνσεων Νομών. Για τον υπολογισμό των κενών θέσεων δεν λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις που θα πληρωθούν με τις τακτικές μεταθέσεις των κατώτερων αξιωματικών. Η απόφαση αυτή κοινοποιείται στους ενδιαφερομένους, μέσω της Σχολής Αξιωματικών, το δεύτερο 10ήμερο του μηνός Ιουνίου.
3.  
  Οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να υποβάλουν, εντός πενθημέρου από την κοινοποίηση, αιτήσεις, στις οποίες δηλώνουν όλες υποχρεωτικά τις Υπηρεσίες που αναφέρονται στην απόφαση, κατά σειρά προτίμησής τους
4.  
  Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, με απόφασή του, τοποθετεί τους ενδιαφερόμενους στις προκαθορισθείσες θέσεις, ανάλογα με την προτίμησή τους και τον αριθμό των μορίων που συγκεντρώνουν, στα οποία συνυπολογίζεται και η σειρά εξόδου τους από τη Σχολή, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του παρόντος άρθρου
5.  
  Οι Διευθύνσεις Αστυνομίας των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης τοποθετούν τους Υπαστυνόμους Β~ που κατανέμονται σ’ αυτές σε κενές θέσεις των Υπηρεσιών τους, ανάλογα με τον αριθμό των μορίων που συγκεντρώνει ο καθένας από αυτούς και τη σειρά προτίμησή τους
6.  
  Για την τοποθέτηση και μόνο των νεοεξερχομένων Υπαστυνόμων Β~ προστίθενται μόρια ανάλογα με τη σειρά εξόδου αυτών ως εξής: (1) Από 1 10% των εξερχομένων 10 μόρια. (2) Από 11 20% » » 9 μόρια. (3) Από 21 30% » » 8 μόρια. (4) Από 31 40% » » 7 μόρια. (5) Από 41 50% » » 6 μόρια. (6) Από 51 60% » » 5 μόρια. (7) Από 61 70% » » 4 μόρια. (8) Από 71 80% » » 3 μόρια. (9) Από 81 90% » » 2 μόρια. (10) Από 91 - 100% » » 1 μόριο. Τα ανωτέρω μόρια διαγράφονται μετά το πέρας της τοποθέτησης και δεν υπολογίζονται για τις περαιτέρω μεταθέσεις.
Άρθρο 9 "Τοποθετήσεις Υπαστυνόμων Β~ εξερχομένων από το Τ.Ε.Μ.Α."
1.  
  Οι αποφοιτούντες από το Τ.Ε.Μ.Α. Υπαστυνόμοι Β~ τοποθετούνται σε κενές θέσεις του βαθμού τους, με υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια, κατά προτίμηση σε Υπηρεσίες της περιοχής μετάθεσης από την οποία προέρχονται ή άλλης της προτίμησής τους ή όμορης προς την τελευταία.
2.  
  Η τοποθέτηση αυτών γίνεται με απόφαση του Ανωτέρου Συμβουλίου Μεταθέσεων και κοινοποιείται με διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας
Άρθρο 10 "Λοιπές περιπτώσεις"
1.  
  Οι επανακατατασσόμενοι, επανερχόμενοι καθ’οιονδήποτε τρόπο στην ενεργό Υπηρεσία, μετατασσόμενοι σε Υπηρεσία Γραφείου ή ειδικών καθηκόντων, τοποθετούνται με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια
Άρθρο 11 "Προσφυγή"
1.  
  Οι τοποθετούμενοι δικαιούνται όπως, εντός ανατρεπτικής προθεσμίας τριών (3) ημερών από την επομένη της κοινοποίησης της διαταγής, υποβάλουν ιεραρχικά προσφυγή ενώπιον του αποφασίσαντος την τοποθέτηση οργάνου, με αίτημα την τροποποίηση αυτής. Η υποβολή προσφυγής έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και η απόφαση του οργάνου κοινοποιείται με διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ~ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ.
Άρθρο 12 "Κατηγορίες μεταθέσεων"
1.  
  Οι μεταθέσεις διακρίνονται σε τακτικές και έκτακτες
2.  
  Οι τακτικές μεταθέσεις γίνονται μια φορά το χρόνο, κατά το χρονικό διάστημα από την 10η Ιουνίου έως την 31η Αυγούστου, απαγορευομένων των μεταθέσεων σε άλλο χρόνο, έστω και αν οι μετατιθέμενοι δεν αντιτίθενται σ’αυτές. Οι έκτακτες μεταθέσεις διατάσσονται οποτεδήποτε, εφόσον συντρέχει μία από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στις διατάξεις του άρθρου 17 του παρόντος.
3.  
  Οι τακτικές μεταθέσεις των αστυνομικών μέχρι και του βαθμού του Αστυνόμου Β~ από μία περιοχή μετάθεσης σε άλλη, γίνονται μόνο ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου. Οι τακτικές μεταθέσεις σε Υπηρεσίες που εδρεύουν στην ίδια περιοχή μετάθεσης γίνονται με υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια, είτε ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, είτε με πρωτοβουλία της υπηρεσίας. Αίτηση για μετάθεση σε οποιαδήποτε Υπηρεσία μιας περιοχής μετάθεσης λογίζεται ότι αφορά όλες τις Υπηρεσίες της ίδιας περιοχής. Το αίτημα για συγκεκριμένη Υπηρεσία συνεκτιμάται από το αρμόδιο όργανο μαζί με τα λοιπά υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια. Ειδικά για την μετάθεση σε Υπηρεσία του αυτού τόπου λαμβάνονται υπόψη μόνο τα υπηρεσιακά κριτήρια.
4.  
  Οι τακτικές μεταθέσεις των ανωτέρων και ανωτάτων αξιωματικών γίνονται πάντοτε με υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια, είτε ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, είτε με πρωτοβουλία της υπηρεσίας. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου.
5.  
  Οι μεταθέσεις των ανωτάτων αξιωματικών και των Αστυνομικών Διευθυντών και Αστυνομικών Υποδιευθυντών, που ενεργούνται αμέσως μετά τις ετήσιες κρίσεις, λογίζονται ως τακτικές
6.  
  Αστυνομικοί που συμπληρώνουν τρία (3) χρόνια σε Υπηρεσίες Αλλοδαπών μετατίθενται υποχρεωτικά και δεν επιτρέπεται να υπηρετήσουν εκ νέου σε τέτοιες Υπηρεσίες, πριν από την παρέλευση τριετίας
7.  
  Αστυνομικοί που συμπληρώνουν δύο (2) χρόνια στη Γενική Εποπτεία Αγορανομίας ή σε αυτοτελείς Υπηρεσίες Αγορανομίας ή σε Υπηρεσίες Ηθών και Παιγνίων, επιπέδου τουλάχιστον Τμήματος, μετατίθενται υποχρεωτικά και δεν μπορούν να υπηρετήσουν εκ νέου σε αυτές πριν την παρέλευση τριετίας
8.  
  Οι μεταθέσεις εντός του αυτού τόπου γίνονται μια φορά το χρόνο και κατά την περίοδο των τακτικών μεταθέσεων. Αστυνομικοί μέχρι και του βαθμού του Αστυνόμου Β~ δεν μπορεί να μετατεθούν εκτός του αυτού τόπου με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας, αν δεν συμπληρώνουν την 31η Αυγούστου του έτους μετάθεσης τρία (3) χρόνια σ’ αυτόν. Κατ’ εξαίρεση, όσοι συμπληρώνουν ένα (1) χρόνο σε Υπηρεσία δυσμενούς διαβίωσης μετατίθενται υποχρεωτικά σε άλλη Υπηρεσία της προτίμησής τους εντός της ίδιας περιοχής μετάθεσης, εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση. Αστυνόμοι Α~ και Αστυνομικοί Υποδιευθυντές δεν μετατίθενται εκτός του αυτού τόπου με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας, αν δεν συμπληρώνουν σ’ αυτόν την 31η Αυγούστου του έτους μετάθεσης τρία (3) ή δύο (2) χρόνια, αντίστοιχα, στον κατεχόμενο ή τον προηγούμενο βαθμό συνολικά.
9.  
  Δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης έχει όποιος την 31η Αυγούστου του ιδίου έτους συμπληρώνει τρία (3) χρόνια σε Υπηρεσίες της ίδιας περιοχής μετάθεσης, εκ των οποίων δύο (2) τουλάχιστον στον αυτό τόπο, ή ένα (1) χρόνο σε Υπηρεσία δυσμενούς διαβίωσης. Η προϋπόθεση αυτή δεν ισχύει για τους ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς.
Άρθρο 13 "Συμβούλια μεταθέσεων"
1.  
  Το Κατώτερο Συμβούλιο Μεταθέσεων είναι τριμελές και αποτελείται από τον Δ/ντή Αστυν. Προσωπικού του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και δύο (2) ανωτάτους αξιωματικούς που ορίζονται με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Με την ίδια απόφαση ορίζονται ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη.
2.  
  Το Ανώτερο Συμβούλιο Μεταθέσεων είναι τριμελές και αποτελείται από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και τους δύο (2) Υπαρχηγούς - Προϊσταμένους των Κλάδων. Σε περίπτωση κωλύματος μέλους του Συμβουλίου ορίζεται ως μέλος ένας εκ των Υποστρατήγων με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης.
3.  
  Χρέη Προέδρου των Συμβουλίων Μεταθέσεων εκτελεί ο ανώτερος ή αρχαιότερος αξιωματικός
Άρθρο 14 "Μεταθέσεις Ανθυπαστυνόμων, Αρχιφυλάκων και Αστυφυλάκων"
1.  
  Οι μεταθέσεις των Ανθυπαστυνόμων, Αρχιφυλάκων και Αστυφυλάκων αποφασίζονται:
 1. Από τον Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης ή ισότιμης με αυτήν Υπηρεσίας για μετάθεση σε Υπηρεσίες της δικαιοδοσίας του, εντός της αυτής περιοχής μετάθεσης
 2. Από τον οικείο Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή για μετάθεση από και προς τις Διευθύνσεις της δικαιοδοσίας του
 3. Από το Κατώτερο Συμβούλιο Μεταθέσεων για μετάθεση από μία περιοχή μετάθεσης σε άλλη και μόνο σε επίπεδο Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης ή Αστυνομικής Διεύθυνσης, καθώς και για μετάθεση από και προς τις Κεντρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, από και προς τις απευθείας από το Υπουργείο εξαρτώμενες Υπηρεσίες, από και προς τις Υπηρεσίες των Αστυνομικών Σχολών που εδρεύουν εκτός Αττικής και από και προς την Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος
2.  
  Κατ’ εξαίρεση μεταθέσεις των εδαφίων α~ και β~ της προηγούμενης παραγράφου μπορεί να διατάσσονται κατά τον μήνα Αύγουστο και από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
3.  
  Οι μεταθέσεις των εδαφίων α~ και β~ της παραγράφου 1 γίνονται με υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια και διατάσσονται το δεύτερο 15νθήμερο Ιουλίου, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν κενές θέσεις που κατά την κρίση του αποφασίζοντος τη μετάθεση οργάνου πρέπει να πληρωθούν. Η χορήγηση των Φύλλων Πορείας πραγματοποιείται μέχρι την 31η Αυγούστου. Αιτήσεις υποβάλλονται στις αρμόδιες Διευθύνσεις το δεύτερο 10ήμερο του μηνός Ιουνίου κάθε έτους.
4.  
  Για τις τακτικές μεταθέσεις του εδαφίου γ~ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου ακολουθείται η εξής διαδικασία:
 1. Το πρώτο 15νθήμερο του μηνός Ιανουαρίου κάθε έτους το αρμόδιο Συμβούλιο Μεταθέσεων, εκτιμώντας τις υπηρεσιακές ανάγκες, καταρτίζει αριθμητικούς πίνακες, κατά Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και Αστυνομική Διεύθυνση ή άλλη αυτοτελή Υπηρεσία που εδρεύει στη περιφέρειά τους αλλά δεν υπάγεται σ’ αυτές, των κενών κατά βαθμό οργανικών θέσεων που πρέπει να πληρωθούν κατά τις ετήσιες τακτικές μεταθέσεις
 2. Οι ανωτέρω πίνακες κοινοποιούνται στις Υπηρεσίες το αργότερο μέχρι τέλος Ιανουαρίου και λαμβάνουν γνώση ενυπογράφως όλοι οι αστυνομικοί των ανωτέρω βαθμών.
 3. Οι επιθυμούντες μετάθεση για τις θέσεις αυτές υποβάλλουν εντός του πρώτου 20ημέρου Φεβρουαρίου αιτήσεις για Υπηρεσίες της περιοχής μετάθεσης, στην οποία ευρίσκεται ο τόπος συμφερόντων τους και αν το επιθυμούν για Υπηρεσίες μιας ακόμη περιοχής μετάθεσης.
 4. Κατά τον ίδιο χρόνο υποβάλλονται και οι αιτήσεις για μετάθεση από και προς Υπηρεσίες της ίδιας περιοχής μετάθεσης.
 5. Οι αιτήσεις αυτές περιέρχονται στη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού το αργότερο μέχρι τέλους Φεβρουαρίου.
 6. Το Συμβούλιο Μεταθέσεων συνέρχεται σε συνεδρίαση το τρίτο 10ήμερο Μαΐου και με πρακτικό του αποφασίζει τις μεταθέσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος.
 7. Το αργότερο μέχρι την 10η Ιουνίου οι αποφασισθείσες μεταθέσεις κοινοποιούνται με διαταγή του Προϊστάμενου Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης.
 8. Οι μετατιθέμενοι στις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις κατανέμονται από τον οικείο Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή στις Διευθύνσεις της δικαιοδοσίας του.
 9. Η τοποθέτηση σε επιμέρους Υπηρεσίες των Διευθύνσεων των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων, των Αστυνομικών Διευθύνσεων και των ισότιμων Υπηρεσιών, γίνεται από τον οικείο Διευθυντή, με υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια και η χορήγηση των Φύλλων Πορείας πραγματοποιείται σταδιακά μέχρι την 31η Αυγούστου.
5.  
  Οι κατόπιν εξετάσεων προαγόμενοι στο βαθμό του Αρχιφύλακα γενικών καθηκόντων παραμένουν στις Υπηρεσίες τους μέχρι την περίοδο των τακτικών μεταθέσεων. Το πρώτο 10ήμερο του μηνός Ιουλίου με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας καθορίζονται οι κενές οργανικές θέσεις, κατά Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και Αστυνομική Διεύθυνση ή Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων, που πρέπει να καλυφθούν από τους νεοπροαχθέντες Αρχιφύλακες και καλούνται κατά το δεύτερο 10ήμερο Ιουλίου να υποβάλουν υποχρεωτικά δήλωση προτίμησης όλων των ανωτέρω Υπηρεσιών, μετατίθενται δε σ’ αυτές με βάση τη σειρά προτεραιότητας του άρθρου 3 του παρόντος και τη σειρά προτίμησης. Οι μεταθέσεις κοινοποιούνται με Διαταγή του Προϊσταμένου Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης μέχρι τέλους Ιουλίου. Η περαιτέρω τοποθέτηση στις επιμέρους Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης ή Αστυνομικής Διεύθυνσης γίνεται από τον οικείο Διευθυντή με υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια και η χορήγηση του Φύλλου Πορείας πραγματοποιείται μέχρι την 31η Αυγούστου. Κατά τον υπολογισμό των μορίων και μόνο για την παρούσα μετάθεση λαμβάνεται υπόψη και η σειρά επιτυχίας κατά τις προαγωγικές εξετάσεις ως εξής: (1) Από 1 10% των επιτυχόντων 10 μόρια. (2) Από 11 20% » » 9 μόρια. (3) Από 21 30% » » 8 μόρια. (4) Από 31 40% » » 7 μόρια. (5) Από 41 50% » » 6 μόρια. (6) Από 51 60% » » 5 μόρια. (7) Από 61 70% » » 4 μόρια. (8) Από 71 80% » » 3 μόρια. (9) Από 81 90% » » 2 μόρια. (10) Από 91 - 100% » » 1 μόριο.
6.  
  Οι νεοπροαγόμενοι Αρχιφύλακες που ασκούν καθήκοντα πυροτεχνουργών, δακτυλοσκόπων, εξερευνητών, φωτογράφων, γραφολόγων, οπλουργών, συνοδών σκύλων και εκγυμναστών αυτών, τεχνιτών οχημάτων, ιπταμένων (χειριστών - τεχνιτών) ελικοπτέρων, τυπογράφων, εκγυμναστών οδηγών και προγραμματιστών - αναλυτών - χειριστών μηχανών εισαγωγής στοιχείων και χειριστών του κεντρικού συστήματος Η/Υ και των περιφερειακών συστημάτων Η/Υ που είναι συνδεδεμένα σε δίκτυο με το κεντρικό σύστημα Η/Υ του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, παραμένουν στις Υπηρεσίες τους, εφόσον υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις
Άρθρο 15 "Μεταθέσεις κατώτερων αξιωματικών"
1.  
  Τις μεταθέσεις των Αστυνόμων Β~, των Υπαστυνόμων Α~ και των Υπαστυνόμων Β~ αποφασίζει το Ανώτερο Συμβούλιο Μεταθέσεων
2.  
  Οι μεταθέσεις των αξιωματικών της προηγούμενης παραγράφου ενεργούνται ως ακολούθως:
 1. Εντός 10ημέρου από την κύρωση των πινάκων ετήσιων κρίσεων των Υπαστυνόμων Β~, το αρμόδιο Συμβούλιο Μεταθέσεων, εκτιμώντας τις υπηρεσιακές ανάγκες, καταρτίζει αριθμητικούς πίνακες, κατά Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και Αστυνομική Διεύθυνση ή άλλη αυτοτελή Υπηρεσία που εδρεύει στη περιφέρειά τους αλλά δεν υπάγεται σ’ αυτές, των κενών κατά βαθμό οργανικών θέσεων που πρέπει να πληρωθούν κατά τις ετήσιες τακτικές μεταθέσεις
 2. Οι ανωτέρω πίνακες κοινοποιούνται αμέσως στις Υπηρεσίες και λαμβάνουν γνώση ενυπογράφως όλοι οι αξιωματικοί του παρόντος άρθρου.
 3. Οι επιθυμούντες μετάθεση για τις θέσεις αυτές υποβάλλουν εντός 10ημέρου αιτήσεις για Υπηρεσίες της περιοχής μετάθεσης, στην οποία ευρίσκεται ο τόπος συμφερόντων τους και αν το επιθυμούν για Υπηρεσίες μιας ακόμη περιοχής μετάθεσης.
 4. Κατά τον ίδιο χρόνο υποβάλλονται και οι αιτήσεις για μετάθεση από και προς Υπηρεσίες της ίδιας περιοχής μετάθεσης.
 5. Οι αιτήσεις περιέρχονται στη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού εντός πενθημέρου από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής.
 6. Το Συμβούλιο Μεταθέσεων συνέρχεται σε συνεδρίαση και με πρακτικό του αποφασίζει τις μεταθέσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος.
 7. Οι μεταθέσεις κοινοποιούνται στους ενδιαφερομένους το αργότερο μέχρι την 10η Ιουνίου με διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και η χορήγηση των Φύλλων Πορείας πραγματοποιείται μέχρι την 31η Αυγούστου.
Άρθρο 16 "Μεταθέσεις ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών"
1.  
  Οι τακτικές μεταθέσεις των ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών ενεργούνται, με την επιφύλαξη των οριζομένων στο άρθρο 1 του παρόντος, ως εξής:
 1. Για κάλυψη κενής οργανικής θέσης
 2. Ύστερα από αίτηση αμοιβαίας μετάθεσης των ενδιαφερομένων, ανεξαρτήτως χρόνου παραμονής στην ίδια θέση.
 3. Νέα αίτηση αμοιβαίας μετάθεσης δεν γίνεται δεκτή πριν την παρέλευση έτους από την πραγματοποίηση της προηγούμενης.
 4. Για σοβαρούς λόγους υγείας του αξιωματικού ή μέλους της οικογενείας του που πιστοποιούνται από δημόσιο Νοσοκομείο ή από την Υγειονομική Υπηρεσία του Σώματος
 5. Εάν ο αξιωματικός κρίνεται ανεπαρκής για τη θέση ή την υπηρεσία που εκτελεί, ύστερα από έγγραφη πρόταση επαρκώς αιτιολογημένη των ιεραρχικώς προϊστάμενων του
 6. Για συνυπηρέτηση με σύζυγο που υπηρετεί ή εργάζεται στο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, εφόσον το γεγονός αυτό βεβαιώνεται από την οικεία Υπηρεσία ή τον οικείο ασφαλιστικό φορέα, αντίστοιχα.
 7. Στην τελευταία περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επί τριετία τουλάχιστον συνεχής εργασία στον τόπο για τον οποίο ζητείται η μετάθεση.
2.  
  Οι ενδιαφερόμενοι ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί υποβάλλουν αιτήσεις μετάθεσης το μήνα Ιανουάριο κάθε έτους. Οι αιτήσεις αυτές περιέρχονται στη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού το αργότερο μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Ειδικότερα, οι νεοπροαγόμενοι Αστυνόμοι Α~ δύνανται να υποβάλουν αίτηση μετάθεσης εντός 10ημέρου από την ανακοίνωση της προαγωγής τους.
3.  
  Οι μεταθέσεις των ανώτατων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας αποφασίζονται από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, ύστερα από πρόταση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με διαταγή του οποίου και κοινοποιούνται
4.  
  Οι μεταθέσεις των ανώτερων αξιωματικών αποφασίζονται από το Ανώτερο Συμβούλιο Μεταθέσεων και κοινοποιούνται με διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας
Άρθρο 17 "Έκτακτες μεταθέσεις"
1.  
  Οι έκτακτες μεταθέσεις για όλο το αστυνομικό προσωπικό ενεργούνται οποδετήποτε κατά την κρίση του αρμοδίου οργάνου και ανεξάρτητα από τον αριθμό των μορίων και το χρόνο παραμονής του μετατιθέμενου στην ίδια περιοχή στις εξής περιοριστικά αναφερόμενες περιπτώσεις:
 1. Όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 17 του π.δ. 22/96 (Α~-15).
 2. Όταν υποβαθμίζεται ή καταργείται Υπηρεσία ή ιδρύεται νέα
 3. Για σοβαρό συμβάν, χωρίς υπαιτιότητα του αστυνομικού, που δημιουργεί πρόβλημα περαιτέρω παραμονής του στον τόπο που υπηρετεί, ύστερα από αίτησή του και με τη σύμφωνη γνώμη του οικείου Αστυνομικού Δ/ντή ή Δ/ντή ισότιμης Υπηρεσίας
 4. Για πάθηση από δυσίατο νόσημα, όπως μεσογειακή αναιμία που χρήζει μεταγγίσεων αίματος, λευχαιμία, αιμορροφιλία, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σε στάδιο αιμοκάθαρσης, ΑΙDS, σκλήρυνση κατά πλάκας τετραπληγικής ή παραπληγικής μορφής, καρκίνο και νόσο του Grοhn, του αστυνομικού ή μέλους της οικογενείας του και ύστερα από αίτησή του
 5. Σε περίπτωση προαγωγής του αστυνομικού σε ανώτερο ή ανώτατο βαθμό, για τον οποίο δεν υπάρχει κενή οργανική θέση στην Υπηρεσία που υπηρετεί
 6. Λόγω εντοπιότητας, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.
 7. Στην περίπτωση αυτή η μετάθεση διατάσσεται μόνο για Υπηρεσία της ίδιας περιοχής μετάθεσης.
 8. Σε περίπτωση εισαγωγής του αστυνομικού προς φοίτηση στη Σχολή Αξιωματικών ή στο Τ.Ε.Μ.Α.
 9. Σε περίπτωση σπουδών του αστυνομικού σε δημόσια Ανώτατη Σχολή για την απόκτηση πρώτου πτυχίου και ύστερα από αίτησή του
 10. Λόγω δυσμενούς κρίσεως του αστυνομικού και ύστερα από αίτησή του, εφόσον η κρίση στηρίζεται σε έκθεση αξιολόγησης του προϊσταμένου της Υπηρεσίας που υπηρετεί
 11. Για μεταθέσεις από και προς τις αναφερόμενες στις περιπτώσεις γ~ και δ~ του άρθρου 4 του παρόντος Υπηρεσίες.
 12. Οι μετατιθέμενοι από τις Υπηρεσίες αυτές τοποθετούνται σε Υπηρεσίες της περιοχής μετάθεσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.
2.  
  Οι έκτακτες μεταθέσεις ενεργούνται από τα αρμόδια για τις τακτικές μεταθέσεις όργανα. Ειδικά οι μεταθέσεις των κατόπιν εξετάσεων προαγομένων στο βαθμό του Αρχιφύλακα ενεργούνται κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 5 του άρθρου 14 του παρόντος διατάγματος.
Άρθρο 18 "Προσφυγή"
1.  
  Η διαταγή μετάθεσης κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο αμέσως με αποδεικτικό. Κάθε μετατιθέμενος δικαιούται όπως εντός ανατρεπτικής προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την επομένη της κοινοποίησης υποβάλει ιεραρχικά αίτηση ακύρωσης ή τροποποίησης ή αναστολής της διαταχθείσας μετάθεσης. Νέα αίτηση είναι απαράδεκτη.
2.  
  Η υποβολή αίτησης έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, μέχρις ότου κοινοποιηθεί στον αιτούντα η απάντηση επί του αιτήματός του
3.  
  Επί των αιτημάτων αναστολής, ακύρωσης ή τροποποίησης αποφασίζει το όργανο που εξέδωσε την απόφαση το αργότερο μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την ημερομηνία που θα περιέλθει η αίτηση σ’ αυτό
4.  
  Σε περίπτωση χορήγησης αναστολής διαταχθείσας μετάθεσης, η αναστολή δεν δύναται να υπερβαίνει τους δύο (2) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της διαταγής αναστολής, χωρίς να δύναται να παραταθεί. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ~ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ.
Άρθρο 19 "Αποσπάσεις"
1.  
  Οι αποσπάσεις διακρίνονται σε αυτές που ενεργούνται εντός Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και σε εκείνες που γίνονται σε Υπηρεσίες εκτός αυτής
2.  
  Αποσπάσεις σε Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας επιτρέπονται στις εξής περιπτώσεις:
 1. Για την αναπλήρωση κωλυομένου βαθμοφόρου που διοικεί αυτοτελή Υπηρεσία και μέχρι τρείς (3) μήνες, με δυνατότητα παράτασης μέχρι ένα (1) ακόμη μήνα
 2. Για την ενίσχυση Υπηρεσίας προς αντιμετώπιση των εποχιακών αναγκών και μέχρι τρείς (3) μήνες, με δυνατότητα παράτασης μέχρι τρείς (3) ακόμη μήνες, εφόσον συναινεί σ’ αυτή ο αποσπασθείς
 3. Για τη συγκρότηση ειδικής ομάδας δίωξης εγκλημάτων τοπικού ενδιαφέροντος (μεταβατικό απόσπασμα) και μέχρι έξι (6) μήνες
 4. Για εκπαίδευση και για όσο αυτή διαρκεί
 5. Για σοβαρούς λόγους πειθαρχίας, όταν ενεργείται Ε.Δ.Ε., εντός των ορίων δικαιοδοσίας της Επιθεώρησης Αστυνομίας που υπηρετεί και μέχρι τη λήψη της οριστικής απόφασης από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα, με την επιφύλαξη των δ/ξεων του άρθρου 17 παρ. 1 εδάφ. α~ του παρόντος.
 6. Με αίτηση του αστυνομικού για σοβαρούς λόγους υγείας του ιδίου ή μέλους της οικογένειάς του και μέχρι δύο(2) μήνες
3.  
  Οι αποσπάσεις αποφασίζονται:
 1. Για τους ανωτάτους αξιωματικούς από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, ύστερα από πρόταση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας
 2. Για τους Αστυνομικούς Διευθυντές και Αστυνομικούς Υποδιευθυντές, καθώς και τους λοιπούς αστυνομικούς, όταν οι τελευταίοι αποσπώνται εκτός των ορίων των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων, των Αστυνομικών Διευθύνσεων ή ισότιμων Υπηρεσιών, από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
 3. Για τους αστυνομικούς μέχρι και του βαθμού του Αστυνόμου Α~, από τους οικείους Διευθυντές των Αστυνομικών Διευθύνσεων ή ισότιμων Υπηρεσιών, όταν η απόσπαση γίνεται μεταξύ των Υπηρεσιών δικαιοδοσίας τους
 4. Για τους αστυνομικούς μέχρι και του βαθμού του Αστυνόμου Α~, από τους Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές, όταν η απόσπαση γίνεται από μία σε άλλη Διεύθυνση της δικαιοδοσίας τους
4.  
  Νέα απόσπαση του ιδίου αστυνομικού μετά τη συμπλήρωση του επιτρεπόμενου ανώτατου, κατά περίπτωση, ορίου απόσπασης δεν είναι επιτρεπτή πριν την παρέλευση έτους από την ημερομηνία λήξης της προηγούμενης απόσπασης
5.  
  Για τις αποσπάσεις αστυνομικού προσωπικού στο εξωτερικό εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 50 του Ν.1481/1984. Μετά τη λήξη της απόσπασης οι αποσπώμενοι επανέρχονται στις Υπηρεσίες από τις οποίες προέρχονται, πριν την μετάθεσή τους στη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας.
6.  
  Απόσπαση αστυνομικού προσωπικού σε δημόσια (στρατιωτική ή πολιτική) Υπηρεσία του Εσωτερικού για εκτέλεση υπηρεσίας, αναγόμενης, αποκλειστικά στον κύκλο των καθηκόντων των αστυνομικών, γίνεται με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με εξαίρεση τις αποσπάσεις που ενεργούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 48 παρ. 13 του π.δ.161/1988. Η διάρκεια των αποσπάσεων αυτών, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά, καθορίζεται με την ίδια απόφαση.
7.  
  Οι αποσπάσεις για ενίσχυση αστυνομικών Υπηρεσιών αεροδρομίων και αστυνομικών Υπηρεσιών σε περιοχές αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος διατάσσονται είκοσι (20) τουλάχιστον ημέρες πριν από την έναρξη της απόσπασης
Άρθρο 20 "Προσωρινές - Εσωτερικές μετακινήσεις"
1.  
  Οι προσωρινές μετακινήσεις γίνονται μόνο για την αντιμετώπιση έκτακτων, επειγουσών και σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, διατάσσονται από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, τους Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές, τους Γενικούς Επιθεωρητές, τους Επιθεωρητές και τους Διευθυντές των Αστυνομικών Διευθύνσεων για Υπηρεσίες της δικαιοδοσίας τους και διαρκούν όσο χρόνο διαρκεί η ανάγκη που τους επέβαλε, όχι όμως πέραν του μηνός
2.  
  Οι εσωτερικές μετακινήσεις μέσα στην ίδια αυτοτελή Υπηρεσία ενεργούνται οποτεδήποτε με διαταγή του προϊστάμενου της οικείας Υπηρεσίας. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε~ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ.
Άρθρο 21 "Φύλλο Πορείας"
1.  
  Το Αστυνομικό προσωπικό σε κάθε υπηρεσιακή μετακίνησή του εφοδιάζεται από την Υπηρεσία του με Φύλλο Πορείας, στο οποίο αναγράφεται ο αριθμός και η χρονολογία της σχετικής διαταγής ή έγκρισης και ο λόγος της μετακίνησης
2.  
  Στο Φύλλο Πορείας των μετατιθέμενων αναγράφονται και τα ονοματεπώνυμα των μελών οικογενείας που τους ακολουθούν, τα οποία δικαιούνται οδοιπορικά και λοιπά έξοδα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Στις οικογένειες των μετακινουμένων που δεν μετακινήθηκαν μαζί με αυτούς και μετακινούνται σε μεταγενέστερο χρόνο, χορηγείται βεβαίωση από την Υπηρεσία που αυτοί υπηρετούσαν πριν την μετακίνησή τους, ύστερα από υπεύθυνη δήλωση των μετακινουμένων ότι πρόκειται για τη μοναδική μετάκληση της οικογενείας τους στον τόπο που μετακινήθηκαν αντί Φύλλου Πορείας, στην οποία αναγράφονται τα παραπάνω στοιχεία.
3.  
  Το Φύλλο Πορείας χορηγείται στους μετατιθέμενους, με την επιφύλαξη των ειδικότερων διατάξεων του παρόντος διατάγματος, κατά το χρόνο που ορίζεται στη διαταγή μετακίνησης. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται να χορηγηθεί Φύλλο Πορείας πριν την πάροδο πέντε (5) ημερών από την κοινοποίηση, εξαιρουμένων των αποσπάσεων που διατάσσονται για τις περιπτώσεις των εδαφίων α’, ε’ και στ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 19 του παρόντος. Όταν πρόκειται για υπόλογο διαχειριστή υλικού η προθεσμία προς χορήγηση παρατείνεται κατά 15 ακόμη ημέρες, που δύναται να παραταθεί με διαταγή του Προϊσταμένου Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης.
4.  
  Αν ο μετακινούμενος Αστυνομικός ασθενήσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού παρουσιάζεται ή ειδοποιεί αμέσως με οποιονδήποτε τρόπο την κατά το επόμενο άρθρο του παρόντος διατάγματος αρμόδια Υπηρεσία, η οποία τον παραπέμπει εγγράφως στο γιατρό που εκτελεί την υγειονομική υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και:
 1. Αν ο γιατρός γνωματεύσει ότι μπορεί να ταξιδέψει, τον διατάσσει να αναχωρήσει για τον τόπο του προορισμού του
 2. Αν ο γιατρός γνωματεύσει ότι πρέπει να εισαχθεί σε Νοσοκομείο για νοσηλεία, φροντίζει για την εισαγωγή του, ενημερώνει με σήμα την Υπηρεσία για την οποία προορίζεται ο μετακινούμενος και μετά την έξοδό του από το Νοσοκομείο τον διατάσσει να αναχωρήσει για τον τόπο του προορισμού του
 3. Αν του χορηγηθεί αναρρωτική άδεια, με τη διαδικασία, που ορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις για την οργάνωση και λειτουργία της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει την Υπηρεσία για την οποία προορίζεται και μετά τη λήξη της αδείας του τον διατάσσει να παρουσιαστεί στη νέα Υπηρεσία του
 4. Σε κάθε περίπτωση αναγράφει στο Φύλλο Πορείας, κάνοντας σχετική θεώρηση την ημερομηνία της άφιξης και της αναχώρησης από τον τόπο της ασθένειας και ενημερώνει την Υπηρεσία του προορισμού του για όλες τις σχετικές μεταβολές διαβιβάζοντας σε αυτήν και όλα τα σχετικά έγγραφα ( ως ιατρικές γνωματεύσεις, εισιτήριο - εξιτήριο νοσοκομείου).
 5. Αν ο ασθενής αφεθεί ελεύθερος υπηρεσίας, μπορεί να παραμείνει στον τόπο που ασθένησε ή να αναχωρήσει αμέσως για τον τόπο προορισμού του εκτός αν ο γιατρός έχει γνωματεύσει ότι δεν είναι σε θέση να ταξιδέψει.
5.  
  Αν εκείνος που μετατίθεται καλείται, μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την ημέρα της αναχώρησης, ως κατηγορούμενος σε ποινικό δικαστήριο που εδρεύει στο Νομό της Υπηρεσίας από την οποία μετακινείται, αναστέλλεται η αναχώρησή του μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 17 του παρόντος. Για την αναβολή της αναχώρησης ενημερώνεται η προϊσταμένη Υπηρεσία και η Υπηρεσία στην οποία μετατίθεται.
Άρθρο 22 "Θεώρηση Φύλλου Πορείας"
1.  
  Τα Φύλλα Πορείας των μετακινουμένων αστυνομικών θεωρούνται για την αναχώρηση και την άφιξη ή επάνοδο από την αρμόδια Υπηρεσία του τόπου αναχώρησης και του τόπου μετάβασης
2.  
  Στα Φύλλα Πορείας αυτών που μετατίθενται γίνεται θεώρηση στην οποία αναγράφεται η χρονολογία παράδοσης του Φύλλου Πορείας στον μετακινούμενο ως και η χρονολογία της υποχρέωσης για αναχώρηση
3.  
  Οι μετακινούμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στην αρμόδια για τη θεώρηση των Φύλλων Πορείας Υπηρεσία, μέχρι την 08.00’ ώρα της επομένης ημέρας της άφιξής τους. Οι μετακινούμενοι εντός του αυτού τόπου οφείλουν να παρουσιαστούν αμέσως και εντός του απολύτως αναγκαίου για την μετακίνησή τους χρόνου.
4.  
  Όταν ο μετακινούμενος αναγκαστεί να διακόψει το ταξίδι του για λόγους ανωτέρας βίας, οφείλει να παρουσιαστεί στην τοπική Υπηρεσία, στην δύναμη της οποίας προσκολλάται μέχρι να αρθεί το κώλυμα και η οποία ενημερώνει με σήμα την Υπηρεσία προορισμού του. Ως λόγοι ανωτέρας βίας θεωρούνται ιδίως η έλλειψη ή διακοπή της συγκοινωνίας και η ασθένεια του μετακινούμενου. Η έλλειψη ή διακοπή της συγκοινωνίας βεβαιώνεται από την τοπική αστυνομική ή λιμενική αρχή.
5.  
  Δεν απαιτείται θεώρηση Φύλλου Πορείας όταν ο αστυνομικός:
 1. Κινείται για εκτέλεση υπηρεσίας, μετά τη λήξη της οποίας επιστρέφει στην Υπηρεσία του
 2. Μεταβαίνει στο εξωτερικό με ειδική αποστολή για την εκπλήρωση της οποίας είναι απαραίτητη η μετάβασή του σε Ελληνική Διπλωματική Αρχή της χώρας μετάβασης.
 3. Στην περίπτωση αυτή η πραγματοποίηση της μετακίνησης βεβαιώνεται από τις θεωρήσεις εισόδου - εξόδου που γίνονται στο διαβατήριο ή στο Ειδικό Φύλλο Πορείας.
 4. Η μετάβαση για χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιστοποιείται με βεβαίωση της Αστυνομικής Υπηρεσίας διαβατηριακού ελέγχου της χώρας μας.
6.  
  Αρμόδιες Υπηρεσίες για τη θεώρηση Φύλλων Πορείας είναι:
 1. Οι Υπηρεσίες από τις οποίες αναχωρούν και οι Υπηρεσίες για τις οποίες προορίζονται οι μετακινούμενοι
 2. Για τους μετακινούμενους αστυνομικούς που διακόπτουν το ταξίδι τους λόγω ασθένειας:
 3. (1) Τα κεντρικά Ιατρεία Αθηνών - Πειραιά - Θεσσαλονίκης για την περιοχή τους.
 4. (2) Οι Αστυνομικές Διευθύνσεις για τις έδρες τους.
 5. (3) Τα τοπικά Αστυνομικά Τμήματα, Σταθμοί ή Φυλάκια για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
 6. Για τους αστυνομικούς που παραπέμπονται στις επιτροπές αναρρωτικών αδειών, το Κεντρικό Ιατρείο ή η Αστυνομική Διεύθυνση στην οποία υπάγεται η αρμόδια επιτροπή
 7. Για τους μετακινούμενους αστυνομικούς που διακόπτουν το ταξίδι τους για άλλους εκτός ασθένειας λόγους ανωτέρας βίας:
 8. (1) Η αρμόδια κατά τόπο Διεύθυνση Αστυνομίας για την περιοχή των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
 9. (2) Οι Υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για όσους διακόπτουν το ταξίδι τους λόγω ασθένειας, για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Άρθρο 23 "Προθεσμία αναχώρησης"
1.  
  Στους αστυνομικούς που μετατίθενται δίνεται προθεσμία οκτώ ημερών για τους εγγάμους και έξι ημερών για τους αγάμους, για να αναχωρήσουν για τη νέα τους θέση. Οι έγγαμοι που μετακινούνται χωρίς την οικογένειά τους υπάγονται στην κατηγορία των αγάμων, ενώ οι άγαμοι που μετακινούνται με τα μέλη της πατρικής τους οικογένειας, τα οποία συντηρούν και με τα οποία συνοικούν, στην κατηγορία των εγγάμων. Στους αστυνομικούς που αποσπώνται δίνεται προθεσμία δύο (2) ημερών για να αναχωρήσουν για τη νέα τους θέση.
2.  
  Προθεσμία για αναχώρηση δεν δίνεται στις εξής περιπτώσεις:
 1. Όταν η κατά την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου μετακίνηση γίνεται σε Υπηρεσία του αυτού τόπου
 2. Όταν ο μετακινούμενος δεν είναι υποχρεωμένος, από τις ισχύουσες διατάξεις για τη διαμονή του αστυνομικού προσωπικού, να αλλάξει κατοικία, εκτός αν δηλώσει εγγράφως ότι θα μεταφέρει την κατοικία του στην περιοχή της νέας Υπηρεσίας του
 3. Στους εξερχόμενους από τις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας μετά από εκπαίδευση ή μετεκπαίδευση
 4. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις μετακινήσεων εκτός από τις αναφερόμενες στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου
3.  
  Για τον υπολογισμό της προθεσμίας της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου δεν λαμβάνονται υπόψη η ημέρα της παράδοσης του Φύλλου Πορείας και η ημέρα αναχώρησης
4.  
  Η προθεσμία που δίνεται κατά την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί από τον μετακινούμενο στον τόπο αναχωρήσεως ή του προορισμού του, είτε ολόκληρη, είτε μέρος αυτής
5.  
  Την προηγούμενη της αναχώρησης για τη νέα θέση τους, οι μετακινούμενοι υποχρεούνται να προσκομίσουν το Φύλλο Πορείας στην Υπηρεσία που το χορήγησε για να θεωρηθεί για την αναχώρησή τους
6.  
  Σε περίπτωση που ο μετατιθέμενος και πριν από τη χρονολογία έκδοσης της διαταγής μεταθέσεως είναι ασθενής ή ελεύθερος υπηρεσίας ή ευρίσκεται στο νοσοκομείο ή τελεί σε αναρρωτική άδεια η χορήγηση του Φύλλου Πορείας γίνεται μετά την άρση του κωλύματος
7.  
  Σε περίπτωση που ο μετατιθέμενος μετά τη χρονολογία έκδοσης της διαταγής μετάθεσης ασθενήσει, εισαχθεί σε Νοσοκομείο, λάβει αναρρωτική άδεια ή αφεθεί ελεύθερος υπηρεσίας, η εγγραφοδιαγραφή του γίνεται αυτοδικαίως μετά την εκπνοή της προθεσμίας προς αναχώρηση, εφόσον έχει χορηγηθεί το Φύλλο Πορείας. Εάν το Φύλλο Πορείας δεν έχει χορηγηθεί η εγγραφοδιαγραφή πραγματοποιείται την επομένη της λήξης της προθεσμίας προς χορήγησή του, όπως αυτή ορίζεται στη σχετική διαταγή.
8.  
  Όταν ο μετατιθέμενος δεν έχει λάβει το Φύλλο Πορείας αυτό συναποστέλλεται με τα λοιπά ατομικά του έγγραφα στη νέα του Υπηρεσία και η περαιτέρω υγειονομική του παρακολούθηση γίνεται από την υπηρεσία που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 45 του π.δ.584/1985.
9.  
  Στην περίπτωση κατά την οποία ο μετατιθέμενος έχει χρεωθεί δημόσια είδη ή χρήματα και δεν προσέρχεται να τα παραδώσει πριν την εγγραφοδιαγραφή του εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 120 του β.δ. της 15-5-1959 «Κανονισμός Οικονομικής Υπηρεσίας Χωροφυλακής» (Α~- 151).
Άρθρο 24 "Αναστολή - Απαγόρευση διαταχθεισών μεταθέσεων"
1.  
  Απαγορεύεται η έκδοση διαταγών μεταθέσεων και αναστέλλεται η πραγματοποίηση εκκρεμουσών μεταθέσεων στις εξής περιπτώσεις:
 1. Από την προκήρυξη των εκλογών (Ευρωεκλογές - Βουλευτικές - Νομαρχιακές - Δημοτικές) και μέχρι την πέμπτη ημέρα από την ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας
 2. Από την 20η Δεκεμβρίου μέχρι την 10η Ιανουαρίου και από την Κυριακή των Βαίων μέχρι την Κυριακή του Θωμά εκτός κι αν οι ενδιαφερόμενοι δεν αντιτίθενται στην πραγματοποίηση της μετακίνησης
2.  
  Σε περίπτωση που χορηγηθεί Φύλλο Πορείας ο μετατιθέμενος δεν υποχρεούται στην παραλαβή του
Άρθρο 25 "Έξοδα μετακίνησης"
1.  
  Οι τοποθετήσεις, μεταθέσεις και αποσπάσεις του αστυνομικού προσωπικού πραγματοποιούνται με δαπάνες δημοσίου. Ειδικά για τις αποσπάσεις του άρθρου 19 παρ. 2, περ. στ~ του παρόντος δεν καταβάλλεται δαπάνη εκ μέρους του δημοσίου.
2.  
  Ο μετατιθέμενος δεν υποχρεούται προς αναχώρηση πριν του καταβληθεί η σχετική πίστωση
3.  
  Κατεξαίρεση οι μεταθέσεις του αστυνομικού προσωπικού, που δεν πραγματοποιούνται με βάση το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων μπορεί να γίνονται και με δαπάνες των ενδιαφερομένων, εφόσον το επιθυμούν
Άρθρο 26 "Εγγραφοδιαγραφή μετακινουμένων"
1.  
  Οι μετατιθέμενοι αστυνομικοί διαγράφονται από την Υπηρεσία από την οποία μετατίθενται την ημερομηνία της αναχώρησής τους για τη νέα τους θέση. Από την ίδια ημερομηνία εγγράφονται στη δύναμη της Υπηρεσίας άσχετα από τον πραγματικό χρόνο της άφιξής τους.
2.  
  Για την αναχώρηση, την άφιξη και την εγγραφοδιαγραφή των μετακινουμένων ενημερώνονται εγγράφως οι αρμόδιες Υπηρεσίες σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ~ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.
Άρθρο 27 "Μεταβατικές διατάξεις"
1.  
  Ο καθορισμός των κενών οργανικών θέσεων και η κοινοποίηση των πινάκων για τις τακτικές μεταθέσεις έτους 1997 με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια μέχρι την 10η Μαΐου. Οι αιτήσεις μετάθεσης υποβάλλονται εντός του δευτέρου 10ημέρου Μαΐου και περιέρχονται στη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού το αργότερο μέχρι τέλος Μαΐου. Τα αρμόδια όργανα συνέρχονται και αποφασίζουν τις μεταθέσεις το πρώτο 10ήμερο Ιουλίου, εντός του οποίου και κοινοποιούνται.
2.  
  Το δεύτερο 10ήμερο Ιουλίου καθορίζονται οι κενές οργανικές θέσεις που θα πληρωθούν από τους νεοπροαχθέντες Αρχιφύλακες, οι οποίοι καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις εντός πενθημέρου από την κοινοποίηση. Τα αρμόδια όργανα συνέρχονται και αποφασίζουν μέχρι την 10η Αυγούστου.
3.  
  Η κοινοποίηση της απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για τις κενές οργανικές θέσεις των νεοεξερχομένων Υπαστυνόμων Β~ έτους 1997 μπορεί να παρατείνεται κατά ένα (1) μήνα
4.  
  Όσοι συμπληρώνουν τον προβλεπόμενο από τις διατάξεις του άρθρου 12 παρ. 6 του παρόντος χρόνο σε Υπηρεσίες Αλλοδαπών, αντικαθίστανται κατά το ήμισυ την περίοδο μεταθέσεων τρέχοντος έτους και κατά το υπόλοιπο ήμισυ την περίοδο μεταθέσεων του επόμενου έτους. Κατά την αντικατάσταση προηγούνται όσοι έχουν τον περισσότερο χρόνο στις Υπηρεσίες αυτές.
Άρθρο 28 "Καταργούμενες διατάξεις Με την έναρξη ισχύος του παρόντος διατάγματος καταργούνται οι διατάξεις:"
1.  
  Του Π.Δ. 44/1991 «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων αστυνομικού προσωπικού» (Α~- 24).
2.  
  Των άρθρων 86, 87, 88 και 89 του Π.Δ. 141/1991 «Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και θέματα οργάνωσης Υπηρεσιών» (Α~- 58).
3.  
  Δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις νομοθετημάτων που ρυθμίζουν διαφορετικά τα αντικείμενα του παρόντος διατάγματος
Άρθρο 29 "Έναρξη ισχύος"
1.  
  Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.
 • Τις διατάξεις του άρθρου 11 παρ. 1 εδάφ. δ~, στ~ και θ~ του Ν. 1481/1984 (Α~- 152), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 παρ. 1 του Ν.1590/1986 ( Α~- 49).
 • Τις διατάξεις του άρθρου 29Α του ν.1558/1985 «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα», όπως προστέθηκε με το άρθρο 27 του Ν. 2081/1992 (Α~- 154).
 • Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
 • Την υπ’ αριθ. 132/1997 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης,
Τίτλος Κωδικός Ημερομηνία
ΝΟΜΟΣ 1984/1481 (ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ) 1984/1481 1984
ΝΟΜΟΣ 1985/1558 (ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ) 1985/1558 1985
Ρύθμιση του θεσμού των Επιμελητηρίων, τροποποίηση των διατάξεων του V.-1712/1987 για τον εκσυγχρονισμό των επαγγελματικών οργανώσεων των εμπόρων, βιοτεχνών και λοιπών επαγγελματιών και άλλες διατάξεις. 1992/2081 1992
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 1985/584 (ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ) 1985/584 1985
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 1988/161 (ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ) 1988/161 1988
Αρµοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του Υπουργείου Δηµόσιας Τάξης και θέµατα οργάνωσης Υπηρεσιών. 1991/141 1991
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 1991/44 (ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ) 1991/44 1991
Πειθαρχικό Δίκαιο αστυνομικού προσωπικού» 1996/22 1996